Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

“Mνήμες 1940” μια εξαιρετική ομίλια απο την Σοφία Μενεσελίδου σε μια φωτογραφική έκθεση για το πόλεμο του 1940

 


“Μνημες 1940 ” μια  εξαιρετική ομιλία που έγινε στην Καπναποθήκη την Δευτέρα 24 Οκτ 2022 από την φιλόλογος κυρία Σοφία Μενεσελίδου.Η ομιλία ξεκίνησε με μια σύντομη και κατανοητή ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της εποχής, δίνοντας έμφαση σε όλα όσα ένωσαν τότε τον ελληνικό λαό, Έγινε αναφορά για τους Ροδοπιτες που έδωσαν την ψυχή τους για την Έλλαδα και όλα τα διδάγματα του παρελθόντος που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα και να δώσουν λύσεις αλλά  δυστυχώς έχουν περάσει στη λήθη.



Το έπος του '40 έχει να μας πει πολλά όχι μόνο σαν Έλληνες αλλά και σε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από χρώμα, έθνος, θρησκεία ή φυλή. Η ελληνική αντίσταση στο Μουσολίνι και λίγο αργότερα στον Χίτλερ, παίρνει οικουμενικές διαστάσεις και αποκτά ένα ευρύτερο πνευματικό νόημα, αφού αποσκοπεί στο να απελευθερώσει και να λυτρώσει το υποδουλωμένο στη βία και στην ανάγκη πνεύμα του ανθρώπου. Με την αντίσταση αυτή «οι ηθικοί ορίζοντες της ιστορίας πλάτυναν απρόσμετρα», θα πει ο μεγάλος ποιητής μας Άγγελος Σικελιανός. 



Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπείρωτων κύριος Τζαμπάζης Ιώαννης ενώ ο γραμμάτεας του Συλλογου Μπίστας Αργύριος αναφέρθηκε στην Ηπειρώτισα μάνα η οποία πολέμησε βοηθόντας τους στρατιώτες που πολέμούσαν το 1940 .

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος των Σαρακατσανέων ,η πρόεδρος των Ποντίων Θρυλορίου ,η πρόεδρος του Κοσμίου καθώς και φιλοι και χορευτες του συλλόγου   οι προσκεκλημένοι άκουσαν με ενδιαφέρον όλα όσα αναφέρθηκαν από τον ομιλητή και  στο τέλος συνεχάρησαν την ομιλητή. 



Στο χώρο λειτουργεί  έκθεση φωτογράφιας με αφιερώματα από τις άρχες του πολέμου όπως και μια κούκλα με ένα στρατίωτη ντύμένο όπως πολέμουσαν έκεινη την εποχή.

Στο τέλος ο κύριος Μπίστας Αργύριος ευχαρίστησε για την δημιουργία της εκδήλωσης την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑκ κύρια Νατάσα Λιβεριάδου για την στήριξη στην  εκδήλωση , την Σοφία Μενεσελίδου για την εξαιρετική ομιλία της και τους Σπύριδων Ευσταθίου , Σπύρο Πήλιο ,Βάσσο Γεώργιο και Νικό Ρούσσο για την υποστήριξη τους .



Το «ΟΧΙ» είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων. Είναι σταθμός με βαθύ νόημα γιατί θα συμβολίζει αιώνια την πάλη του δίκαιου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Είναι χρέος και καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας.Κι επειδή το χρέος μας δεν ξεπληρώνεται, τουλάχιστο - μέρες που έρχονται - ένα κερί στη μνήμη τους.

Η έκθεση θα έιναι ανοιχτή από τις  25 Οκτ 2022:  10:00- 12:00    και  20:00- 22:00
                                                         26 Oκτ 2022:  10:00- 12:00    και  20:00- 22:00
                                                         27 Οκτ 2022:  10:00- 12:00    και  18:00- 21:00


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου