Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ


Την Κυριακή 8 Μαΐου 2016 και ώρα 11:00 θα τελεσθεί αγιασμός στα νέα γραφεία του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων» στο Αρχοντικό Σκούτερη στην Οδό Κούλογλου.


Ύστερα από επιθυμία της κας Κικής Σκουτέρη Δίντσογλου προς τον κ.Ιωάννη Σιδηρά και τον βαπτιστικό της, Πρόεδρο του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν.Ροδόπης κο Ιωάννη Τζαμπάζη, να αναδειχθεί και διαχρονικά να συνδεθεί με την Αδελφότητα Ηπειρωτών Ν.Ροδόπης, το ιστορικό οίκημα-αρχοντικό της παλαιφάτου Ηπειρωτικής Οικογενείας του αοιδίμου γεννήτορα αυτής, Κων/νου Σκουτέρη, παππού της κας Κικής Σκουτέρη Δίντσογλου ο δημός Κομοτηνής παραχώρησε το γραφείο διοίκησης, τμήμα του ισογείου και ο αύλειος χώρος του κτιρίου, για να διατεθούν για τη διενέργεια πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων που αφορούν τον σύλλογο και τους κατοίκους της πόλης. Σύμφωνα με το συμφωνητικό παραχώρησης, ο τυχόν εμπλουτισμός του Μουσείου με στολές ή άλλα εκθέματα, καθώς και πραγματοποίηση εκδηλώσεων, θα γίνεται πάντα με συνεννόηση με τη δημοτική επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού. Η παραχώρηση ισχύει για τρία χρόνια.


Ο σύλλογος Ηπειρωτών πλέον ετοιμάζεται πυρετωδώς για τα εγκαίνια της νέας του έδρας στην Κομοτηνή, όπου το παρόν αναμένεται να δώσουν  απόγονοι του Κωνσταντίνου Σκουτέρη από την περιοχή των Ασπραγγέλων Ιωαννίνων

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Αγιασμό από τον Μητροπολίτη  Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ Παντελεήμων, χαιρετισμός από τους Επισήμους  και ολιγόλεπτη ομιλία με Θέμα:Η Ιστορούμενη διαχρονία της μεγάτιμης Ηπειρωτικής Οικογένειας Σκουτέρη από την Ηπειρο στην Κομοτηνή (19ος-21ος αιώνας) με ομιλιτή τον κύριο Ιωάννη Ελ.Σιδηρά Θεολόγος-Εκκλησιαστικός Ιστορικος-Νομίκος.
Στην συνέχεια τα χορευτικά θα χορέψουν επί την Οδού Κούλογλου  Ηπειρώτικους  και Θρακιώτικους χορούς .

Παρόντες θα είναι εκπρόσωποι και χορευτικά των Συλλόγων Ηπειρωτών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπως : 

Πανηπειρωτικός Σύλλογος Καβάλας


Πανηπειρωτική Ένωση Δράμας 


Πανηπειρωτικός Σύλλογος  Σερρών 


καθώς και σύλλογοι από την περιοχή της Κομοτηνής όπως :

 Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής 


Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Οι Θράκες 


 Σύλλογος  Εβριτών Νομού Ροδόπης 


 Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου Νομού Ροδόπης 


 
 Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρό Κρανοβούνιο  Νομού  Ροδόπης 


Προσκαλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου να μας τιμήσουν  στην εκδήλωση.


ΛΥΣΑΝΡΟΣ Κ. ΣΚΟΥΤΕΡΗΣ

Ο Λύσαδρος Σκουτέρης ητάν μεγαλοέμπορος στην Κομοτηνή συναίτερος του μεγάλου και πανεληνίου οίκου  Φωτιάδη –Σκουτέρη . Διακρίνοταν για το πρακτικό του  πνεύμα την δραστηριότητα και την αγάπη του για  την πόλη της Κομοτηνής η οποία συνεχως προόδευε και αναδυκνύωταν  .Πρόεδρος και μέλος σε πολλές οργανώσεις όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλελεύθερων ,Ταμείο Εκπαιδευτικής Πρόνοιας ,Γυμναστικός Σύλλογος «Η Ροδόπη» κ.α.Ητάν πολιτευόμενος δημοτικός Σύμβουλος και η σθεναρά στάση στο Δημοτικό Συμβούλειο για την υποστήριξη των Δημοτικών συμφέροντων τον εκάνε δημοφιλη στον λαό που ευχόταν να εκθέσει την υποψηφιότητα του σαν βουλευτης.Εκ  των αρίστων και αρχαιότερων οικογενειών της Ηπείρου ,γεννημένος στην Κομοτηνή και απολάμβανε την μέγιστη εκτίμηση σε ολό τον εμπορικό ,επιστημονικό και τραπεζικό κόσμο  του Νομού Ροδόπης .Το όνομα του ήταν γνωστό σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικο .

 Το Θρακικό Εθνολογικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης στεγάζεται στην οικία Σκουτέρη και αποτελεί Δωρεά της Βασιλικής Σκουτέρη – Δίντσογλου προς το Δήμο Κομοτηνής. 




Η αρχιτεκτονική, η διακόσμηση, τα έπιπλα και τα αντικείμενα του Μουσείου αποδίδουν τη ζωή της αστικής τάξης της πόλης και την ατμόσφαιρα της εποχής στο μεταίχμιο 19ου και 20ου αιώνα. 



Η οικία Σκουτέρη χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα την ίδια περίοδο με το διπλανό διατηρητέο κτήριο που αποτελούσε την κατοικία των αδελφών Τελωνίδη


Η οικογένεια Σκουτέρη εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή ερχόμενη από την Ήπειρο και το σπίτι αυτό αποτέλεσε την κατοικία της οικογένειας μέχρι και το δεύτερο μισό του 20ου



Σε λιτές νεοκλασικές γραμμές, το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής κατοικίας νεότερης εποχής της αστικής τάξης της Θράκης



















Είναι χτισμένο πιθανόν από Ηπειρώτες τεχνίτες και ενσωματώνει την εγχώρια τεχνική δόμησης με τις, ευρωπαϊκής προέλευσης, τοιχογραφίες στους τοίχους του ορόφου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου