Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Εθνικοί Ευεργέτες: Γεώργιος Σίνας (1783-1856)Από μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από μητέρα και μεγάλωσε με τη βοήθεια της θείας του στις Σέρρες, όπου και έζησε τα πρώτα του σχολικά χρόνια. Κατά το 1790, βρίσκεται μαζί με τον πατέρα του στην Βιέννη, εκεί ολοκλήρωσε τις βασικές του ελληνικές σπουδές και έμαθε ξένες γλώσσες. Σε ηλικία είκοσι ετών έγινε συνέταιρος στις επιχειρήσεις του πατέρα του και κατάφερε και ανέπτυξε εξαιρετική πρωτοβουλία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αυστριακής βιομηχανίας και του εμπορίου. Επίσης διέθεσε μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του για την αγορά ακινήτων και έγινε ο μεγαλύτερος τότε γαιοκτήμονας και ιδιοκτήτης αρχοντικών οικιών στην Αυστροουγγαρία. Κατάφερε να γίνει τραπεζίτης διεθνούς φήμης και πιστωτής όχι μόνο μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και δανειστής κυβερνήσεων και αυτοκρατοριών.
Το 1825 εκλέχτηκε πρώτος από τους δέκα διευθυντές της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας και διατήρησε τη θέση αυτή για 25 έτη.
Από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις του Γ. Σίνα ήταν τα νηματουργεία της Κάτω Αυστρίας και το εργοστάσιο χαρτοποιίας στην ίδια περιοχή. Μεγάλη υπήρξε και η συμβολή στην ανάπτυξη ων συγκοινωνιών της Αυστρίας: ανέλαβε στην κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου και παρόλο που το έργο δεν ολοκληρώθηκε, ο Σίνας θεωρείται πατέρας των σιδηροδρόμων των νοτίως του Δούναβη χωρών, καθώς και της Βαλκανικής. Επίσης υπήρξε ο ιδρυτής της πρώτης ατμοπλοϊκής Εταιρείας του Δουνάβεως και ανέλαβε την διάνοιξη πολλών διωρύγων κατά μήκος του ποταμού καθώς και την κατασκευή της περίφημης κρεμαστής γέφυρας της Βουδαπέστης (1840-1849). Στα ευεγερτήματά του προς την Αυστρία συγκαταλέγεται και σημαντική χρηματική χορηγία για την ιδρυτής του Πολυτεχνείου της Βιέννης.
Ο ίδιος διατηρούσε δεσμούς με την Ελλάδα και το 1833 διορίστηκε από τον βασιλιά Όθωνα πρόξενος της Ελλάδας στην Βιέννη, όπου και παρέμεινε ως τον θάνατό του. Ενίσχυσε οικονομικά την ελληνική παροικία της Βιέννης και την γενέτειρα της οικογένειάς του, Μοσχόπολη. Επίσης προσέφερε αστρονομικά χρηματικά ποσά σε φιλανθρωπικά και πνευματικά ιδρύματα του ελληνικού κράτους:
* Αρσάκειο
* Πανεπιστήμιο Αθηνών
* Οφθαλμιατρείο
* Αρχαιολογική Εταιρεία κ.α.

Η μεγαλύτερη δωρεά προς την Ελλάδα, υπήρξε η ίδρυση του Αστεροσκοπείου στον λόφο των Νυμφών της Αθήνας, του οποίου η ανέγερση (1842-1845) πραγματοποιήθηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλος Χάνσεν. Επίσης φρόντισε για τον εξοπλισμό του κτηρίου με κατάλληλα μετεωρολογικά και αστρονομικά όργανα. Για την προσφορά του τιμήθηκε με το μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος.
3()()~1.jpg

4a()~1.jpg
5a()~1.jpg
Aκαδημια Αθηνών ευεργέτης Σίμων Σίνας (ανέγερση του Μεγάρου)
Προσθήκη λεζάντας


6()~1.jpg
Μητρόπολη Αθηνών Σίμων Σίνας
770c1~1.jpg

Αγιος Νικόλαος Σύρου ευεργέτης Σίμων Σίνας8-7144~1.jpg

9b9d0~1.jpg

100739~1.jpg
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ ευεργέτης Σίμων Σίνας.

11n~1.jpg
Nαός Αγίας Τριάδος Βιέννης ευεργέτης Σίμων Σίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου