Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΝOMOY ΡΟΔΟΠΗΣ



 Την  Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων», για το νέοακαδημαϊκό έτος 2022-23, στην αιθούσα χορού  του Συλλόγου Ηπειρωτών στο 2ο Όροφο στην Καπναποθηκη (Γεωργίου Κονδύλη 1) .Τον αγιασμό τέλεσε ο Ιερέας του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Παπά Βαλάντης  ,όπου παρευρέθηκαν μέλη και φίλοι του συλλόγου .


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης ιδρύθηκε το 1926 και  συγκαταλέγεται στους αρχαιότερους συλλόγους της περιοχής, με μέλη που συμβάλλουν ενεργάκαι διαχρονικά στην πολιτιστική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης, κ. Γιάννης Τζαμπάζης, ευχαρίστησε  τον Παπά Βαλάντη , που τίμησε τον σύλλογο με την ευλογία του, το διοικητικό συμβούλιο και όλα τα μέλη του συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της τελετής έναρξης του νέου έτους .



Ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Μπίστας Αργύριος αναφέρε ότι ο χορός μας φέρνει πιο κοντά με τους άλλους, μπορεί να γίνει μια κοινή εμπειρία. Χορεύοντας μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε, να διασκεδάσουμε, να επικοινωνήσουμε, να κάνουμε φίλους.   Ζωτικής σημασίας για το Συλλογο ειναι οι γονείς ηπειρώτες της Ροδόπης να ενδιαφερθούν για την παράδοση και να φέρνουν τα παιδιά τους στον σύλλογο, τα οποία θα αποτελέσουν το μέλλον και την συνέχεια του.




 Οι μαθητές μας διδάσκονται γρήγορα και ευχάριστα τους παραδοσιακούς μας χορούς, με υπεύθυνη και μεθοδική διδασκαλία και ζουν με ξεχωριστή αγάπη την ομορφιά και λεβεντιά των παραδοσιακών στοιχείων του τόπου μας. Διδάσκονται χοροί της απ’ολη την Ελλάδα. Λειτουργούν τμήματα κάθε Κυριακή για αρχάριους και προχωρημένους, με όλες τις ηλικίες (παιδικά -εφηβικά και ενηλίκων).



Σκοπός του συλλόγου είναι η ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του, η διαφύλαξη στοιχείων σχετικών με τα ήθη και τα έθιμα της Ηπείρου , ο εξωραϊσμός αυτού, η προβολή των λαϊκών παραδόσεων της Ηπείρου καθώς επίσης και η προσπάθεια συμμετοχής στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής




Φέτος στο Συλλόγο συμφωνά με τον Γραμματέα του Συλλόγου και Δάσκαλο χορού  Μπίστα Αργύριο τα τμήματα που θα λειτουργήσουν θα είναι τα εξής:

KΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 


               ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ :   17:30 -18:30
       ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΡΧΑΡΙΩΝ:   19:00- 20:30
ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:  21:00-22:30

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ 


ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΩΝ ΧΟΡΩΝ:     21:00-22:30 







 Ο κύριος Μπίστας Αργύριος αναφέρθηκε και για την έναρξη του Τμήματος Εργαστηρίου Πολυφωνικού Τραγουδιού που θα λειτουργήσει κάθε Κυριακή στις 11:00 το πρωί στην Καπναποθήκη .
Χαρακτηριστικά ανέφερε για Βιωματικό εργαστήρι πολυφωνικού τραγουδιού τα εξής:

Το παραδοσιακό πολυφωνικό τραγούδι αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα της προφορικής μουσικής, καθώς μέσα του κρύβεται η σημασία που έχει για τον άνθρωπο, το τραγούδισμα μέσα σε μια κοινότητα, σε μια ομάδα.


Στο συγκεκριμένο εργαστήρι τραγουδιού θα γνωρίσουμε τραγούδια από την Ήπειρο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Απευθύνεται σε όσους αρέσει και θέλουν να τραγουδούν στοχεύοντας στη διερεύνηση του μουσικού οργάνου που λέγεται φωνή, καθώς και στην καλλιέργεια της επικοινωνίας των μελών ενός φωνητικού συνόλου. Στα πλαίσια αυτού του εργαστηρίου θα εξερευνηθούν οι σωματικές διεργασίες που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία του ήχου, την αναπνοή και τον έλεγχό της, τη φθογγοποίηση και τον τρόπο που αυτά χρησιμοποιούνται σε ένα μουσικό κείμενο. Επίσης, στόχος είναι η καλλιέργεια των εκφραστικών δεξιοτήτων, μέσα από την αλληλεπίδραση και δημιουργική διάδραση με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σε φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς και πολυφωνικά τραγούδια.

Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες μουσικές γνώσεις. Απαραίτητα εργαλεία συμμετοχής η ομαδική διάθεση, η όρεξη για δουλειά και η αγάπη για το τραγούδι

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Σχεδιασμός - Εμψύχωση εργαστηρίου: Στέλλα Γκρήγκοβιτς


Βιογραφικό:


H Στέλλα Γκρήγκοβιτς μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο, από το οποίο φεύγοντας - εκτός από το απολυτήριο - πήρε και την αγάπη της για τη μουσική και το θέατρο.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σπούδασε Θεατροπαιδαγωγική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (Master) της σχολής Καλών Τεχνών του Βερολίνου (UDK) με υποτροφία του Ινστιτούτου Roza Luxenburg.

Από το 2002 έως το 2008 υπήρξε μέλος της μουσικοθεατρικής ομάδας ''Μουσικό Πολύτροπο'' του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., υπό την καλλιτεχνική εποπτεία του καθηγητή Γιάννη Καϊμάκη, με συμμετοχή σε πλήθος παραστάσεων και φεστιβάλ σε Ελλάδα και Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία κ.α).  Αντικείμενο της ομάδας είναι η μουσική και λαογραφική μελέτη παραδοσιακών τραγουδιών απ’ όλη την Ελλάδα.

Είναι ιδρυτικό μέλος του γυναικείου φωνητικού συνόλου Πλειάδες (Pleiades Vocal Group), το οποίο από το 2006 ασχολείται με την μελέτη και ερμηνεία  του πολυφωνικού τραγουδιού της Ηπείρου, της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες, παραστάσεις και μουσικά project σε συνεργασία με διάφορους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ν. Ξυδάκης, Ν. Κυπουργός, Kώστας Θεοδώρου, Encardia, Rotting Christ, V.I.C, Δημήτρης Σωτηρίου, Xάρης Πεχλιβανίδης, Κορίνα Βασιλειάδου, Kat Valastur κ.α).

Έχει λάβει επιμόρφωση στο μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα Kodaly με εισηγήτριες/εμψυχώτριες την Εριφύλλη Δαμιανού, Αγγελική Πλόκα και Yasmin Folini.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και εργαστήρια πάνω στη φωνή, το τραγούδι και τον θεατρικό λόγο,  τόσo  στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό με καθηγήτριες τις Ulrike Sovodniok, Beate Krützkampf, Μάρθα Φριτζήλα, Βασούλα Δελλή, Γεωργία Τέντα, Βάλια Μαυρίδου κ. α.

Έχει σχεδιάσει και πραγματοποιήσει θεατρικές παραστάσεις, μουσικά σεμινάρια και θεατρικά εργαστήρια για παδιά και ενηλίκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό  και έχει εργαστεί ως θεατροπαιδαγωγός και μουσικός σε διάφορους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς του Βερολίνου: Universität der Künste, Kinderoper Lichtenberg/Staatsoper, Theaterstrahl, Social Circus Cabuwazi, Klangradar Berlin, κ.α

Σήμερα, ζει στην πόλη της Ξάνθης και εργάζεται ως μουσικός και θεατροπαιδαγωγός. Από το 2019 συνεργάζεται με το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, όπου διδάσκει πολυφωνικό τραγούδι και εμψυχώνει παιδικά εργαστήρια θεάτρου. Είναι πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών (Αρμονία) του Εθνικού Ωδείου (Παράρτημα Ξάνθης), ενώ συνέχιζει την εμβάθυνση και την μελέτη της παραδοσιακής μουσικής στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στο παραδοσιακό τραγούδι.

Στέλλα Γκρήγκοβιτς
Θεατροπαιδαγωγός - Μουσικός





Ο χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου