Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Πραγματοποιήθηκε το 10 Αντάμωμα Ηπειρωτών Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Με επιτυχία έγινε το 10ο Αντάμωμα των Hπειρωτων Αν.Μακεδονίας & Θράκης 
Κατάμεστο το κέντρο Αστραία με Ηπειρώτες και τους φίλους τους
Μεγάλη συγκίνηση και ενθουσιασμός επικράτησε στο 10ο αντάμωμα των Ηπειρωτών Αν.Μακεδονίας & Θράκης . Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης ίσως ο αρχαιότερος σύλλογος στην Κομοτηνή θέλοντας να προβάλει στην κοινωνία της πόλης μας και την περιφέρεια μας την πολύχρονη συμμετοχή στην πολιτική, πολιτιστική ,οικονομική ζωή του τόπου από το 1920 μέχρι και σήμερα με τέσσερις (4) Δημάρχους επί δεκαετίες ευεργέτες , δωρητές, συνδρομητές σε έργα διοργανωσε με επιτυχία την Κυριακή 15 Ιουνίου 2015 στο κέντρο "ΑΣΤΡΑΙΑ" στον Ίασμό Ροδόπης
το 10ο ετήσιο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας και Θράκης για την προβολή, ανάδειξη αξιοποίηση, σύσφιξη των σχέσεων του συλλόγου με την κοινωνία και περαιτέρω δράσεις προς κοινωνικό όφελος.
Σκοπός του ανταμώματος είναι η σύσφιξη των σχέσεων των Ηπειρωτών, η μεταλαμπάδευση στους νεότερους της τοπικής παράδοσης και ιστορίας των Ηπειρωτών που ξενιτεύτηκε από τον τόπο και δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της Μακεδονίας και Θράκη. Οι Ηπειρώτες πιστοί πάντα στις παραδόσεις των προγόνων όπου και αν βρέθηκαν στο διάβα των αιώνων δεν λησμόνησαν ποτέ τα πανηγύρια των περιοχών του τόπου τους. Οι μνήμες που έγιναν βίωμα ακόμα και στις νεότερες γενιές μέσα από τις αφηγήσεις οδήγησαν στην συνέχιση αυτής της παράδοσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Έτσι και φέτος τίμησαν για 10η χρόνια το Αντάμωμα Αν.Μακεδονίας & Θράκης που έγινε στον Ίασμο Ροδόπης στις 14-15 Ιουνίου 2014 και σημείωσε εξαιρετική επιτυχία.

Με πρωτοβουλία της Αδελφότητας Ηπειρωτών Ξάνθης, Χρυσούπολης και Δραμάς ξεκίνησε το αντάμωμα πριν από δέκα χρόνια και από τότε έγινε θεσμός Αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγω πρωτοβουλία που αποτελεί τη μοναδική εκδήλωση των Ηπειρωτών Αν. Μακεδονίας & Θράκης και τιμάται από χιλιάδες επισκέπτες ενώ η εθελοντική προσφορά των μελών και φίλων του συλλόγου για την εξυπηρέτηση του κόσμου είναι πραγματικά συγκινητική.
Τα χορευτικά από όλους τους συλλόγους περνάν από την πίστα


Η εκδήλωση ξεκίνησε το βράδυ στις 14 Ιουνίου 2014 όπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών κύριος Τσαμπάζης Ιωάννης ,μέλη του συλλόγου καθώς και Ηπειρώτες της περιοχής καλωσόρισαν το σύλλογο Ηπειρωτών Πιερίας, τον κύριο Σίσκα από τις Σέρρες όπου όλοι μαζί στην ταβέρνα "Πέτρινο" σε ενά από τα πολλά παραδοσιακά σοκάκια στο κέντρο της Κομοτηνής ξεκίνησαν ένα "ζέσταμα" με παραδοσιακά τραγούδι και ζωντανή μουσική (κλαρίνο τον Κώστα Μακρή και ντέφι τον Ευάγγελο Τζηκόπουλο). Γίναμε όλοι μια μεγάλη παρέα, πίνοντας και τρώγοντας αρχίσαμε όλοι να σιγοτραγουδάμε και να χορεύουμε ηπειρώτικα τραγούδια ανεβάζοντας το κέφι.














Την επόμενη μέρα στις 15 Ιουνίου και ώρα 10 30 στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου, η κτίση της οποίας ανάγεται κατά τον 18ο αιώνα τελέστηκε αρτοκλασία χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Μαρώνειας & Κομοτηνής όπου στον λόγο του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε για το σημαντικό ρόλο των Ηπειρωτών στην περιοχή και γενικά σε όλη την Ελλάδα.

Αρτοκλασία στην Εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου στον Ίασμο








Στην συνέχεια όλος ο κόσμος μεταφέρθηκε στο κέντρο ΑΣΤΡΑΙΑ όπου ξεκίνησε ένα φεστιβάλ παραδοσιακού Χορού με τη συμμετοχή και φέτος αξιόλογων Χορευτικών συγκροτημάτων. Σε αυτό έδωσαν το παρόν η Πανειπηρωτικης Ένωση Σερρών, Πανηπειρωτική Ένωση Δράμας, Πανηπειρωτική Ένωση Καβάλας η αδελφότητα Ηπειρωτών Ξάνθης και η Σύλλογος Ηπειρωτών Πιερίας .Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης "Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων" κύριος Τσαμπάζης Ιωάννης καλωσόρισε τους προέδρους όλων των συλλόγων των Ηπειρωτών, όλους τους επισκέπτες και φίλους καθώς έκανε εκτενή αναφορά βέβαια στο ζωντανό θρύλο του Ηπειρώτικου κλαρίνου Πέτρο Λούκα Χαλκιά και τον φημισμένο τραγουδοποιός Αντώνης Κυρίτση. Μαζί τους ο Μακρής Κωστας(κλαρίνο),Μπανίωτης Κώστας (τραγούδι), Παπαδημητρίου Κώστας (Λάουτο), Ρούμπος Θάνος (Βιολί), Τάσσος Αποστόλου (Ντέφι).


Ο Πετρολούκας σε σόλο μοιρολόι

Με δεδομένο τις δύσκολες συγκυρίες που περνά η πατρίδα μας, η εξακολούθηση αναβίωσης της παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί βασική προτεραιότητα πόσο μάλλον όταν σ αυτήν την προσπάθεια βγαίνουμε μπροστά τα παιδιά μας το μέλλον αυτού του τόπου .Για αυτό το λόγο δεν μπορεί και ένα αντάμωμα Ηπειρωτών να μην ξεκινήσει με το μέλλον το παιδικό τμήμα του συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης .Οι μικροί χορευτές ηλικίας 5 έως 7 χόρεψαν το τραγούδι "Γιάννη μου το μαντήλι σου" και πραγματικά έκλεψαν την παράσταση.

Το μικρό χορευτικό μας σε συρτό στα τρία

Στην συνέχειά λόγω είχαν τα χορευτικά των συλλόγων οπού όλοι μαζί τραγούδησαν το χορό Καγκελάρη ένα παραδοσιακό τραγούδι των Παπαδάτων Πρεβέζης που χορεύεται χωρίς ενόργανη συνοδεία και το εκτελούν οι άντρες και οι γυναίκες χορευτές.Ολα τα χορευτικά πέρασαν από την πίστα γεμίζοντας το χώρο με παραδοσιακές στολές της Ηπείρου.




"Κάνε καγκελίσματα.."

¨Όλα τα χορευτικά παρουσίασαν τα εξής τραγούδια:
  • ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΟΥΛΙ 
  • ΠΟΥΛΑΚΙ 
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 
  • ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΒΕΝΤΙΑ 
  • ΣΤΗΝ ΒΡΥΣΗ ΣΤΑ ΤΣΕΡΙΤΣΑΝΑ 
  • ΤΣΟΥΜΕΡΚΑ ΜΟΥ ΠΕΡΗΦΑΝΑ 
  • ΣΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ 
  • ΓΡΙΜΠΟΒΟ 
  • ΚΑΠΕΣΟΒΟ 
  • ΞΥΠΝΑ ΠΕΡΔΙΚΟΜΑΤΑ 
  • ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ 
  • ΜΠΕΡΑΤΙ 
  • ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΟ 
  • ΚΑΛΟΝΥΧΤΙΑ 
  • ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ 
  • ΚΑΙΓΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΛΙΩΝΩ 
  • ΚΛΕΦΤΕΣ 
  • ΦΕΖΟΔΕΡΒΕΝΑΓΑΣ 
  • ΚΟΦΤΟΣ 

Φεσοδερβέναγας
















Φεσοδερβέναγας




























Μόλις τελείωσαν τα χορευτικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου βράβευσε των επί 8 έτη πρώην πρόεδρο των Ηπειρωτών κύριο Βαρτζοπουλο Ευάγγελο για την προσφορά στον Σύλλογο .


Επίσης ευχαριστίες και αναμνηστικά μοιράστηκαν σε όλους τους Συλλόγους καθώς και στους Πέτρο Λούκα Χαλκια και Αντώνη Κυρίτση.














Τέλος ξεκίνησε ο χορός και το τραγούδι, πλήθος κόσμου γέμισε την πίστα και όλοι διασκέδασαν μέχρι αργά το απόγευμα.

Πετρολούκας με Κυρίτση 

Μαγικές νότες

Αναμνηστικές φωτογραφίες με τους "θρύλους"




Τραγούδι και χορός για ώρες



Και το κέφι καλά κρατεί


Αναμνηστικές συνέχεια..
Ο Πρόεδρος και το ΔΣ του συλλόγου Ηπειρωτών Αν Μακεδονίας & Θράκης ευχαριστεί όλους όσους βρέθηκαν στο Αστραία και πιστεύω να διασκέδασαν να χάρηκαν να νιώσανε ευχάριστα όλες τις στιγμές που βρέθηκαν μαζί μας

Να είστε πάντα καλά και του χρόνου.


(θα υπάρξει ενημέρωση σύντομα και με σχετικό βίντεο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου