Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

"Έφυγε" η ΑΝΘΟΥΛΑ ΚΩΤΣΟΥ... Μια μεγάλη απώλεια για την Ηπειρώτικη Πολυφωνία...

Μια από τις κορυφαίες μορφές του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού "έφυγε" σήμερα. Η Ανθούλα Κώτσου, πρωτοτραγουδίστρια στην ιστορική σύνθεση του Πολυφωνικού των Κτισμάτων που σήκωσε το κύριο βάρος στην προβολή της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας τις δεκαετίες 80 και 90 στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με συναυλίες, μετακλήσεις, εξαίρετες δισκογραφήσεις.
Όντας πάντα διπλα στον γιό της - και νεότερο στις απαρχές της διαδρομής του, μέλος του πολυφωνικού των Κτισμάτων - Βαγγέλη Κώτσου, στήριξε την προσπάθειά του για τη διάδοση του πολυφωνικού τραγουδιού, μέσα από την πλούσια δράση του. Ήταν πάντα δίπλα, μεταλαμπαδεύοντας γνώση και αγάπη για το τραγούδι με το οποίο μεγάλωσε και το οποίο υπηρέτησε σε όλη την ζωή της.
Και θα είναι πάντα δίπλα σε όσους στο μέλλον αναζητήσουν έμπνευση και παρηγοριά στο Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, μέσα από τις δισκογραφήσεις και τις κινηματογραφήσεις που διασώζουν τη φωνή και τη μορφή της. Από σήμερα η κοινότητα της πολυφωνίας είναι πιο φτωχή. Ο ιδιότυπος "χορός" αναχώρησης των ύστατων κορυφαίων της ηπειρώτιικης πολυφωνίας, μετά την κυρά Φρόσω, τον Γιώργο Ντότη, τον Σωκράτη Τσιάβο, σήμερα πήρε μαζί του έναν πανέμορφο κρίκο που θα είναι ωστόσο για πάντα μες στο νου και την καρδιά μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης "Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων"  εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια της στον Βαγγέλη Κώτσου και σε όλη την οικογένεια της αγαπημένης Ανθούλας.  Η εκλιπών εργάσθηκε με πάθος και αφοσίωση για τον πολιτισμό και το πολυφωνικό τραγούδι .Η προσφορά της  είναι ανεκτίμητη! 


                                  
Ανθούλα Κώτσου - Μωρ Δεροπολίτισσα


Οργανικό μοιρολόι και στην συνέχεια το πωγωνήσιο πολυφωνικό τραγούδι ''Από πέρα απ' το ποτάμι''.
Από τον δίσκο ''ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ'' που κυκλοφόρησε το 1997 σε επιμέλεια του Θοδωρή Γεωργόπουλου και του Δήμου Πολυμέρη.

Κλαρίνο - Θ. Γεωργόπουλος
Λαούτο - Κ. Παπαπροκοπίου
Βιολί - Μ. Τσιάτης
Κόντρα μπάσσο - Σ. Καβαλιεράτος

Τραγουδούν οι : Βαγγέλης Κώτσου, Δημήτρης Μάτσας, Ανθούλα Κώτσου, Ελένη Σταματίου, Πηνελόπη Μάτσα, Νότα Καλτσούνη.

Πηγή:https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

1 σχόλιο: