Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Αγιασμός έναρξης των τμημάτων του συλλόγου 2019-20


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων»  πραγματοποίησε την Κυριακή 06 Οκτωβρίου  2019, τον καθιερωμένο αγιασμό έναρξης των τμημάτων, στα γραφεία  του συλλόγου, στην Καπναποθήκη , η οποία γέμισε για ακόμη μια φορά από κόσμο.




Τον αγιασμό τέλεσαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, όπου ευχήθηκαν υγεία σε όλο τον κόσμο και καλή συνέχεια στο έργο του συλλόγου, στην διατήρηση της παράδοσης της Ηπείρου. 





Ο πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών Τζαμπάζης Ιωάννης στο λόγο του αναφέρθηκε ότι οι  Ηπειρώτες της Ροδόπης  αγάπησαν αυτό τον τόπο, δημιούργησαν και στήριξαν τόσο τη Θράκη όσο και την Ήπειρο. Συμβάλαμε ενεργά στη ζωή του τόπου. Παράλληλα, ο κ. Τζαμπάζης τόνισε ότι «οι Ηπειρώτες είναι άνθρωποι μετρημένοι, με αρχές, και προσήλωση στις παραδόσεις και μπορούμε να βροντοφωνάζουμε ότι η Ήπειρος είναι πρώτη στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα.»  Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης βάζει στο επίκεντρο την παράδοση, την ιστορία της Ηπείρου αλλά κυρίως τις μνήμες των Ηπειρωτών που μένουν στην περιοχή, τις δυσκολίες που βρήκαν, την ξενιτιά αλλά και τα συναισθήματα και επιθυμίες που θα ήθελαν να υλοποιήσουν. Τέλος  ευχαρίστησε τα παλιά και τα νέα μέλη αλλά και τον κόσμο που τους τίμησαν με την παρουσία τους και ευχήθηκαν σύμπνοια και  καλή συνεργασία για την διατήρηση και την συνέχεια της αίγλης του συλλόγου.


Σκοπός του συλλόγου είναι η ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του, η διαφύλαξη στοιχείων σχετικών με τα ήθη και τα έθιμα της Ηπείρου , ο εξωραϊσμός αυτού, η προβολή των λαϊκών παραδόσεων της Ηπείρου καθώς επίσης και η προσπάθεια συμμετοχής στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.



Έτσι λοιπόν και φέτος  ο  Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης “ Άγιος Γεώργιος ο Έξ Ιωαννίνων “ με σεβασμό στη μουσικοχορευτική παράδοση του τόπου μας θα προσπαθήσει να επιτελέσει  ένα σπουδαίο έργο προβολής της παράδοσης του τόπου  που αναγνωρίζεται και καταδεικνύεται συνεχώς μέσα από τις έντονες δραστηριότητές του, την αναβίωση των εθίμων, τη συμμετοχή του σε συνέδρια και συμπόσια χορού, την οργάνωση εκδηλώσεων “Ετήσιο Αντάμωμα Ηπειρωτών Αν. Μακεδονίας και Θράκης ”, αλλά και με τις συνεχείς παραστάσεις των συγκροτημάτων του τοπικά και πανελλαδικά.


Οι μαθητές μας διδάσκονται γρήγορα και ευχάριστα τους παραδοσιακούς μας χορούς, με υπεύθυνη και μεθοδική διδασκαλία και ζουν με ξεχωριστή αγάπη την ομορφιά και λεβεντιά των παραδοσιακών στοιχείων του τόπου μας. Διδάσκονται χοροί της Ηπείρου καθώς και χοροί απ’ολη την Ελλάδα. Λειτουργούν τμήματα κάθε Κυριακή 19:00-21:00 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο για αρχάριους και προχωρημένους, με όλες τις ηλικίες 

 

Τη φετινή χρονιά χοροδιδάσκαλος θα είναι ο έμπειρος και παλαιό μέλος του συλλόγου  Στέφανος Κούκλαρης ο οποίος ασχολείται με τον πολιτισμό από το 1989. Είναι ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής (ΜΟΚ) και
υπεύθυνος των παιδικών τμημάτων του. Διετέλεσε χοροδιδάσκαλος για εννέα χρόνια στον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θράκης όπου και παραμένει χορευτής..









Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τον εξαιρετικό μπουφέ με ποικιλία εδεσμάτων που ανέλαβαν οι γυναίκες του συλλόγου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου