Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους συλλόγους του Νομού Ροδόπης. Ιδρύθηκε την 14 Μαΐου  1928 αρχικά με την επωνυμία «Αδελφότητα Λαϊστινών  Νομού Ροδόπης» με έδρα την Κομοτηνή και αργότερα μετονομάσθηκε σε «Σύλλογο Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης: Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων».    
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ 


Ιστορικά  Γεγονοτα 

Ήπειρος και ξενιτιά. Δυο λέξεις σχεδόν ταυτόσημες. Δύο έννοιες άρρηκτα  συνδεδεμένες. Ξενιτιά γνώρισε όλη η Ελλάδα αλλά την Ήπειρο κατά περιόδους κυριολεκτικά τη ρήμαξε!  Από την αρχαία εποχή αποτελεί κεντρικό φαινόμενο στη ζωή των Ηπειρωτών. Πόλεμοι, ταραχές, εισβολείς ανάγκαζαν τους ανθρώπους να μεταναστεύουν. Η εισβολή των Τούρκων και η εγκατάσταση των εποίκων στα εύφορα εδάφη προκάλεσε οικονομικό μαρασμό και ομαδικές αποδημίες.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΚΟΥΤΕΡΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗ
ΞΕΝΙΤΙΑ ΒΑΡΥΣ Ο ΠΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ

 Η άπειρος χώρα της πέτρας και της άγονης γης δε μπορούσε να θρέψει τα παιδιά της. Τότε αυτά σμιλέψανε τη πέτρα, γίνανε άριστοι τεχνίτες, πρωτομάστορες και πήραν τους δρόμους για τα ξένα. ΟΙΚΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥΖΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΚΟΥΤΕΡΗ 

Αν παρακολουθήσουμε το χάρτη του Ζαγορίου και ακολουθήσουμε τη διαδρομή που  σήμερα ανήκει στο οδικό δίκτυο, που συνδέει τα Γιάννενα με τα Ζαγοροχώρια μέχρι τα Γρεβενά, θα δούμε ότι συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουμε κυρίως μετοίκους από το Ανατολικό και Κεντρικό Ζαγόρι, Καστοριά, Γρεβενά, Λάϊστα, Παλαιοχώρι, Βρυσοχώρι,  Ηλιοχώρι, Βοβούσα, Βόρεια Πίνδο ,Αβδέλα, Σαμαρίνα, Σμίξη, Φούρκα, Περιβολή, Ασπροπόταμος, Μαλακασίου, Κλεισούρα, Βλάστα, Χρούπιστα, Κούσοβο, Κόνιτσα, Μοσχόπολη, Δεσποτικό ,Σκαμνέλι, Ασπραγγελοι κ.α.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΟΥΖΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΩΝ 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΙΔΙΟΙΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΠΡΩΪΑ"

Έτσι γίνεται φανερό ότι ο ένας παρέσυρε τον άλλο. Στον τόπο επιλογής τους δημιουργούνται εστίες, πυρήνες, σαν μικρές αποικίες που ανάλογα με τις συνθήκες υποδέχονται νέα κύματα μεταναστών.   Έτσι έχουμε παρουσίες στο Ίασμο, Σάπες, Κομοτηνή, Σώστη  ,Κιρκά, Ασώματοι, Ξύδια (Φιλύρα) ,Πολύανθος, Μαρώνεια, Κόσμιο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πρωτοπόροι αυτών των μεταναστευτικών κινήσεων από τα μέσα του 18°’ αιώνα φαίνεται να είναι κυρίως κάτοικοι της Λάϊστας


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥΖΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΑΛΑ
Οι Ηπειρώτες που έζησαν στην περιοχή της Θράκης αισθάνονταν την χαρά ,το υψηλό αίσθημα πατριωτισμού, την υπερηφάνεια και νοσταλγία για την πατρίδα τους, Η ιστορία της Θράκης είναι παράλληλη  με την Ιστορία των πατριωτών από την Ήπειρο που ήρθαν , χτίσανε, ριζώσανε αγαπήσανε, δημιούργησαν μεταφέρανε την μόρφωση τους που ήταν πολύτιμη και περιζήτητη , κερδίσανε και επενδύσανε στο τόπο αυτό όπου έγινε η δεύτερη πατρίδα τους που έγινε η οικογένεια τους .Από το 18ο και 19ο αιώνα αξιόλογες Μονάδες Ηπειρωτών έχουν δώσει το δικό τους αγώνα στην μεγάλη γη της Θράκης και έχουν δικαιωθεί .Τα έργα τους ,οι δωρεές τους ,τα ευεργετήματα τους ,τα ονόματα τους επέτρεψαν να γράψουν με χρυσά γράμματα το όνομα «Εύανδρος Ήπειρος» στην Ιστορία της περιοχής. Οι Ηπειρώτες έχουν συνεισφέρει και έχουν επηρεάσει την πολιτική ,πολιτιστική και οικονομική ζωή της περιοχής . Φωτεινά παραδείγματα οι οικογένειες Τελωνίδη, Σκουτέρη, Κακαίδη , Ποάλα , Ράπτη, Σιντου, Καστάνης, Μπασμπας ,Λαλα , Παπαστεργίου, Τοπαρίτσα,  Γιώτα, Ζαμπογιάννη,  Καραμουσαλίδη,  Χαδόλια,  Πίνιου,  Τσιαβδάρη,  Νάνου,  Τσάκου  ,Τσοφίδη, Βαρτζόπουλου, Δώδου, Αντωνιάδη, Κουτρούμπα, Σουζου, Ζωίδης, Μπλέτσα, Τζαμπάζη,Νούσια,Γούλα,Ντούλα ,Πετρίδη κ.α.


ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΥΡΙΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών  Νομού Ροδόπης. ιδρύθηκε την 14 Μαΐου  1928 αρχικά με την επωνυμία «Αδελφότητα Λαϊστινών  Νομού Ροδόπης» με έδρα την Κομοτηνή, στην συνέχεια από ένα μεγάλο διάστημα μη λειτουργίας λόγο του εμφυλίου και του Α’ παγκοσμίου πολέμου  δραστηριοποιήθηκε  από το 1970 έως και σήμερα όπου  μετονομάσθηκε σε «Σύλλογο Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης: Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων».. Σήμερα αριθμεί περί τα 350 μέλη.ΣκοπόςΣκοπός του είναι να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο στην πολιτιστική και πνευματική αναβάθμιση του τόπου, αλλά και στην διάσωση και διάδοση της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η σύσφιξη των δεσμών , των σχέσεων και η τακτική επικοινωνία των καταγόμενων άμεσα ή έμμεσα, και ιδιαίτερα των νέων, από την Ήπειρο .
Η καλλιέργεια της αφοσίωσης και της αγάπης προς την Ήπειρο και τη διατήρηση διαρκούς συνδέσμου με αυτές.

Η διατήρηση, καλλιέργεια και προβολή των ηθών, εθίμων και παραδόσεων της Ήπειρο και η φροντίδα για την προβολή της λαογραφίας και της λαϊκής τέχνης αυτών.
 Η παροχή βοήθειας-ηθικής και υλικής- προς όποιον, καταγόμενο από την Ήπειρο έχει ανάγκη.
 Ο εξωραϊσμός, η προστασία του περιβάλλοντος και τη συμβολή στην αντιμετώπιση προβλημάτων αλλά και των γενικότερων θεμάτων του κοινωνικού συνόλου.

Η καλλιέργεια και ανάπτυξη καλών σχέσεων και η συνεργασία με όλους τους συλλόγους της Ηπειρού και με άλλους συλλόγους που έχουν παρεμφερείς με τον ιδρυόμενο σύλλογο σκοπούς.

Η διοργάνωση πολιτιστικών, ψυχαγωγικών, αθλητικών, οικιστικών, κοινωνικών και άλλων σχετικών εκδηλώσεων, όπως ομιλιών, προβολών, παραστάσεων, συνεδρίων, συνεστιάσεων, χοροεσπερίδων, εορτών, εκδρομών, αθλητικών αγώνων κλπ.ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

  Πολιτιστικός τομέας : Βιβλιοπαρουσιάσεις, βραδιές ποίησης, εκθέσεις , αφιερώματα για τις παγκόσμιες ημέρες λογοτεχνίας και παιδικού βιβλίου, συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την ημέρα του παιδιού, οργάνωση και φιλοξενία εκδηλώσεων λόγου και πνεύματος, ιατρικών και ιστορικών θεμάτων είναι μερικές από τις τακτικές και επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες του.                                                         

Βιβλιοθήκη : Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο οίκημα του Συλλόγου και φιλοξενεί βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, ποίησης και δοκιμίου. Τμήμα Λαογραφίας : Εξετάζει, καταγράφει, ταξινομεί και αναβιώνει τις παραδόσεις του τόπου μας.

Χορού : Αποτελείται από τρία τμήματα: 1. Παραστάσεων 2. Αρχαρίων 3. παιδικό, όπου διδάσκονται παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας αλλά και όλης της Ελλάδας.  Οι χορευτές που  συμμετέχουν στα τμήματα αυτά είναι πάνω από 100, όλων των ηλικιών και εκπροσωπούν το Σύλλογό μας, στις Εθνικές επετείους, με παρέλαση και παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων στην Θράκη , καθώς και σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.
1 σχόλιο:

  1. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Ν ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΑΙΠΟΛΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΩΤΙΤΑ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ !!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή