Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ : ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ


O Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων» και ο Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακών Ροδόπης  προσκλήθηκαν  από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατσικάς, στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού που διοργανώνεται στην περιοχή. 



Δύο σύλλογοι από την περιοχή της Ροδόπης συμμετέχουν σε ένα ταξίδι προβολής  πολιτισμού και παράδοσης προβάλλοντας την Θράκη στην Ήπειρο και την πρωτεύουσα της τα Ιωάννινα . Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ της Κατσικας είναι γεγονός και συμμετείχαν  δύο Σύλλογοι από την περιοχή της Ροδόπης. Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης και ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών   ένωσαν τις δυνάμεις τους, προβάλλοντας την παράδοση της Θράκης στην Ηπειρο σε ένα φεστιβάλ   μουσικής παράδοσης  συμμμετοντας με 110 περίπου άτομα. 



Η εκδρομή που διοργάνωσαν οι δύο Σύλλογοι εκτός από την συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ περιλάμβανε και την ξενάγηση στην πόλη των Ιωαννίνων .Έτσι την πρώτη ημέρα επισκέφτηκαν το νησάκι και το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου. Οικοδεσπότης και ξεναγός ήταν ο ιδιοκτήτης του Μουσείου κύριος Φώτης Ραπακούσης φίλος του δάσκαλου χορού  των Ηπειρωτών Μπίστα Αργύριο ο οποίος ανέφερε ότι "Βρισκόμαστε σε  ένα εξαιρετικό Μουσείο  και είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να μας ξεναγήσει ο κύριος Φώτης ,ένας εξαιρετικός δοτικός άνθρωπος " και πραγματικά η  ξενάγηση μας έχει μείνει αξέχαστη. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα .


 




Ο Φώτης Ραπακούσης είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε σχεδόν από το μηδέν το νέο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου στο Νησί. Ένας αεικίνητος άνθρωπος, με ανήσυχο πνεύμα.Είναι πάνω απ’ όλα ένας συλλέκτης μεγάλων και μικρών έργων τέχνης και ιστορικής μνήμης. Μπορεί να μιλάει επί ώρες για τα αντικείμενα και την ιστορικότητα που αυτά κουβαλούν. Το συλλέγειν είναι μανία, πάθος, πρόκληση. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται πολύ καλά το πάθος του και την «τρέλα» του και δεν μετανιώνει καθόλου για την επιλογή του να επενδύει τα χρήματα που έβγαλε ως φούρναρης σε παλιά αντικείμενα. Ένα ανοιχτό βιβλίο προσφέροντας γνώσεις σε μικρούς και μεγάλους...




Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι Σύλλογοι συμμετείχαν στο 12ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Κατσικάς. Η φιλοξενία των διοργανωτών εξαιρετική , ένα φεστιβάλ δουλεμένο  από ανθρώπους με μεράκι, φιλόξενους και χαμογελαστούς, πραγματικούς οικοδεσπότες. Στην σκηνή του φεστιβάλ για δυο ημέρες εμφανίστηκαν  παιδικά, εφηβικά αλλά και τμήματα ενηλίκων από ολόκληρη την Ελλάδα. Συνολικά  πήραν μέρος 12 Σύλλογοι, Αδελφότητες και Λαογραφικοί Όμιλοι. Στο τέλος  υπήρχε φαγητό ,γλέντι και χορός.

















Την Κυριακή το πρώι οι Σύλλογοι επισκέφτηκαν το Σπηλάιο Περάματος ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ευρώπης. Το σπήλαιο, το οποίο είναι προϊόν καρστικών φαινομένων, έχει ιστορία 1,5 εκατομμυρίων ετών. Η ωραιότητα των θαλάμων του είναι απερίγραπτη. Η αίθουσα του Σταυρού, με τους ασβεστολιθικούς προσκυνητές, φαντάζει σχεδόν αδύνατον να έχει διαμορφωθεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση• και όμως, πρόκειται για φυσικό γλυπτό, το οποίο κυριολεκτικά μαγνητίζει τον θεατή. Η αίθουσα των Μυθικών Ανακτόρων μοιάζει να αποτελεί κατοικία νεράιδων. Οι κρυσταλλοποιήσεις της οροφής δημιουργούν «πολυελαίους», που ξαφνιάζουν με την περίπλοκη δομή τους και την αρμονία των σχημάτων. Η περιοχή γύρω από το σπήλαιο είναι ιδανική για να ατενίσετε τη λίμνη και να νιώσετε τη μαγεία της φύσης. Το τρενάκι του Περάματος ενώνει τα Ιωάννινα με τον γραφικό οικισμό και αποτελεί μία νοσταλγική επιλογή.





Τέλος πριν αναχωρήσουν για την επιστροφή οι δύο Σύλλογοι διοργάνωσαν ένα πανηγύρι .Μια υπέροχη εκδήλωση με ζωντανή ορχήστρα μαζί με ντόπιους φίλους από την περιοχή μας έκανε να νοιώσουμε έστω και λίγο το συναίσθημα του Ηπειρώτικου πανηγυριού. Του  πανηγυριού το οποίο για τους Ηπειρώτες είναι η ατομική ψυχή, η υφασμένη στην πλάση, το προσωπικό βάσανο αλλά και βάλσαμο, το μεράκι, ο σεβασμός «σ’ όσους πέρασαν», η σύνθεση των βιωμάτων, από μικρά παιδιά και η πορεία στην αναζήτηση της ομορφιάς.Ένα υπέροχο γλεντί με χορούς από την Ηπείρο μέχρι την Θράκη .














Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης θέλει να ευχαριστήσει το Χορευτικό Σύλλογο Κατσικάς Ιωαννίνων  για την φιλοξενία και το υπέροχο φεστιβάλ καθώς και τον  Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακών Ροδόπης για την άψογη συνεργασία και τις όμορφες στιγμές που περάσαμε μαζί .!!!!!!!

 



 Εξάλλου ο  χορός επικοινωνεί και διαδίδει την παγκόσμια γλώσσα της επικοινωνίας, καθώς γεννά τη χαρά, την ομορφιά και την πρόοδο της ανθρώπινης γνώσης. Ο χορός είναι δημιουργικότητα… ξανά και ξανά… στη σύλληψη, στην παραγωγή, στην πράξη και στην ερμηνεία. Τα σώματά μας είναι ένα εργαλείο έκφρασης και όχι ένα μέσο αναπαράστασης. Αυτός ο συλλογισμός απελευθερώνει τη δημιουργικότητά μας και αυτό αποτελεί το θεμελιώδες μάθημα και δώρο της τέχνης.




Ο χορός είναι φτιαγμένος από ανθρώπους, ανθρώπους και ιδέες. Ως θεατές, μπορείτε να πάρετε τον δημιουργικό παλμό σπίτι μαζί σας και να τον εφαρμόσετε στην καθημερινή σας ζωή.Με τον χορό, βλέπεις κάτι και αυτό σε καλεί" Δεν εκφράζεται με λόγια. Δεν χρειάζεται να το περιγράψεις. Πιστεύω ότι γι' αυτό ο χορός ενώνει τόσους πολλούς ανθρώπους. Είναι ένα συναίσθημα. Δεν είναι προφορικός διάλογος

 

Σας ευχαριστώ όλους σας !!!!!

Μπίστας Αργύριος

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου