Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Η Σκύλα στο Μπιζάνι: Tο οχυρό - τέρας της Ηπείρου

Η Σκύλα στο Μπιζάνι: Δείτε από ψηλά το οχυρό - τέρας της Ηπείρου



Το οχυρό - τέρας της Ηπείρου, 106 χρόνια μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, σε ένα υπέροχο βίντεο.

Πανέμορφα εναέρια πλάνα από το οχυρό - τέρας της Ηπείρου, 106 χρόνια μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, παρουσιάζει σε ένα μοναδικό βίντεο η ομάδα Up Drones.
Η Μάχη του Μπιζανίου (4-6 Μαρτίου, παλ. ημ. 19-21 Φεβρουαρίου 1913), υπήρξε η σημαντικότερη σύγκρουση κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στρατού στο μέτωπο της Ηπείρου
Το Μπιζάνι και οι γειτονικές τοποθεσίες νότια των Ιωαννίνων, αποτέλεσαν σημαντικό φυσικό σημείο άμυνας που επέλεξαν οι Τούρκοι για να καθηλώσουν τον ελληνικό στρατό. Με τον κυκλωτικό ελιγμό όμως, που τελικά κατάφεραν οι Έλληνες, ανάγκασαν τον αντίπαλο σε άμεση παράδοση.
Η νίκη στο Μπιζάνι αποτέλεσε το κλειδί για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, καθώς και ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.Το υψίπεδο νοτίως των Ιωαννίνων είναι πεταλοειδές και από τη φύση του οχυρό: σχηματίζεται από βραχώδη και δυσπρόσιτα υψώματα που το περιβάλλουν.
Στην τοποθεσία είχαν κατασκευασθεί μόνιμα οχυρωματικά έργα με την επίβλεψη Γερμανών αξιωματικών, που είχαν αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου