Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

"ΣΕΒΝΤΑ ΚΑΡΑΣΕΒΝΤΑ" Ο ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Picture




Η λέξη "σεβντάς" είναι τούρκικη, από το ρήμα "sevmek" που σημαίνει "αγαπώ"...


Σημαίνει την ακαταμάχητη (ακατανίκητη) επιθυμία για ένα πρόσωπο ή ένα πράγμα και εκφράζει πόθο αλλά και απωθημένο για την μη ικανοποίησή του.

Ο καρασεβντάς, ο μαύρος έρωτας δηλαδή που σε οδηγεί να χάσεις τα λογικά σου. Η Σαπφώ σε μια εμβληματική της φράση έχει γράψει: «πάλι με κυριεύει ο έρωτας, το γλυκόπικρο, ακαταμάχητο ερπετό». Το ερπετό σημαίνει πως δεν μπορείς να γλιτώσεις. Καψούρα, λοιπόν, είναι η θολούρα που δεν μπορείς ν' αποφύγεις. Στην Τουρκία, ένας είχε ονομάσει τη βάρκα του Σεβντάπ που σημαίνει «αγαπολατρεία».

Η καψούρα ταιριάζει με όλον τον κόσμο. Ταιριάζει με όσους δεν έχουν προοπτική. Γιατί είσαι φτωχός και είναι πλούσια. Γιατί είσαι μεγάλος και η άλλη μικρή. Πολλές είναι οι φορές που η καψούρα δεν έχει αποκαλυφθεί. Είναι ένα μεγάλο αδιέξοδο. Σαν αίσθημα είναι μια μαγική κατάσταση, παρόλο που είναι καταραμένη. Δεν την έχεις στο τσεπάκι σου για όλη τη ζωή. Πρέπει να είσαι νέος ή απεγνωσμένος σε μεγάλη ηλικία.

Αυτός ο ανικανοποίητος έρωτας, ο σεβντάς έγινε τραγούδι και στην Ήπειρο. Χορεύεται και τραγουδιέται σε κάθε γωνιά της Ηπείρου.






ΠΗΓΗ:http://taneatismikrospilias24.weebly.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου