Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Οι Μερακλήδες Περιφέρειας Άρτης στα Ελευθέρια Θράκης

Μια ιδιαίτερη τιμή φέτος θα έχουμε στα Ελευθερία για τους Θρακιώτες   και Ηπειρώτες της περιοχής. Οι Μερακλήδες Περιφέρειας Άρτης θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια με ένα και μοναδικό σκοπό όπως οι ίδιοι δηλώνουν «να κλέψουν τις καρδιές των Θρακιωτών .




Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης νοιώθει ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση με την παρουσία των πατριωτών τους στις εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια και ανυπομονεί για την άφιξη τους.Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 θα τους υποδεχτεί το μεσημέρι στο Δημαρχείο, ο ηπειρώτης δήμαρχος κ. Πετρίδης. Θα μιλήσουν στα τοπικά Μ. Ε. και τον τηλεοπτικό σταθμό. Το απόγευμα θα χορέψουν στην πλατεία με άλλα χορευτικά και τον Ηπειρώτικο Σύλλογο και θα γλεντήσουν το βράδυ με τους Ηπειρώτες. Το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 θα λάβουν μέρος στην παρέλαση.


Οι Μερακλήδες Περιφέρειας Άρτης εκπροσωπούν απογόνους των κατοίκων της Κομοτηνής (Γκουμουτζίνα) που εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους το 1360.Ήλθαν στην Άρτα οι Κουμουτζαίοι και δημιούργησαν το χωριό Κουμουτζάδες (σημερινός Αμμότοπος). Από εκεί κατάγονται οι περισσότεροι Μερακλήδες.


Οι Μερακλήδες Περιφέρειας Αρτας

Δημιουργήθηκαν πριν 12 χρόνια.Έδρα την Άρτα αλλά τα ηλικιωμένα μέλη κατάγονται από όλα τα χωριά της Περιφέρειας Άρτας.Σκοπός τους να διατηρήσουν τις παραδόσεις ,ήθη και έθιμα στα χωριά που ερημώνουν .Γρήγορα το χορευτικό τους έγινε γνωστό με τα δρώμενα και τις παραστάσεις σ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.Πολλές τρίωρες παραστάσεις στα «Μονοπάτια της Παράδοσης» με το ART TV και τους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ηπείρου .Πολλές συμμετοχές στην «Κυριακή στο χωριό» της ΕΡΤ- 3.
Με πολλούς άλλους Συλλόγους της Ηπείρου παρουσιάζουν το Ηπειρωτικό Έθιμο «Καγκελάρι» σ’όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος. Το παρουσίασαν το 2009 μετά την Θεσσαλονίκη στην Κομοτηνή. Η παράσταση έγινε στο Θέατρο και μετά χόρεψαν στην πλατεία (300 χορευτές).
Άλλο ‘έθιμο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν είναι τα τραγούδια της Παρασκευής του Λαζάρου και πολλά άλλα.


Έρχονται στην Κομοτηνή από το άλλο άκρο της Ελλάδος .την Μάνη.Έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις, για την έναρξή του απελευθερωτικού αγώνα (17 Μαρτίου 1821) με 2 χορευτικές παραστάσεις και συμμετοχή στην παρέλαση .


Πρόεδρος : Γιάννης Ιωάννης
Δάσκαλος χορευτικού: Γκαρτζώνης Βασίλειος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου