Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Στις 20 Ιανουαρίου 2018 ο ετήσιος Χορός του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης και στης 21 Ιαν 2018 θα γίνει Αρτοκλασία στον Άγιο Γεώργιο Κομοτηνής





Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης ένας από τους αρχαιότερους συλλόγους στην Κομοτηνή θέλοντας να προβάλει στην κοινωνία της πόλης μας και την περιφέρεια μας την πολύχρονη συμμετοχή στην πολιτική, πολιτιστική ,οικονομική ζωή του τόπου από το 1920 μέχρι και σήμερα με τέσσερις (4) Δημάρχους επί δεκαετίες ευεργέτες , δωρητές, συνδρομητές σε έργα διοργανώνει το ετήσιο χορό του στις 20 Ιανουαρίου 2017 Ώρα 20:30 στο πολυχώρο ΑΣΤΡΑΙΑ στον Ίασμο Ροδόπης.





Για την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης ο σύλλογος προσκάλεσε ένα απο τους ογκολίθους της Ηπειρωτικής παράδοσης το Σάββα Σιάτρα .Μαζί του στο κλαρίνο ο Ζιάγκας Δημήτρης,Λαούτο-Τραγούδι Κώστας Καρράς, Βιολί Βασίλης Αβραάμ και ντέφι Κώστας Σιάτρας . 
Το δημοτικό τραγούδι έχει μεγάλη ιστορία. Είναι το χθες, είναι το σήμερα, είναι το αύριο. Εκτός από ότι είμαι περήφανος που το ακούν οι Ηπειρώτες και γενικά όλοι οι Έλληνες, αισθάνομαι τον εαυτό μου υπερήφανο που ο Θεός μου έδωκε αυτό το θείο τάλαντο και ερμηνεύω αυτά τα τραγούδια…"  Σάββας Σιάτρας
ΣΑΒΒΑΣ ΣΙΑΤΡΑΣ :Κατάγεται από την Καρίτσα, ένα χωριό της Δωδώνης, είκοσι χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννενα. Σπούδασε για δυο χρόνια στο τότε παράρτημα της Ζωσιμαίας Σχολής στη Ζίτσα και στη συνέχεια για έξι χρόνια στη Ριζάρειο Σχολή.Έχει τραγουδήσει ηπειρώτικα τραγούδια σε διάφορες εκπομπές της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, αλλά και σε εκδηλώσεις και συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο Σάββας Σιάτρας, γνήσιο τέκνο της «γης της πεντατονίας», κατάγεται από την Καρίτσα, που βρίσκεται ανάμεσα στη Βελτσίστα (Κληματιά) και τη Ζίτσα (δύο χωριά με μεγάλη παράδοση λαϊκών, πρακτικών οργανοπαιχτών), λίγο έξω από τα Γιάννενα, όπου εκτός από γενέθλιος τόπος έγινε και αυτός της ζύμωσης με τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, που τον επηρέασαν καθοριστικά και διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του. Φρόντισαν γι’ αυτό και οι γονείς του, Κωνσταντίνος και Πανάγιω Σιάτρα, αφού η μητέρα του ήταν –ταυτόχρονα- αυτή που του δίδαξε μερικά από τα πιο διαλεχτά ηπειρώτικα τραγούδια.   Το φυσικό του ταλέντο του χάρισε μια γεμάτη επαγγελματική πορεία, τον ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου, τον έφερε σε επαφή με τους Έλληνες της ομογένειας και ακόμα τον ταξιδεύει όπου υπάρχει η ανάγκη να ακουστεί και να ριζώσει ο καημός της ηπειρώτικης μουσικής.   Απόφοιτος της ξακουστής «Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής», ο Σάββας Σιάτρας έμαθε καλά τη Βυζαντινή μουσική και η μαθητεία του αυτή τον επηρέασε βαθιά.

Μια ιδιαίτερη τιμή θα έχουμε φέτος στο Ετήσιο χορό μας. Ο  Σύλλογος Γυναικών Αγίου Θωμά Πρεβέζης  θα συμμετάσχουν με το χορευτικό τους τμήμα στον χορό μας.Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης νοιώθει ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση με την παρουσία των πατριωτών τους στις εκδηλώσεις  και ανυπομονεί για την άφιξη τους.
Ο Σύλλογος γυναικών Αγίου Θωμά Πρέβεζας ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2009 με σκοπό τη συνένωση και την ενεργοποίηση των γυναικών της περιοχής μας. Διάγει ήδη τον όγδοο χρόνο της επιτυχημένης πορείας του και απαριθμεί πάνω από 100 ενεργά μέλη σε ενα μικρό οικισμό 220 κατοίκων. Έχει να επιδείξει πλουσιότατο έργο σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, ψυχαγωγικούς και ενημερωτικούς τομείς. Έχει πλούσια φιλανθρωπική δράση, διοργάνωση πολλών κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.Ιδιαίτερο κομμάτι του Συλλόγου είναι το χορευτικό του που σκοπός του ήταν και είναι να συμβάλλει με τη δράση του στη διατήρηση αλλά και διάδοση των παραδοσιακών χορών, τραγουδιών και θεατρικών δρώμενων όπως επίσης στην αναβίωση παλαιών ηπειρώτικων χορών, ενδυμασιών και γενικότερα των ηθών και εθίμων της Ηπείρου. Στα οκτώ και πλέον χρόνια παρουσίας τους στα πολιτιστικά δρώμενα της Πρέβεζας. με την αυστηρή καθοδήγηση τΗς χοροδιδασκάλου κ. Γιώτας Ροντογιάννη, έχουν συμμετάσχει σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχοντας το σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη στις ρίζες μας.



Οι χοροί του συλλόγου Ηπειρωτών έχουν πάντα επιτυχία και όσοι παρευρεθούν φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις κλείνοντας ραντεβού για το επόμενο γλέντι των Ηπειρωτών. Στο χορό θα υπάρξει λαχειοφόρος αγορά με πολλά πλούσια δώρα και δυο μεγάλα δώρα από αυτά είναι προσφορά του Ξενοδοχείου ΑΝΑΞ στο Μέτσοβο.

Στις 21 Ιανουαρίου 2018 ημέρα Κυριακή ο Σύλλογος θα τελέσει  αρτοκλασία  στην εκκλησία του Άγιου Γεωργίου Κομοτηνής  χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ.κ Παντελεήμονος λόγω της εορτής του πολιούχου της πόλης των Ιωαννίνων τον Άγιο Γεώργιο τον φουστανελά.
Ο Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων                                         Η εικόνα και τμήμα του οστού
στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου                      στον Άγιο Γεώργιο Κομοτηνή
Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τις αρχές του 19ου αιώνα  οι  Ηπειρώτες που είχαν εγκατασταθεί  στην περιοχή της Ροδόπης  έφεραν από την πατρίδα τους την Ήπειρο  εικόνες του Αγίου Γεωργίου Εξ Ιωαννίνων όπου  τις προσέφεραν στις εκκλησιές της  Κομοτηνής .Μια εικόνα βρίσκεται  στην εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου αναπαριστά τα θαύματα του Αγίου Γεωργίου και μια στην εκκλησία του  Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής μαζί με ιερό τμήμα λειψάνου  του Αγίου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου