Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Αγιασμός στη νέα έδρα του Συλλόγου στο Αρχοντικό Σκουτέρη





Την Κυριακή 8 Μαΐου 2016 στις 11:00 το πρωί  πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός στη νέα έδρα του συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης στο Αρχοντικό Σκουτέρη στην Όδο Κούλογλου. Παρόντες ήταν πολλοί επίσημοι ,  απόγονοι της Οικογένειας Σκουτέρη από τους Ασπραγγέλους Ζαγόριου Ιωαννίνων,Πολιτιστικοί Συλλόγοι Ηπειρώτων από την Δράμα, την Καβάλα,τις Σέρρες, ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής , ο Σύλλογος Εβριτών Νομού Ροδόπης,ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Οι Θράκες,ο Πολιτιστικος Σύλλογος Μικρο Κρανοβουνίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου .με τα χορευτικά τους.Το παρόν έδωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσανέων Ροδόπης,ο πρόεδρος της Trelacademy ,λούλουδια μας έστείλαν οι πατριώτες μας από τους Ηπειρώτες του Βορείου Έβρου και πολλοί Ηπειρώτες και Θρακίωτες της περιοχής.





Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Αγιασμό από Πατήρ Βαλλάντιο στέλνοντας τις ευχές του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ Παντελεήμων .

Μετά τον Αγιασμό πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης ευχαριστώντας τους προέδρους των  πολιτιστικών συλλόγων Ηπειρωτών και Θρακών  ,τον Δήμαρχο Κομοτηνής  κύριο Πετρίδη ,την κυρία Λιβεριάδου,την κυρία  Λαφτσή Έλενη που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ,έκανε μια αναδρομή στους Ηπειρώτες την Θράκης και το ρόλο που έπαιξαν και παίζουν στην περιοχή της Θράκης ,αναφέρθηκε και ευχαρίστησε την πνευματική του μητέρα που τυχαίνει να είναι η κυρία Βασιλική Σκουτέρη -Διντζογλού  για την προσφορά στην πόλη και καλωσόρισε τον κύριο Παπαναστασίου Γαβριήλ και την κυρία Τσαμτσικα Ευρύκλεια απόγονοι της οικογένειας Σκουτέρη οι οποίοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση .Ο πρόεδρος τους αποκάλεσε οικογένεια του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης.




Στην απάντηση του ο κύριος Παπαναστασίου Γαβριήλ (πρώην Δήμαρχος  Κεντρικού  Ζαγορίου)  ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την πρόσκληση ,αναφέρθηκε γα την οικογένεια Σκουτέρη στους Ασπραγγελους και έδωσε στο σύλλογο φωτογραφίες, πιστοποιητικά της οικογένειας καθώς και βιβλία.

Η ιστορία μας είναι γεμάτη σύμβολα ,συμβολισμούς και  σωματολογίες  και η ομόφωνη από το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση έγινε εν γνώση ότι δημιουργεί  μια επιπλέον  ευθύνη στους  Ηπειρώτες της  Κομοτηνής  αυτή η παραχώρηση .Η ευθύνη έχει να κάνει με την  συνέχεια της προσφοράς των  προγόνων μας  που ήρθαν  στην Κομοτηνή  πρόκοψαν και στέριωσαν και  άφησαν  αυτό που άφησαν.  Η ευθύνη των επόμενων γενεών  Ηπειρωτών στον τόπο αυτό  είναι να συνεχίσουμε ο καθένας με το δικό  του τρόπο  την προσφορά που έκαναν  οι  πρόγονοι  μας  σε αυτόν τον τόπο. Άλλωστε  δεν είμαστε  ξένοι πλέον αυτός ο τόπος είναι και δικός μας τόπος   είμαστε και Κομοτηναίοι.

Ο Εκκλησιαστικός Ιστορικός και Νομικός Κύριος Σιδηράς Ιωάννης  στην συνέχεια στην ομιλία του ανέλυσε την ιστορία των Ηπειρωτών της Θράκης  τους στην πόλη. Αναφέρθηκε στα γεγονότα και την προσφορά  της οικογένειας Σκουτέρη ,όπως και πόσο πατριώτες ήταν οι Ηπειρώτες .Τέλος μίλησε για την κύρια Βασιλική Διντζόγλου - Σκουτέρη πόσο μεγάλη προσφορά είναι το κτίριο που δώρισε στο Δήμο .

Τέλος τα χορευτικά των Συλλόγων από την Ήπειρο και την Θράκη χόρεψαν χορούς Ηπειρωτικούς για την καταγωγή του κτιρίου τιμώντας τους Ηπειρώτες και Θρακιώτικους τιμώντας την Θρακική γη που τους φιλόξενοι. Όλοι μαζί στο τέλος με τον κόσμο που βρισκόταν εκεί χόρεψαν ένα Ηπειρώτικο πωγωνισιο γεμίζοντας την Κούλογλου με πολύχρωμες παραδοσιακές στολές.

 Ένα αρχοντικό με Ιστορία Ηπείρου και Θράκη.Μια οδός που γέμισε με πολύχρωμες στολές Ηπειρώτικες και Θρακιώτικες. Χορευτές τιμώντας την παράδοση και τον πολιτισμό .Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης ευχαριστεί τους Συλλόγους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωσή του Αγιασμού , Πανηπειρωτική Ένωση Δράμας ,Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών,Πανηπειρωτικη Ένωση Καβάλας,Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής,Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Θρακών,Σύλλογό Εβριτών Νομού Ροδόπης ,Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου, Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρό Κρανοβουνίου.




















































 Μετά τον Αγιασμό στο Αρχοντικό Σκουτερη όλοι οι Ηπειρώτες πήγανε στο κέντρο Πέτρινο όπου όλοι μαζί φάγανε και γλεντησανε..Σας ευχαριστούμε για όλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου