Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

O ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ



 Συνέντευξη έδωσε ο Ειδικός Γραμματέας και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης "Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων "  Μπίστας Αργύριος  στην εκπομπή  της Εβίτα Θεοχάρη  «Μουσική Κερασιά»,  στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων – 98, 7 – www.dimotikoradiofono.gr  παρουσιάζοντας με το καλύτερο δυνατό τρόπο το Σύλλογο Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης και τις δραστηριότητες του στην καρδία της Ηπείρου στα Ιωάννινα.



Η εκπομπή «Μουσική Κερασιά» πρόκειται για μία εκπομπή μουσικής και λόγου! Αντικείμενο συζήτησης ο λαϊκός και ο σύγχρονος πολιτισμός! Εκλεκτοί προσκεκλημένοι φιλοξενούνται στη «Μουσική Κερασιά», (μουσικοί, τραγουδιστές, χοροδιδάσκαλοι, διοικητικά μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων, χορευτές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και πολλοί άλλοι), με αγάπη για την ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση, και μιλούν για το έργο τους!
 Κάθε Κυριακή,  λίγο μετά τη 13:00 μέχρι και τις 14:00, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων  ξεκινάει ένα  εβδομαδιαίο μουσικό μας αντάμωμα… Στο χοροστάσι της καρδιάς μας …ταξιδεύουμε όλοι μαζί παρέα στα μονοπάτια της ελληνικής δημοτικής μουσικής παράδοσης… Παλιές ποιητικές και μουσικές δημιουργίες, αλλά και σύγχρονες στα χνάρια των προηγούμενων, λαϊκότροπες, αλλά και διασκευές ελληνικών δημοτικών τραγουδιών είναι τα μουσικά κεράσματα αυτής της εκπομπής!



Ο Μπίστας Αργύριος ανέφερε χαρακτηριστικά για την Ιστορία του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης  λέγοντας ότι πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους συλλόγους του Νομού Ροδόπης. Ιδρύθηκε την 14 Μαΐου  1926 αρχικά με την επωνυμία «Αδελφότητα Λαϊστινών  Νομού Ροδόπης» με έδρα την Κομοτηνή και αργότερα μετονομάσθηκε σε «Σύλλογο Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης: Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων». 


 Οι Ηπειρώτες που έζησαν στην περιοχή της Θράκης αισθάνονταν την χαρά ,το υψηλό αίσθημα πατριωτισμού, την υπερηφάνεια και νοσταλγία για την πατρίδα τους, Η ιστορία της Θράκης είναι παράλληλη  με την Ιστορία των πατριωτών από την Ήπειρο που ήρθαν , χτίσανε, ριζώσανε αγαπήσανε, δημιούργησαν μεταφέρανε την μόρφωση τους που ήταν πολύτιμη και περιζήτητη , κερδίσανε και επενδύσανε στο τόπο αυτό όπου έγινε η δεύτερη πατρίδα τους που έγινε η οικογένεια τους .Από το 18ο και 19ο αιώνα αξιόλογες Μονάδες Ηπειρωτών έχουν δώσει το δικό τους αγώνα στην μεγάλη γη της Θράκης και έχουν δικαιωθεί .Τα έργα τους ,οι δωρεές τους ,τα ευεργετήματα τους ,τα ονόματα τους επέτρεψαν να γράψουν με χρυσά γράμματα το όνομα «Εύανδρος Ήπειρος» στην Ιστορία της περιοχής. Οι Ηπειρώτες έχουν συνεισφέρει και έχουν επηρεάσει την πολιτική ,πολιτιστική και οικονομική ζωή της περιοχής . Φωτεινά παραδείγματα οι οικογένειες Τελωνίδη, Σκουτέρη, Κακαίδη , Ποάλα , Ράπτη, Σιντου, Καστάνης, Μπασμπας ,Λαλα , Παπαστεργίου, Τοπαρίτσα,  Γιώτα, Ζαμπογιάννη,  Καραμουσαλίδη,  Χαδόλια,  Πίνιου,  Τσιαβδάρη,  Νάνου,  Τσάκου  ,Τσοφίδη, Βαρτζόπουλου, Δώδου, Αντωνιάδη, Κουτρούμπα, Σουζου, Ζωίδης, Μπλέτσα, Τζαμπάζη,Νούσια,Γούλα,Ντούλα ,Πετρίδη κ.α.


Σκοπός του είναι να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο στην πολιτιστική και πνευματική αναβάθμιση του τόπου, αλλά και στην διάσωση και διάδοση της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η σύσφιξη των δεσμών , των σχέσεων και η τακτική επικοινωνία των καταγόμενων άμεσα ή έμμεσα, και ιδιαίτερα των νέων, από την Ήπειρο .Η καλλιέργεια της αφοσίωσης και της αγάπης προς την Ήπειρο και τη διατήρηση διαρκούς συνδέσμου με αυτές.Η διατήρηση, καλλιέργεια και προβολή των ηθών, εθίμων και παραδόσεων της Ήπειρο και η φροντίδα για την προβολή της λαογραφίας και της λαϊκής τέχνης αυτών. Η παροχή βοήθειας-ηθικής και υλικής- προς όποιον, καταγόμενο από την Ήπειρο έχει ανάγκη.
 Ο εξωραϊσμός, η προστασία του περιβάλλοντος και τη συμβολή στην αντιμετώπιση προβλημάτων αλλά και των γενικότερων θεμάτων του κοινωνικού συνόλου.
Η καλλιέργεια και ανάπτυξη καλών σχέσεων και η συνεργασία με όλους τους συλλόγους της Ηπείρου και με άλλους συλλόγους που έχουν παρεμφερείς με τον ιδρυόμενο σύλλογο σκοπούς. Η διοργάνωση πολιτιστικών, ψυχαγωγικών, αθλητικών, οικιστικών, κοινωνικών και άλλων σχετικών εκδηλώσεων, όπως ομιλιών, προβολών, παραστάσεων, συνεδρίων, συνεστιάσεων, χοροεσπερίδων, εορτών, εκδρομών, αθλητικών αγώνων κλπ.


 Τα τμήματα του  Συλλόγου Ηπειρωτών  Νομού  Ροδόπης είναι τα εξής:
  Πολιτιστικός τομέας : Βιβλιοπαρουσιάσεις, βραδιές ποίησης, εκθέσεις , αφιερώματα για τις παγκόσμιες ημέρες λογοτεχνίας και παιδικού βιβλίου, συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την ημέρα του παιδιού, οργάνωση και φιλοξενία εκδηλώσεων λόγου και πνεύματος, ιατρικών και ιστορικών θεμάτων είναι μερικές από τις τακτικές και επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες του.    
Βιβλιοθήκη : Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο οίκημα του Συλλόγου και φιλοξενεί βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, ποίησης και δοκιμίου                                                  
Τμήμα Λαογραφίας : Εξετάζει, καταγράφει, ταξινομεί και αναβιώνει τις παραδόσεις του τόπου μας.
Παραδοσιακού Χορού : Αποτελείται από έξι τμήματα: 1. Παραστάσεων 2. Αρχαρίων 3. παιδικό, όπου διδάσκονται παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας αλλά και όλης της Ελλάδας.  Οι χορευτές που  συμμετέχουν στα τμήματα αυτά είναι πάνω από 100, όλων των ηλικιών και εκπροσωπούν το Σύλλογό μας, στις Εθνικές επετείους, με παρέλαση και παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων στην Θράκη , καθώς και σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό


Τέλος αναφέρθηκε για την έννοια του Συλλόγου λέγοντας ότι σκοπός του συλλόγου είναι η ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του, η διαφύλαξη στοιχείων σχετικών με τα ήθη και τα έθιμα της Ηπείρου , ο εξωραϊσμός αυτού, η προβολή των λαϊκών παραδόσεων της Ηπείρου καθώς επίσης και η προσπάθεια συμμετοχής στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής .Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης βάζει στο επίκεντρο την παράδοση, την ιστορία της Ηπείρου αλλά κυρίως τις μνήμες των  Ηπειρωτών που μένουν στην περιοχή, τις δυσκολίες που βρήκαν την ξενιτιά αλλά και τα συναισθήματα και επιθυμίες που θα ήθελαν να υλοποιήσουν.
Γι’ αυτό σας ξαναλέγω, αν πιάσουμε την πραγματική έννοια των πραγμάτων και γιατί αυτά έχουν λόγο και θέση ύπαρξης, ίσως να ξαναγεννηθούμε και να μπορούμε να δώσουμε ξανά. ΣΥΛΛΟΓΟΣ λοιπόν σημαίνει: ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ / ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΩ / ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ.



Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συλλόγου Ηπειρωτών ευχαριστεί το Δημοτικό Ραδιόφωνο και την Εβίτα Θεοχάρη για την τιμή να  παρουσιάσει το σύλλογο μας στην εκπομπή της και να θυμάσαι πάντα ότι η παράδοση δε σημαίνει οπισθοδρόμηση, αλλά πηγή γνώσεων, αρχών και αξιών από το παρελθόν για μια σωστή πορεία στο μέλλον. Σε ευχαριστώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου