Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Με μεγάλη επιτυχία το 13o Αντάμωμα Ηπειρωτών Αν. Μακεδονίας & Θράκης

ΘεΌταν οι Ηπειρώτες ανταμώνουν τότε ξυπνάνε μνήμες και η νοσταλγία καλά κρατεί. Τότε οι αποστάσεις δεν έχουν νόημα. Η διάθεση με όσους κουβαλούν την ίδια νοσταλγία για την Ήπειρο με σένα είναι μεγαλύτερη. Είναι αυτή η διάθεση που αφήνει τη στιγμή να κυλήσει, για να ξυπνήσει η ψυχή του Ηπειρώτη και μέσα από το τραγούδι και τους χορούς να αναριγήσει. Είναι ο δικός μας τρόπος
να ανασταίνουμε την Ήπειρο μέσα μας, έστω και αν βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριά.

Σε μια δύσκολη συγκυρία που ο καθένας μας ψάχνει απεγνωσμένα για διεξόδους, ανταμώσαμε για 13η φορά στην Δράμα , ταξιδεύοντας σε μονοπάτια νου, καρδιάς και ψυχής, ανόθευτα και παραδοσιακά.

Το σαββατοκύριακο 17-18 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία της Δράμας, οκτώ σύλλογοι Ηπειρωτών από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και από την Άρτα και τα Χανιά, έδωσαν το παρόν στο 13ο Αντάμωμα Ηπειρωτών Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης .


Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης Ιωάννης Τζαμπάζης ανέφερε τα εξής: "Εκ μέρους του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης "Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων" της παλιάς Αδελφότητας Λαϊστινών έτος ιδρύσεως 1926 ένας από τους αρχαιότερους συλλόγους θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στη διοργάνωση του ανταμώματος, τη νοσταλγία για την Ήπειρο και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους χορευτές του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης τους ανθρώπους που στηρίζουν το Σύλλογο και είμαστε όλοι μαζί μια οικογένεια, μια μεγάλη συντροφιά, ζούμε ένα όνειρο και θεωρούμε πάντα να είμαστε έτσι, ο Θεός να φυλάει την Ελλάδα, ο Θεός να φυλάει την Ήπειρο".


Ενώσαμε όλοι μαζί τις φωνές μας σαν μια βροντή ενάντια στη μιζέρια του σήμερα. Και όλα αυτά σε πείσμα αυτών που προσπαθούν να μας «διώξουν» από τα μονοπάτια της παράδοσης και του πολιτισμού μας.


Όμως εμείς δεν θα κάνουμε πίσω γιατί η Ηπειρός ,ο τόπος μας έχει χτίσει τη φωλιά του μέσα στην ψυχή μας, αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα πόσα πολλά και σπουδαία πράγματα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε.Οι διήμερες εκδηλώσεις είχαν τα πάντα, με τον χορό και το τραγούδι σε πρώτο πλάνο.
Ξεκίνησαν το Σάββατο 17 Ιουνίου από τα γραφεία της Πανηπειρωτικής Ένωσης Δράμας όπου με την παρουσία των μουσικών οι χορευτές με πατινάδα κατέβηκαν προς την πλατεία Ελευθερίας για να στηθεί ένα Ηπειρώτικο γλέντι.Στην συνέχεια οι σύλλογοι όλοι μαζί χορέψαμε το " Καγκελάρι " με τον συντονισμό των Μερακλήδων Άρτης και παρουσίασαν χορούς από την περιοχή της Ήπειρο δίνοντας την εκκίνηση για το γλέντι που θα ακολουθούσε.

Την Κυριακή στο σπήλαιο Αγγίτη όλοι οι παρευρισκόμενοι θαυμάσαμε και καμαρώσαμε τα χορευτικά τμήματα, τα οποία ανέδειξαν σημαντικά κομμάτια του πολιτισμού και της ιστορίας μας και σκόρπισαν με αυτό τον τρόπο μια ατμόσφαιρα χαράς και αισιοδοξίας, αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα από τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης ¨Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων" με παρουσία εβδομήντα και πλέον μελών του έδωσε το στίγμα της Ροδόπης, στο πνεύμα σύμπνοιας και συντροφικότητας που διακατέχει τους Ηπειρώτες.


Στην Δράμα έδωσαν το παρόν πάνω από 400 Ηπειρώτες από τους συλλόγους του Έβρου, της Καβάλας, της Ξάνθης, της Κομοτηνής, των Χανίων, της Άρτας, των Σερρών και της Δράμας.----

Ενημέρωση 20/6/2017


Δυστυχώς η εκδήλωση συνοδεύτηκε στο τέλος της με ένα πολύ λυπηρό γεγονός. Και ενώ οι περισσότεροι είχαν αποχωρήσει και τα κλαρίνα έπαιζαν μερικά τελευταία ακόμα τραγούδια ένας συμπατριώτης μας ο Θεόδωρος Γκότοβος που παραβρίσκονταν στην εκδήλωση έχασε τις αισθήσεις του και "έφυγε" από κοντά μας. Ο σύλλογός μας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής Ένωσης Καβάλας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΟΔΩΡΟ.
Χθές 19 Ιουνίου 2017 μια μέρα μεγάλης θλίψης για το σύλλογο μας. Αποχαιρετήσαμε ένα φίλο, ένα συμπατριώτη,
τον επί δέκα χρόνια πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Ενωσης Καβάλας τον Γκότοβο Θεόδωρο. Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα όλου του Δ.Σ και των μελών του συλλόγου μας. Αλήθεια τι εκπλήξεις μπορεί να σου κρύβει η ζωή. Εμείς για γλέντι ξεκινήσαμε, να ανταμώσουμε όλοι οι Ηπειρώτες μαζί , να φάμε, να πιούμε, να χορέψουμε. Η εκδήλωση έφτανε στο τέλος της και το κλαρίνο έπαιζε την τελευταία παραγγελιά του Θόδωρου. Τρία βήματα, μια στροφή και το νήμα της ζωής του κόπηκε ξαφνικά........μας έφυγε χωρίς να καταλάβουμε το πώς, έτσι απλά χορεύοντας το αγαπημένο του τραγούδι…….. Το γλέντι μετατράπηκε σε μοιρολόι και θρήνο... και ένας διαρκής πόνος και σφίξιμο πήραν τη
θέση τους στην καρδιά όλων μας!
Πώς να περιγράψει κάποιος την προσωπικότητα του Θόδωρου. Ενός περήφανου φιλόδοξου, άξιου, ακάματου ανθρώπου που ξεκίνησε από το μηδέν και μόχθησε για να δημιουργήσει. Ήθελε μια καλύτερη ζωή για τον ίδιο και την οικογένεια του. Δούλεψε σκληρά και πάλεψε για αυτό με ήθος και αξιοπρέπεια. Αγαπούσε τη ζωή, τα γλέντια, τα κλαρίνα, ήταν αναπόσπαστο μέρος της φύσης και του χαρακτήρα του.
Πάνω απ’ όλα , ξεχωρίζει η οικογένειά του. Η γνωριμία και η αγάπη του για το Δεσποινάκι, αποτέλεσε σταθμό στην πορεία της ζωής του.
Μαζί πορεύθηκαν στα εύκολα και στα δύσκολα και κατάφεραν να δημιουργήσουν μία ευτυχισμένη οικογένεια .
Ο γιός του ο Βαγγέλης, το καμάρι του. Η μεγάλη του επιθυμία και λαχτάρα να γεννηθεί το παιδί του Βαγγέλη, το δεύτερο εγγονάκι του έμεινε απραγματοποίητη, καθώς βιάστηκε για το μακρινό ταξίδι...
Το Σοφάκι, η κόρη του, του έδωσε τη χαρά να γίνει παππούς, με πόση λαχτάρα περίμενε το γάμο της, όμως οι ετοιμασίες έμειναν στη μέση.Τι κρίμα!
Οι δραστηριότητες και η προσφορά του Θόδωρου δεν περιορίζονταν στην υπέροχη οικογένειά του. Επί σειρά ετών ήταν μέλος του Δ.Σ. της
Πανηπειρωτικής Ενωσης Ν.Καβάλας και για 10 συνεχή χρόνια διετέλεσε πρόεδρος με ήθος , εντιμότητα και ανιδιοτελή προσφορά για την
επίτευξη των στόχων του συλλόγου. Είμαστε περήφανοι που υπήρξες στον σύλλογο μας. Ενας γνήσιος Ηπειρώτης.
Θόδωρε, έφυγες νωρίς!!! Θα σε θυμόμαστε για πάντα. Θα μείνεις χαραγμένος στις μνήμες και τις καρδιές όλων μας .
Ευχόμαστε στη μανούλα του, τη γυναίκα του, τα παιδιά του και τα αδέλφια του κουράγιο και δύναμη ψυχής να ξεπεράσουν την απώλεια του.
Το κενό που αφήνεις στις ζωές τους είναι δυσαναπλήρωτο.
Το Δ.Σ. του συλλόγου μας και τα μέλη μας θα θέλαμε να εκφράσουμε τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
Εμείς που σε ζήσαμε και σε αγαπήσαμε.
Θόδωρε , Καλό Ταξίδι! Καλό Παράδεισο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου