Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

15ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΟΣΤο 15ο αντάμωμα των Ηπειρωτών Μακεδονίας και Θράκης γιόρτασαν οι Ηπειρωτικοί Σύλλογοι της Βορείου Ελλάδος και Θράκης την Κυριακή  16 Ιουνίου στην Ορεστιάδα .Πρόκειται για μια εκδήλωση  που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Βορείου Έβρου  και η  πλατεία της Ορεστιάδας γέμισε με παραδοσιακούς ήχους, τραγούδια και χορούς από την Ήπειρο, γέμισε  με  χίλια χρώματα και ομόρφυνε την πλατεία με τις πλούσιες, πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές .Όταν οι Ηπειρώτες ανταμώνουν, τότε ξυπνάνε μνήμες, και ο νόστος καλά κρατεί. Τότε τα χιλιόμετρα και οι αποστάσεις δεν έχουν ισχύ, τότε η διάθεση να βρεθείς με όσους κουβαλάνε τον ίδιο νόστο μ’ εσένα είναι μεγαλύτερη. Είναι αυτή η διάθεση για γιορτή που αφήνει τη στιγμή να κυλήσει για να ξυπνήσει η ψυχή του Ηπειρώτη και μέσα από το τραγούδι και τους χορούς ν’ αναριγήσει. Είναι ο τρόπος ο δικός μας να ανασταίνουμε την Ήπειρο μέσα μας, έστω και αν ζούμε πολλά  χιλιόμετρα μακριά από την πατρογονική εστία.Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης ίσως ο αρχαιότερος σύλλογος στην Κομοτηνή θέλοντας να προβάλει στην κοινωνία της πόλης μας και την περιφέρεια μας την πολύχρονη συμμετοχή στην πολιτική, πολιτιστική ,οικονομική ζωή του τόπου από το 1920 μέχρι και σήμερα με τέσσερις (4) Δημάρχους επί δεκαετίες ευεργέτες , δωρητές, συνδρομητές σε έργα, συμμετέχοντας με το χορευτικό του σε όλα τα Ανταμώματα έδωσε το παρόν και στο 15ο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας & Θράκης που φέτος πραγματοποιήθηκε  στην Ορεστιάδα.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης θέλει να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Ηπειρωτών Βορείου Έβρου για την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία του ανταμώματος .Αποδείξατε για μια ακόμα φορά ότι η έννοια ΣΥΛΛΟΓΟΣ προδίδει συλλογικότητα και αγάπη. Κάποιοι από εμάς ίσως χάσουμε κάτι λίγα, αν ποτέ υποστηρίξουμε το οφθαλμοφανές και το δίκαιο, θα κερδίσουμε όμως τόσα πολλά και πάνω από όλα αυτοεκτίμηση και χαρά γιατί κάναμε το σωστό.
Σύλλογος   λοιπόν σημαίνει αγκαλιάζω δεν ξεχωρίζω σκέπτομαι συλλογικά και προχωρω. Τα θερμά μας συγχαρητήρια στον πρόεδρο κ. Σπύρο Ευσταθίου, στο Δ.Σ., στους εθελοντές και όλους όσοι βοήθησαν ώστε να περάσουμε όλοι καλά. 
Το αντάμωμα ξεκίνησε τις εκδηλώσεις του τις 9 Ιουν 2019 από τον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Α. Σαγήνης Ορεστιάδας, όπου βρίσκονταν  για προσκύνημα, τμήμα λειψάνου του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις , ενώ η υποδοχή του έγινε από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου-Ορεστιάδος-Σουφλίου, κ. Δαμασκηνό . Το ιερό λείψανο, «έφτασε» στην Ορεστιάδα κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Ηπειρωτών Βορείου Έβρου «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ», στα πλαίσια του 15ου Ανταμώματος Ηπειρωτών Μακεδονίας – Θράκης. «Εδώ και αιώνες μαρτυριούνται εγκαταστάσεις Ηπειρωτών στην ευρύτερη περιοχή της Αδριανουπόλεως και του Διδυμοτείχου, που μετανάστευσαν ως τεχνίτες της πέτρας και μέχρι σήμερα μαρτυρείται το γεγονός στα χωριά Πετράδες, Πετρωτά αλλά ακόμα και στο Σουφλί και σε άλλα χωριά του Βόρειου Έβρου» είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Δαμασκηνός κατά την υποδοχή .  Την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας και ώρα 20:00 έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης αυθεντικών παραδοσιακών ηπειρώτικων φορεσιών και έκθεση φωτογραφιών εποχής με τίτλο: «Η Ήπειρος του χθες – Ενδυμασία και Εικόνες». Όσοι επισκέφτηκαν την Έκθεση ήρθαν σε επαφή με Παραδοσιακές φορεσιές από την Ήπειρο προσφορά της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης καθώς και παλιές φωτογραφίες την Ηπείρου θυμίζοντας  όποιον την επισκέφτηκε αναμνήσεις από μια άλλη εποχή ,δύσκολη μεν αλλά πιο αγνή.

Μια ημερίδα πολιτισμού διεξήχθη την   Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας με θέμα: Οι Ηπειρώτες Αρβανίτες του βορείου Έβρου –  Ιστορικές και Λαογραφικές Προσεγγίσεις.
Μια ημερίδα πραγματικά εντυπωσιακή στην οποία οι προσκεκλημένοι ανάλυσαν σημαντικά πράγματα για την καταγωγή , το πολιτισμό και την εξέλιξη των Αρβανιτών μετά την χάραξη των συνόρων. Ομιλητές ήταν οι :Eλένη Φιλιππiδου ,Διδάκτωρ Λαογραφίας και Ανθρωπολογίας του Χορού του Πανεπιστημίου Αθηνών,Ελένη Θεοδωρακοπούλου-Ρουσοπούλου Ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου N.Χειμωνίου « Το Ζαλούφι» ,ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Βορείου Έβρου Σπυρίδων Ευσταθίου Μ.Α History, Τοπική Ιστορία Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις ,Υποψήφιος Διδάκτωρ Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και τελός τον συντονισμό τον είχε  ο κύριος Σαράντης Σαραντίδης Εκπαιδευτικός .Το Σαββάτο 15 Ιουνίου 2019 και στην πλατεία του Νέου Χειμωνίου στήθηκε το Θρακιώτικο γλέντι. Επισκεφτήκαμε την εκκλησία του χωρίου που βρίσκονται εικόνες , το Άγιο ποτήρι και το Ευαγγέλιο που ήρθαν από το Ζαλούφι. Οι Θρακιώτες φημίζονται για την φιλοξενία. Έτσι ένας υπέροχος μπουφές από διάφορα θρακιώτικα εδέσματα υπήρχε έξω από την εκκλησία αφήνοντας μας έκπληκτους.

 Η  βραδιά ξεκίνησε με χορούς από την Θράκη ξεκινώντας με το  χορευτικά Θρακιώτικων Συλλόγων τα οποία θα παρουσιάσουν χορούς της Θράκης.
Πρώτος Σύλλογος ξεκίνησε ο Σύλλογος Άνω Σαγήνης "Το Λεοντάριων"και παρουσίασε χορούς των Γκαγκαβούσηδων ,ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Χειμωνιου " Τα Ζαλουφιώτικα"  παρουσίασε Αρβανίτικους Χορούς Θράκης, Το Εργαστήρι Πολιτισμού Νέας Αρτάκης Χαλκίδας παρουσίασε χορούς Μ. Ασίας και Προποντίδας ,ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ορεστιάδας" Οι Θράκες" χορούς Ασβεστάδων και οΣύλλογος Ηπειρωτών Βορείου Έβρου έκανε την αναβίωση του χορού "Τα Γιάννενα" από το  Θυρεό Έβρου.


Τέλος ακολουθήσε   μια μοναδική Βραδιά Θρακιώτικης Μουσικής και Χορού για όλο τον κόσμο, όπου τα αρχέγονα παραδοσιακά θρακιώτικα όργανα του μουσικού σχήματος Ακριτικός Ήχος, θύμισαν στους παλαιότερους προσωπικά βιώματα της Θρακής  και θα ταξιδέψαν  τους νεώτερους σε όλες τις γωνιές του Θρακικού χώρου. Εκεί, στα ατελείωτα θρακιώτικα πανηγύρια, που όλα ήταν αυθεντικά με ανθρώπους απλούς. Τότε που ο κόσμος γλεντούσε με τα αυτιά και τη ψυχή και όχι με τα μάτια…!


Την Κυριακή 16 Ιουνίου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για  το 15ο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας και Θράκης. Αν γυρίσουμε στο παρελθόν το Αντάμωμα των Ηπειρωτών ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αδελφότητας Ηπειρωτών Ξάνθης, Χρυσούπολης και Δράμας πριν από δεκαπέντε χρόνια και από τότε έγινε θεσμός. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί τη μοναδική εκδήλωση των Ηπειρωτών Αν. Μακεδονίας & Θράκης και τιμάται από χιλιάδες επισκέπτες.


Ξεκινήσαμε όλοι οι Σύλλογοι Ηπειρωτών από την Εκκλησία των Παμμ. Ταξιαρχών οπού προσκυνήσαμε τα λείψανα του Αγίου Γεωργίου εν Ιωαννίνοις. Έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός των συμμετεχόντων συλλόγων και στη συνέχεια ακολούθησε πατινάδα στους δρόμους της Ορεστιάδας. Τα χορευτικά των συλλόγων συγκεντρώθηκαν στην όμορφη πλατεία της πόλης . Γέμισε η πλατεία με λάβαρα, πανέμορφες φορεσιές, αρχοντιά, λεβεντιά , ομορφιά από τα νιάτα μα και περηφάνεια για τους μεγαλύτερους που διαφυλάττουν τις αξίες της παράδοσης και του πολιτισμού της Ηπείρου. Δώδεκα Σύλλογοι σκορπισμένοι στην Πλατεία της Ορεστιάδας γεμίζοντας και προβάλλοντας την παράδοση της Ηπείρου. Ένα αντάμωμα διαφήμιση για την πατρίδα που γεννηθήκαμε. Ένα αντάμωμα διαφήμιση  για την πατρίδα που ζούμε.
  

 Η συνέχεια του γλεντιού έγινε στις Καστανιές, στον Αρδα ποταμό που πλημμύρισε από Ηπειρώτες και φίλους των Ηπειρωτών. Φάγαμε, ήπιαμε και γλεντήσαμε Ηπειρώτικα, όπως γινόταν στα πανηγύρια παλιά, σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον.


 Θα θέλαμε να συγχαρούμε το σύλλογο Ηπειρωτών Β. Εβρου “Απειρωτάν “ για την άψογη διοργάνωση, την φιλοξενία και την μεγάλη προσπάθεια που έκαναν ώστε να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα.
  
Καλή αντάμωση του χρόνου!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου