Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Το 10o Αντάμωμα Ηπειρωτών Aν.Μακεδονίας &Θράκης - Ροδόπη 15 Ιουνίου 2014.


Το 10o Αντάμωμα Ηπειρωτών Aν.Μακεδονίας &Θράκης θα γίνει φέτος στην περιοχή της Ροδόπης στις 15 Ιουνίου 2014.

Κάθε χρόνο από το 1996, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν.Ροδόπης"Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων" συμμετέχει στο ολοήμερο υπαίθριο πανηγύρι των Ηπειρωτών Αν.Μακεδόνιας & Θράκης που πλαισιώνεται κυρίως από χορευτικές και θεατρικές εκδηλώσεις, αναβιώσεις εθίμων και λαϊκών δρωμένων .Αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγω πρωτοβουλία που αποτελεί τη μοναδική εκδήλωση των Ηπειρωτών Αν. Μακεδονίας & Θράκης και τιμάται από χιλιάδες επισκέπτες ενώ
η εθελοντική προσφορά των μελών και φίλων του συλλόγου για την εξυπηρέτηση του κόσμου είναι πραγματικά
συγκινητική



 .

Η παράδοση των ανταμωμάτων ως υπαίθρια πανηγύρια ξεκινά από τα παραδοσιακά πανηγύρια στις περιοχές της Ηπείρου από της εποχή της Τουρκοκρατίας όπου κατέφευγαν μαζικά οι κάτοικοι των πόλεων και των χωριών της ιδιαίτερα κατά τους πρώτους θερινούς μήνες τόσο για το ιδιαίτερα υγιεινό κλίμα τους όσο και για ψυχαγωγία. Στα πιο πολυσύχναστα πανηγύρια ο χορός και το τραγούδι αποτελούσε καθημερινό φαινόμενο όπως επίσης τα παραδοσιακά παιχνίδια και τα παραδοσιακά αθλήματα.




Οι Ηπειρώτες πιστοί πάντα στις παραδόσεις των προγόνων όπου και αν βρέθηκαν στο διάβα των αιώνων δεν λησμόνησε ποτέ τα πανηγύρια των περιοχών του τόπου τους. Οι μνήμες που έγιναν βίωμα ακόμα και στις νεότερες γενιές μέσα από τις αφηγήσεις οδήγησαν στην συνέχιση αυτής της παράδοσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.


Το συναντούμε στις Ελληνικές κοινότητες της Αυστραλίας, της Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης καθώς επίσης και σε αρκετές περιοχές του Ελλαδικού χώρου.


Οι τοπικοί φορείς, ο στρατός, η τροχαία, τα πολιτιστικά σωματεία της περιοχής και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αγκάλιασαν από την πρώτη ακόμη διοργάνωση αυτήν την πρωτοβουλία μας συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξή της σε ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή.




Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης ίσως ο αρχαιότερος σύλλογος στην Κομοτηνή θέλοντας να προβάλει στην κοινωνία της πόλης μας και την περιφέρεια μας την πολύχρονη συμμετοχή στην πολιτική, πολιτιστική ,οικονομική ζωή του τόπου από το 1920 μέχρι και σήμερα με τέσσερις (4) Δημάρχους επί δεκαετίες ευεργέτες , δωρητές, συνδρομητές σε έργα οργανώνει την Κυριακή 15 Ιουνίου 2015 στο κέντρο "ΑΣΤΡΑΙΑ" στον Ίασμό Ροδόπης το 10ο ετήσιο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας και Θράκης για την προβολή ,ανάδειξη αξιοποίηση ,σύσφιξη των σχέσεων του συλλόγου με την κοινωνία και περαιτέρω δράσεις προς κοινωνικό όφελος .Σκοπός του ανταμώματος είναι η σύσφιξη των σχέσεων των Ηπειρωτών, η μεταλαμπάδευση στους νεότερους της τοπικής παράδοσης και ιστορίας των Ηπειρωτών που ξενιτεύτηκε από τον τόπο και δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της Μακεδονίας και Θράκη. Το ετήσιο Αντάμωμα Ηπειρωτών Αν. Μακεδονίας & Θράκης που πλαισιώνεται κυρίως από παραδοσιακές χορευτικές και θεατρικές εκδηλώσεις, αναβιώσεις εθίμων και λαϊκών δρωμένων .

Βασικός στόχος είναι να προσφέρουμε μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς και επαφής με την παράδοση στους επισκέπτες και τους συντοπίτες μας.

Φέτος στην εκδήλωση μας έχουμε την τιμή να έχουμε ένα ζωντανό θρύλο του του Ηπειρωτικού κλαρίνου ,τον Πέτρος Λούκας Χαλκίας και με την ευκαιρία ας τον γνωρίσουμε:

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς άρχισε την ενασχόλησή του με το κλαρίνο στην ηλικία των 11 ετών, σε πείσμα της άρνησης του πατέρα του Μπέκαρη, ο οποίος ήταν από τους καλύτερους μουσικούς, και μαθήτευσε δίπλα στον Φίλιππα Ρούντα (επονομαζόμενο «το καλύτερο κλαρίνο του Ζαγορίου») με την βοήθεια του οποίου έκανε και την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην ηλικία αυτή.Ύστερα από το γεγονός αυτό πηγαίνει στην Αθήνα όπου παίζει μαζί με τον πατέρα του και κάνει και την πρώτη ραδιοφωνική του εμφάνιση. Το 1960 μεταναστεύει στην Αμερική όπου παραμένει 20 χρόνια και διαδίδει την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας.Το 1979 επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Παίζει σε γνωστά μουσικά κέντρα, σε συναυλίες, εμφανίζεται σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και συμμετέχει σε ηχογραφήσεις και δίσκους με γνωστούς καλλιτέχνες.
Δισκογραφία
Μοιρολόγια και γυρίσματα
Χοροί και τραγούδια της Ηπείρου
Σκοποί και τραγούδια της Ηπείρου
Με κέντημα δικό του
Δρόμοι της ψυχής
Πέτρο-Λούκας Χαλκιάς και Κομπανία
Αναμνήσεις της Ηπείρου
Αυτή είναι η Ήπειρος
Μία από τις πρόσφατες και σημαντικές συνεργασίες του είναι η σειρά δίσκων και συναυλιών με διακεκριμένους Ινδούς μουσικούς.
Τιμητικές διακρίσεις
Στις 31 Μαΐου 2009 έγινε εργαστήριο-αφιέρωμα στον Πετρολούκα Χαλκιά από το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας


Βέβαια μιας τέτοιας φήμης κλαρίνο συμπληρώνεται με την φωνή ενός φημισμένου τραγουδοποιού στο παραδοσιακό τραγούδι τον Αντώνη Κυρίτση.



Ο Αντώνης Κυρίτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον χωριό Κοσκινάς του νομού Καρδίτσας, όπου μαζί με τα δύο του αδέρφια Κώστα και Νίκο αποτελούσαν τα μέλη μιας αγροτικής οικογένειας.Ο πατέρας του Θωμάς ήταν δάσκαλος και ψάλτης και από εκείνον πήρε τα πρώτα ακούσματα βυζαντινής μουσικής.Από παιδί άκουγε τα δημοτικά τραγούδια και συχνά άκουγε την μητέρα του Φωτεινή στο σπίτι να τραγουδάει.Στο Δημοτικό σχολείο με την προτροπή των δασκάλων του και των συγχωριανών του άρχισε να τραγουδάει.Aφού τελείωσε το Γυμνάσιο ο διακαής του πόθος ήταν να γίνει δάσκαλος αλλά με τον ερχομό του στην Αθήνα το 1964 τον κέρδισε το τραγούδι και έτσι σπούδασε Βυζαντινή Μουσική και Ορθοφωνία.





Το 1976 έκανε την πρώτη δισκογραφική δουλειά του με τον αείμνηστο συνθέτη και στιχουργό Αποστολο Τσαμπούρη με τίτλο «Τα Συγχαρίκια» και έπειτα το «Ήπειρος και Θεσσαλία». Ακολούθησαν και άλλες δισκογραφικές δουλειές:


«Βουνοσπαρμένη Ήπειρος», «Τα Θεσσαλικά», «Το Κάστανο θέλει κρασί», «Ηπειρώτικα 1&2», «Τα Μωραίτικα 1&2», «Τα Σαρακατσάνικα» και «’Οταν ακούω Ήπειρο». Για τα «Ηπειρώτικα 1» και «Τα Μωραίτικα 1» του απονεμήθηκαν χρυσοί δίσκοί από την εταιρεία GENERALMUSIC.



Ακολούθησαν δισκογραφικές δουλειές όπως «Τα Ρουμελιώτικα 1 & 2», «Δύο Πατρίδες» και «Ζαγόρι μου Περήφανο».

Στο Φετινό Αντάμωμα θα συμμετέχουν οι παρακάτω σύλλογοι με τα χορευτικά τους:

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΡΡΩΝ


Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2001 από Ηπειρώτες 1ης & 2ης γενιάς που κατοικούν στο νομό Σερρών με σκοπό την διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου. Απαρτίζεται από 250 περίπου μέλη.Λειτουργεί τμήματα εκμάθησης ελληνικών παραδοσιακών, διατηρεί τμήμα ιματιοθήκης Ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τμήμα της ιματιοθήκης, κατάφερε, με τη βοήθεια και την προσωπική εργασία των μελών του, έπειτα από μελέτη και έρευνα, να κατασκευάσει αντιπροσωπευτικές φορεσιές του τόπου καταγωγής του. Μια ιματιοθήκη που σήμερα αριθμεί 35 φορεσιές ενηλίκων και 40 παιδικές και κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με νέες. Επίσης οργανώνει ειδικές εκδηλώσεις όπως: παρουσιάσεις των τμημάτων του, σεμινάρια, διαλέξεις, ημερίδες, βραδιές χορού, χορευτικές παραστάσεις στην Ελλάδα,εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων, εκδρομές τουριστικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος. Ο Σύλλογος έχει συμβάλλει χαρακτηριστικά στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού Σερρών με την διοργάνωση εκδηλώσεων με ξεχωριστή αισθητική και άλλη οπτική προσέγγιση.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΡΑΜΑΣ





H Πανηπειρωτική Ενωση Ν. Δράμας ιδρύθηκε το έτος 1960 από ανθρώπους με αγάπη για την παράδοση, τον πολιτισμό και την προσφορά προς τον συνάνθρωπο, κατοίκους της Δράμας με Ηπειρώτικη καταγωγή, με σκοπό την ανάδειξη και διατήρηση του πολιτισμού της Ηπείρου.

Η Πανηπειρωτική Ένωση , τηρώντας τους σκοπούς ίδρυσής της, πραγματοποιεί ανελλιπώς από το 1960 μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με θέμα το ηπειρώτικο και εν γένει το δημοτικό τραγούδι και αναπαράσταση εθίμων. Συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Δήμου, καθώς και τις εθνικές επετείους με τμήμα παρέλασης ή χορευτικά συγκροτήματα. Δημοσιεύει εργασίες με θέμα την παράδοση, ενώ διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί απ’ όλη την Ελλάδα.

Η κοινωνική προσφορά είναι μια άλλη ‘’αθέατη’’ πλευρά της Ένωσης. Ηπειρώτες – μέλη της – πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του γηροκομείου Δράμας. Υπήρξαν ενισχύσεις σε άπορους και ενδεείς, ενώ συνείδηση έχει καταστεί στα μέλη της η προστασία του περιβάλλοντος με όποια μέσα και τρόπους διαθέτει, αφού και η ηπειρώτικη παράδοση βρίσκεται σε στενή συνάρτηση με τη φύση, διάσταση που αποτέλεσε κύριο άξονα της Ιστορίας της Ηπείρου και των ανθρώπων της.

ΠΑΝΗΜΕΠΡΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ



Η Πανηπειρωτική Ένωση Νοµού Καβάλας ιδρύθηκε το έτος 1934 .Από ηπειρώτες που άφησαν την γενετηρά τους και ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στις αρχές του προηγούµενου αιώνα στη φιλόξενη Καβάλα. Αποτελείται από 250 µέλη ,ενεργούς πολίτες της Καβάλας και στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο στην οδό ∆αρδανελίων 13 Καβάλα.Από τότε και μέχρι σήµερα επί 79 χρόνια ο σύλλογός µας μετέχει ενεργά σε όλες τις πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις του Ν. Καβάλα O σκοπός του συλλόγου είναι πολιτιστικός µε στόχο τη διατήρηση ,διάδοση και προβολή των ηθών, εθίµων της Ηπείρου , επίσης να προσελκύσουμε µε νέους 2ης και 3ης γενιάς και φίλους που αγαπούν την Ήπειρο και θέλουν να τη γνωρίσουν μέσα από την μουσική µας παράδοση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ



Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Πιερίας ιδρύθηκε το 1980 στην Κατερίνη. Από τότε λειτουργεί ανελλειπώς συμβάλλοντας στα πολιτιστικά δρώμενα της Πιερίας. Τα γραφεία του Συλλόγου βρίσκονται στην Κατερίνη επί της οδού Σβορώνου αριθμός 13. Λειτουργούν χορευτικά τμήματα ενηλίκων και παιδικά.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ





Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους συλλόγους του Νομού Ροδόπης. Ιδρύθηκε το 1926 αρχικά με την επωνυμία «Αδελφότητα Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης» με έδρα την Κομοτηνή και αργότερα μετονομάσθηκε σε «Σύλλογο Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης: Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων».Από την έναρξη λειτουργίας του συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού, γνωστοποιώντας και προβάλλοντας την πολιτιστική παράδοση της Ηπείρου.

Αριθμεί περίπου 200 μέλη και διατηρεί χορευτικά συγκροτήματα εφήβων και ενηλίκων. Επίσης υπάρχει και τμήμα πολυφωνικού ηπειρώτικου τραγουδιού

Το πρόγραμμα της εκδήλωσεις ειναι:

Σάββατο 14 Ιουνίου

  • Καλωσόρισμα συλλόγων από τον πρόεδρο του Συλλόγου και ενημέρωση για την περιοχή της Ροδόπης .
  • Τραγούδια παραδοσιακά της Τάβλας με ζωντανή Μουσική και προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων της Ηπείρου σε ταβέρνα σε παραδοσιακό σοκάκι της πόλης.

Κυριακή 15 Ιουνίου

  • Αρτοκλασία στην εκκλησιά του
  • Ιασμού από τον Μητροπολίτη Κομοτηνής
  • Φωτογραφική έκθεση με τους Ηπειρώτες της περιοχής και με τις δραστηριότητες τους από το 1920 και μετά.
  • Φεστιβάλ παραδοσιακού Χορού με τη συμμετοχή και φέτος αξιόλογων Χορευτικών συγκροτημάτων.
  • Παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή αξιόλογων ερμηνευτών.




Το γλέντι θα γίνει στο  πολυχώρο 
στον Ίασμο Ροδόπης με τιμή 15 Ευρώ


Σας περιμένουμε για να διασκεδάσουμε όλοι μαζί!!!


Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: Τσαμπάζης Ιωάννης 6979520977 , Χαρίσης Γεώργιος 6984047044 και Μπίστας Αργύριος 6986300364



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου