Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Ετήσιος Χορός του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης




Ένας εκ των παλαιότερων και σίγουρα ένας εκ των πιο δραστήριων και κοινωνικά ενεργών συλλόγων της περιοχής, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης έκοψε την ετήσια πίτα του, με γλέντι στο κέντρο Αστραία στον Ίασμο Ροδόπης.


Θέλοντας να προβάλει στην κοινωνία της πόλης μας και την περιφέρειά μας την πολύχρονη συμμετοχή στην πολιτική, πολιτιστική, οικονομική ζωή του τόπου από το 1920 μέχρι και σήμερα με τέσσερις δημάρχους επί δεκαετίες ευεργέτες, δωρητές, συνδρομητές σε έργα, ο σύλλογος διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία τον χορό του το βράδυ του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου, στηρίζοντας παράλληλα και τον Ίασμο ως περιοχή, επιλέγοντας το κέντρο Αστραία για τον χορό του.
Για την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης ο σύλλογος προσκάλεσε έναν από τους ογκολίθους της ηπειρωτικής παράδοσης το Σάββα Σιάτρα. Μαζί ήταν οι: στο κλαρίνο ο Δημήτρης Ζιάγκας, λαούτο-τραγούδι Κώστας Καρράς, βιολί Βασίλης Αβραάμ και ντέφι Κώστας Σιάτρας. Επίσης ο  Σύλλογος Γυναικών Αγίου Θωμά Πρεβέζης  συμμετείχε με το χορευτικό τους τμήμα στον χορό, ενώ υπήρξε πλ΄γηθος εκπλήξεων, άλλων παρουσιών και τιμητικών βραβεύσεων. Επίσης υπήρξε λαχειοφόρος αγορά με πολλά πλούσια δώρα και δυο μεγάλα δώρα, προσφορά του Ξενοδοχείου ΑΝΑΞ στο Μέτσοβο.




Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν φυσικά ο πρόεδρος των Ηπειρωτών Ροδόπης, του τμήματος AHEPA Κομοτηνής και επιχειρηματίας Γιάννης Τζαμπάζης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κομοτηνής Φελίνα Καζάκου,  ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης, το στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τάκης Χαρίτου, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ) Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου, μέλη και εκπρόπωποι πλήθος συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, Ηπειρώτες από όλη τη Ροδόπη, αλλά και φίλοι του συλλόγου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βραβεύτηκαν οι:
Μπίστας Χριστόδουλος του Αργύρη, Μηχανικών Βιομηχανοποιημένης Πληροφορικής Καβάλας
Βάσσος Αναστάσιος του Πέτρου, Φυσικών Κρήτης.
Τους επαίνους παρέδωσαν στους γονείς των φοιτητών, οι Γιώργος Πετρίδης, Χρήστος Μέτιος.

Στην συνέχεια ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης "Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων" βράβευσε το Σάββα Σιατρα για την πολυετή παρουσία του στο Δημοτικό Τραγούδι και την προσφορά του στην παράδοση.





Ο Σάββας Σιάτρας, γνήσιο τέκνο της «γης της πεντατονίας», κατάγεται από την Καρίτσα, που βρίσκεται ανάμεσα στη Βελτσίστα (Κληματιά) και τη Ζίτσα (δύο χωριά με μεγάλη παράδοση λαϊκών, πρακτικών οργανοπαιχτών), λίγο έξω από τα Γιάννενα, όπου εκτός από γενέθλιος τόπος έγινε και αυτός της ζύμωσης με τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, που τον επηρέασαν καθοριστικά και διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του. Φρόντισαν γι’ αυτό και οι γονείς του, Κωνσταντίνος και Πανάγιω Σιάτρα, αφού η μητέρα του ήταν –ταυτόχρονα- αυτή που του δίδαξε μερικά από τα πιο διαλεχτά ηπειρώτικα τραγούδια.
Το φυσικό του ταλέντο του χάρισε μια γεμάτη επαγγελματική πορεία, τον ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου, τον έφερε σε επαφή με τους Έλληνες της ομογένειας και ακόμα τον ταξιδεύει όπου υπάρχει η ανάγκη να ακουστεί και να ριζώσει ο καημός της ηπειρώτικης μουσικής.   Απόφοιτος της ξακουστής «Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής», ο Σάββας Σιάτρας έμαθε καλά τη Βυζαντινή μουσική και η μαθητεία του αυτή τον επηρέασε βαθιά. 






 «Στο Σάββα Σιάτρα, το Ηπειρώτικο Δημοτικό τραγούδι, ιδιαίτερα το ερωτικό, το κλέφτικο και της ξενιτειάς βρήκε το γνησιότερο ερμηνευτή του. Ό,τι επί αιώνες εδόνησε την Ηπειορώτικη ψυχή το εκφράζει με τις τρίλιες της φωνής του σε μία συναισθηματική πληρότητα που γοητεύει…», ανάφερε χαρακτηριστικά ο εμβληματικός πρόεδρος της Ηπειρωτικής Εταιρείας, Αλέκος Χ. Μαμόπουλος.
  «Ο Σάββας Σιάτρας είναι ένα από τα πιο γλυκόλαλα αηδόνια της Ηπείρου, που κρύβει μέσα του πολύ πάθος, πολύ αγάπη για το Ηπειρώτικο τραγούδι. Είναι ένα βιολοντσέλο με σουρντίνα. Στο τραγούδι του αναδύεται ο απόηχος ενός λυγμού. Το απαλό φτερούγισμα της πονεμένης Ηπειρώτικης ψυχής. Ο ανάλαφρος βόγγος ενός καημού…», έγραψε πολύ εύστοχα ο αρχίατρος Κώστας Ντούλας στην εφημερίδα «Ηπειρωτικό Μέλλον».

  «Ο Σάββας Σιάτρας είναι από τους πιο γνήσιους εκπροσώπους του Ηπειρώτικου δημοτικού τραγουδιού, που το υπηρετεί χρόνια τώρα με πίστη και αφοσίωση. Απλός και αληθινός, χωρίς επιτήδευση, με γνησιότητα και ειλικρίνεια, μένει πιστός στην αμετακίνητη ιδέα της παράδοσης. Και αυτή την παράδοση εκφράζει με το τραγούδι του», έγραψε ο συγγραφέας, Νέστορας Μάτσας.

  «Ο Σάββας Σιάτρας σα γνήσιος ταλαντούχος του Ηπειρωτικού μας τραγουδιού, μας συνδέει με τη βιωματική λαϊκή μας υπόσταση. Μας ξαναφέρνει την ίδια τη λαϊκή μας καταγωγή και μας αναβαπτίζει στο αναμνηστικό μας παρελθόν. Κάθε τραγούδι του δημιουργεί μια εξαίρετη συμφωνία αισθημάτων. Ο ρυθμός και το ευγενικό του πάθος εκφράζει κάποιο πεπρωμένο της Ηπειρώτικης ζωής και Κοινωνίας», σημείωσε πολύ εύστοχα, με τη σειρά του, ο συγγραφέας, Λάμπρος Μάλαμας στην εφημερίδα «Θεσπρωτικά Νέα». 

 Ο Σάββας Σιάτρας ξεκίνησε τη σπουδαία καλλιτεχνική του πορεία στα τέλη της δεκαετίας του ’60 δίπλα στους περίφημους Χαλκιάδες, που είχαν σαν μπροστάρη τη μεγαλύτερη μορφή της Ηπειρώτικης μουσικής, τον Τάσο Χαλκιά. Κατά τη διάρκεια αυτής της –πρώτης- δημιουργικής περιόδου, ο Κυριάκος Χαλκιάς, αδερφός του Τάσου Χαλκιά, χάρισε στον Σάββα Σιάτρα μία φωτογραφία με αφιέρωση, που υποδηλώνει πάρα πολλά σχετικά με την αξία και το σεβασμό που του απέδιδαν οι σπουδαιότεροι των συναδέλφων του…«Εις τον αντικαταστάτη μας και αδελφικό φίλο Σάββα Σιάτρα. Για παντοτινό ενθύμιο, με αγάπη Κυριάκος Χαλκιάς».

  Η φήμη και η αναγνώριση του Σάββα Σιάτρα, ωστόσο, ξέφυγε των εσωτερικών συνόρων και ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου. «Θα ήθελα να εκφράσω τον σεβασμό μου προς τον τραγουδιστή, Σάββα Σιάτρα, έναν από τους καλύτερους αντιπροσώπους της αρχαίας παραδόσεως του ρυθμικού αυτοσχεδιασμού στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν μεγάλο καλλιτέχνη, ο οποίος ξέρει να διαφυλάττει μια υπέροχη μουσική παράδοση, χωρίς τίποτε να αλλοιώσει από το δικό της στυλ, προτιμώντας την αγνότητα της μουσικής της πατρίδας του παρά τα εύκολα κέρδη και την εύκαιρη επιτυχία», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Αλίν Ντανιέλου, Διευθυντή του Διεθνούς Ινστιτούτου της Συγκριτικής Μουσικής Βερολίνου – Βενετίας, εν έτει 1973! 

Ιδιαίτερα τιμητική για τον Σάββα Σιάτρα ήταν και η πρόσκλησή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακή Μουσικής της Ρεν (Γαλλία, Μάιος του 1974), ενώ η φωνή του έχει ηχογραφηθεί σε αμέτρητες εκπομπές ραδιοφωνικών σταθμών, όπως για παράδειγμα στη γαλλική ραδιοφωνία και τη Deutsche Welle. Ξεχωριστό παράσημο αποτελεί η -επί μακρόν- συνεργασία του με το «δάσκαλο της παραδοσιακή μουσικής», Σίμωνα Καρρά, ενώ το 1972 μετείχε με δύο τραγούδια στην Έκδοση Δημοτικών τραγουδιών της Ακαδημίας Αθηνών, μία ειδική συλλεκτική έκδοση «εκδιδόμενη επί τω εορτασμώ της 150επετηρίδος από της ενάρξεως του αγώνος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας».   Ο Σάββας Σιάτρας χαρακτηρίζεται διαχρονικά ως ένας από τους πλέον σημαντικούς Ηπειρώτες τραγουδιστές, ως ένας από τους «Ευαγγελιστές» της Ηπειρώτικης μουσικής. Στις μέρες μας, άλλωστε, είναι ο πιο αφοσιωμένος υπερασπιστής της.   Κατά την πολυετή καριέρα του που μετρά 45 (πλέον) έτη έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους δεξιοτέχνες του κλαρίνου, όπως οι Τάσος Χαλκιάς, Βασίλης Δήμου, Μήτσος και Γιάννης Καραγιάννης, Πετρολούκας Χαλκιάς, Βαγγέλης Μαρκόπουλος, Πετράκης Χαραλάμπους, Γιώργος Βρακάς, Ναπολέων Δάμος, Γιώργος Δάμος, Σταύρος Καψάλης, Ναπολέων Ζούμπας, Βασίλης Μπατζής, Νίκος Φιλιππίδης, Γιώργος Κωτσίνης κ.α.

Αντί επιλόγου, αξίζει να εστιάσουμε στη δική του, πολύ προσωπική και αυθόρμητη άποψη για το Ηπειρώτικο παραδοσιακό τραγούδι. «Είναι το πάθος! Αναβλύζει εκ βαθέων... έπεσε σαν τη δροσιά του Μάη κι έκατσε μέσα μου. Ό,τι και να κάνεις αυτό το πάθος δεν φεύγει μετά. Άμα μικρομάθεις, δεν μεγαλοξεχνάς»!  


"Το δημοτικό τραγούδι έχει μεγάλη ιστορία. Είναι το χθες, είναι το σήμερα, είναι το αύριο. Εκτός από ότι είμαι περήφανος που το ακούν οι Ηπειρώτες και γενικά όλοι οι Έλληνες, αισθάνομαι τον εαυτό μου υπερήφανο που ο Θεός μου έδωκε αυτό το θείο τάλαντο και ερμηνεύω αυτά τα τραγούδια…"  Σάββας Σιάτρας
Τη τιμητική πλακέτα την έδωσε ο Γραμματέας του Συλλόγου Χαρίσης Ντούρος Γεώργιος

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης ευχαριστεί το Συλλόγο Γυναικών Αγίου Θωμά Πρεβέζης για την τιμή να βρεθεί στην ετήσια κοπή πιτά του Συλλόγου.


Ο  Σύλλογος γυναικών Αγίου Θωμά Πρέβεζας ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2009 με σκοπό τη συνένωση και την ενεργοποίηση των γυναικών της περιοχής μας. Διάγει ήδη τον όγδοο  χρόνο της επιτυχημένης πορείας του και απαριθμεί πάνω από 100 ενεργά μέλη σε ένα μικρό οικισμό 220 κατοίκων. Έχει να επιδείξει πλουσιότατο έργο σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, ψυχαγωγικούς και ενημερωτικούς τομείς. Έχει πλούσια φιλανθρωπική δράση, διοργάνωση πολλών κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ιδιαίτερο κομμάτι του Συλλόγου είναι το χορευτικό του που σκοπός του ήταν και είναι να συμβάλλει με τη δράση του στη διατήρηση αλλά και διάδοση των παραδοσιακών   χορών, τραγουδιών και θεατρικών δρώμενων όπως επίσης στην αναβίωση παλαιών ηπειρώτικων  χορών, ενδυμασιών και γενικότερα των ηθών και εθίμων της Ηπείρου. Στα οκτώ  και πλέον χρόνια παρουσίας τους στα πολιτιστικά δρώμενα της Πρέβεζας.  με την αυστηρή καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου  κ. Γιώτας Ροντογιάννη, έχουν συμμετάσχει σε  παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχοντας το σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη στις ρίζες μας.



ο Δ.Σ του Συλλόγου θέλει να ευχαριστήσει τους  ¨τον Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο "Οι Θράκες",το Σύλλογο Σαρακατσανέων Ροδόπης,το Σύλλογο Σαρακατσανέων Ξάνθης "Ο Λεπενίωτης",το Σύλλογο Ηπειρωτών Βορείου Έβρου,το Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών και το Σύλλογο Ηπειρωτών Χανίων που μας τίμησαν με την παρουσία τους.



























Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου