Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Zωντανεύει το ιστορικό αρχοντικό του Νικολάου Κ. Ζωΐδη για τους ανθρώπους της πόλης


 Την Κυριακή 4 Μαΐου στον πεζόδρομο Νέστορος Τσανακλή 8 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Art Café «Βαρόσι», παρουσία των ιδιοκτητών του αλλά και πλήθους πελατών. Τα εγκαίνια συνδυάστηκαν και με αποκάλυψη της κτητορικής επιγραφής στο νεοκλασικό κτήριο που βρίσκεται στην ιστορική συνοικία Βαρόσι, την πρώτη συνοικία των χριστιανών της Κομοτηνής, περιτριγυρισμένο από πολλά ακόμη νεοκλασικά κτήρια του γνωστού πεζόδρομου.

Η συνοικία είναι από τις γραφικότερες της Κομοτηνής, διότι σώθηκε από την έντονη και άναρχη τσιμεντοποίηση των προηγούμενων δεκαετιών. Σήμερα το κτήριο ανήκει στην οικογένεια του κ. Αδριανού Τράκα και της Πηνελόπης Κεραμίδα – Τράκα, οι οποίοι το παρέδωσαν στα παιδιά τους Γιούλικα και Γιώργο. Το αρχοντικό δωρίθηκε αρχικά στο Γηροκομείο Κομοτηνής από την ευεργέτη και κόρη του Ν. Ζωίδη, Ευφροσύνη. Αποφασίστηκε, όμως, να αγοραστεί το κτήριο σε πλειστηριασμό, με τα κέρδη να είναι προς όφελος του Γηροκομείου. Η οικογένεια, λοιπόν, Τράκα απέκτησε το διώροφο νεοκλασικό ύστερα από τη συμμετοχή της στον πλειοδοτικό διαγωνισμό το 1989.



Νικόλαος Ζωΐδης
Η ιστορία όμως που φέρει το κτήριο και η συνείδησή τους, τους ώθησε να διατηρήσουν, να συντηρήσουν, να ανακαινίσουν και εντέλει να αναδείξουν περαιτέρω το κτήριο και την κτητορική επιγραφή έτσι ώστε σήμερα να ενταχθούν και τα δύο ενεργά στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και στην συνείδηση των νεότερων.  Το άλλοτε κτήριο φάντασμα που μόνο αναμνήσεις γεννούσε στους περαστικούς, αποτελεί πλέον ένα λειτουργικό χώρο, όπου οι ιδιοκτήτες διατήρησαν τη χρυσή πτυχή, αφενός δείχνοντας σεβασμό στην κτηριακή αρχιτεκτονική και αφετέρου πραγματοποιώντας μια ανακαίνιση που πρόσφερε ένα όμορφο και φιλόξενο αισθητικά αποτέλεσμα. Στόχος η ενεργή ένταξη του κτηρίου αλλά και της κτητορικής επιγραφής στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Εκεί όπου άλλοτε βρισκόταν η ερμητικά κλειστή πόρτα του νεοκλασικού, έχει τοποθετηθεί πλέον μια διακριτική ταμπέλα που χειρόγραφα αναφέρει «Βαρόσι Art Café, καλώς ήλθατε στην αυλή μας».

Η αυλή, αρχικά μακρόστενη και πάντα πλακόστρωτη, στη συνέχεια έχει έναν μεγάλο χώρο, ικανό να φιλοξενήσει ακόμη και 20 παρέες. Μαρμάρινα και ξύλινα τραπεζάκια, ξύλινες καρέκλες και ένας μεγάλος πέτρινος «καναπές» στολίζουν την αυλή. Και όλα αυτά περιτριγυρίζονται από έναν χαμηλό τοίχο με κεραμίδια, όπου τα τούβλα είναι διακριτά.  Ο επισκέπτης, ως άλλος νοσταλγός του ιστορικού τόπου, μπορεί να απολαύσει την βόλτα του, ενώ θαυμάζει ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια που έχει να δείξει η σύγχρονη Κομοτηνή. Το εξωτερικό τζάκι, τα κλασικά φωτιστικά, τα δέντρα και οι χρωματιστές γλάστρες συνθέτουν το ιδανικό τοπίο για χαλαρή διασκέδαση και ηρεμία. Η πόρτα μολονότι σιδερένια, κρύβει ένα φιλόξενο περιβάλλον πίσω της. Η πραγματική μαγεία αρχίζει όμως στο εσωτερικό. Κλασικά και μοντέρνα έπιπλα σπιτιού, κάδρα, ταπετσαρίες, ιδιαίτερα φωτιστικά, παραδοσιακά αντικείμενα και κυρίως το ξύλινο μπαρ, δίνουν ζεστασιά στο χώρο. Μέχρι και στις τουαλέτες υπάρχουν διακριτικές λεπτομέρειες εποχής.


Στο μαγαζί μπορεί κανείς να απολαύσει καφέ και γλυκά, ακούγοντας παράλληλα επιλεγμένη μουσική. Οι εκπαιδευτικοί Ανδριανός Τράκας και Πηνελόπη Κεραμίδα-Τράκα είναι ιδιοκτήτες του ιστορικού αυτού κτηρίου, ενώ εμπνευστές του «Art café Βαρόσι»  είναι τα παιδιά τους. Πήραν ένα κτήριο-στολίδι για την πόλη μας και του έδωσαν την χαμένη γοητεία του παρελθόντος, πάντα σεβόμενοι την ιστορία και την ντόπια αρχιτεκτονική. Γι’ αυτό, άλλωστε, αποκάλυψαν και την κτητορική επιγραφή στην οποία αναγράφονται τα εξής «Αρχοντικό Νικολάου Κ. Ζωΐδη, Ηπειρώτη, Α’ αιρετού δημάρχου Κομοτηναίων, 1925-1927».  



Αναδημοσίευση από την εφημερίδα χρόνος



Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν τιμής ένεκεν από το ΔΣ του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν.Ροδόπης "Αγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων" μετά από πρόσκληση των ιδιοκτητών του κτιρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου