Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Αρωμά Ηπειρου στα Ελευθερια Ροδοπης

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης "Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων " και ο Σύλλογος Μερακλήδων Νομού Άρτας έδωσαν την γεύση Ηπείρου στα φετινά Ελευθέρια Θράκης .

 

Και οι δυο Σύλλογοι πρόβαλλαν την παράδοση της Ηπείρου ξεσηκώνοντας με τα δρώμενα και τα τραγούδια όσους παρευρέθηκαν δίνοντας τον δικός τους τόνο στα Ελευθέρια.



Ο πλούτος και η ποικιλία των τοπικών μουσικών ιδιωμάτων που συνθέτουν την ηπειρώτικη μουσική παράδοση μας υπόσχεται μια ονειρική περιπλάνηση. Η μουσική της παράδοση αποτελεί έναν μεγάλο πολιτιστικό θησαυρό και αυτό απέδωσαν  κατά το μέγιστο τα χορευτικά και των δυο  Συλλόγων προβάλλοντας κατά το καλύτερο τρόπο τον τόπο τους.

Το Σαββάτο προηγήθηκε η συνέντευξη του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Δήμου Αρταίων  κυρίου Χαρακλία  Κων/νου και του χοροδιδάσκαλου κυρίου Γκαρτζωνη Βασίλειου  όπου εξηγούν για το λόγο που βρίσκονται οι Μερακλήδες Νομού Άρτης και ποια η σχέση τους με την Ροδόπη.

Οι Μερακλήδες Περιφέρειας Αρτας εκπροσωπούν απογόνους των κατοίκων της Κομοτηνής (Γκουμουτζίνα) . Το 1361, 90 χρόνια πριν την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως η Κομοτηνή(Κουμουτζίνα) κυριεύτηκε από τους Τούρκους. Οι Κουμουτζαίοι μην αντέχοντας την υποταγή στον σκληρό Εβρενό Γαζή πασά, ήλθαν στην Άρτα και έκτισαν το νέο τους χωριό Κουμουτζάδες, σημερινό Αμμότοπο. Αργότερα, πολλοί από αυτούς έφυγαν και πήγαν στα Τρόπαια Γορτυνίας


Στην συνέχεια πήραν το λόγο τα χορευτικά προβάλλοντας την παράδοση της Ηπείρου.






































Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης.Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους συλλόγους του Νομού Ροδόπης.Ιδρύθηκε το 1926 αρχικά με την επωνυμία «Αδελφότητα Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης» με έδρα την Κομοτηνή και αργότερα μετονομάσθηκε σε «Σύλλογο Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης: Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων».

Με σεβασμό στη μουσικοχορευτική παράδοση του τόπου μας,  ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης “ Άγιος Γεώργιος ο Έξ Ιωαννίνων “  επιτελεί ένα σπουδαίο έργο που αναγνωρίζεται και καταδεικνύεται συνεχώς μέσα από τις έντονες δραστηριότητές του, την αναβίωση των εθίμων, τη συμμετοχή του σε συνέδρια και συμπόσια χορού, την οργάνωση εκδηλώσεων “Ετήσιο Αντάμωμα Ηπειρωτών Αν. Μακεδονίας και Θράκης ”, αλλά και με τις συνεχείς παραστάσεις των συγκροτημάτων του τοπικά και πανελλαδικά.
Αριθμεί περίπου 200 μέλη και διατηρεί χορευτικά συγκροτήματα εφήβων και ενηλίκων.



















































































Την επομένη μέρα και οι δυο σύλλογοι πήραν μέρος στην παρέλαση τιμώντας τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θράκης . 



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου