Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 2015

O Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων έναν από τους παλαιότερους συλλόγους του Νομού Ροδόπης ο οποίος ιδρύθηκε το 1926 από την έναρξη λειτουργίας του συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού της Ροδόπης  γνωστοποιώντας και προβάλλοντας την πολιτιστική παράδοση της Ηπείρου. Έτσι και  φέτος συμμετείχε στους εορτασμούς της πόλης της Κομοτηνής  και γιορτάζοντας την απελευθέρωση της Θράκης με το χορευτικό του τμήμα.
Ιστορικά 


Στις 14 Μαΐου γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Θράκης. Η Θράκη υποδουλώνεται στους Οθωμανούς γύρω στο 1360. Τότε αρχίζει και μια ιστορία αιώνων γεμάτη αγώνες και θυσίες. Κάποια εποχή η Οθωμανική αυτοκρατορία παραχωρεί στους υπόδουλους την αυτοδιαχείριση των κοινοτικών πραγμάτων που αφορούσαν τη λατρεία, την εκπαίδευση, το οικογενειακό δίκαιο. Με αυτά τα δεδομένα προχώρησε η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όλης της Θράκης στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς. Το 1821 η Θράκη προσφέρει στον Αγώνα πλοία, χρήματα, ήρωες και ποταμούς αίματος. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, ο Μητροπολίτης Σωζοπόλεως Παΐσιος, ο Κάρπος Παπαδόπουλος, ο Αντώνιος και η Δόμνα Βυζβίζη κα. Όλες οι επαναστατικές ενέργειες διαλύθηκαν και οι επαναστάτες εξοντώθηκαν. Στη Φιλιππούπολη, στη Βάρνα, στην Αγχίαλο , στη Μεσημβρία, στη Μάκρη, στη Μαρώνεια, στην Αίνο, στη Σαμοθράκη κ.α.

Πολλά χρόνια αργότερα, με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου τον Αύγουστο του 1913 η Δυτική Θράκη επιδικάζεται στους Βούλγαρους. Ο Θρακιώτικος λαός εξεγείρεται, απωθεί τις Βουλγαρικές δυνάμεις, κηρύσσει την αυτονομία της περιοχής και σχηματίζει προσωρινή Κυβέρνηση. Η Ελληνική Κυβέρνηση όμως, τηρώντας τους όρους της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, εγκαταλείπει τη Θράκη , η οποία παραδίνεται στους Βούλγαρους τον Οκτώβριο του 1913. Η ελευθερία κράτησε λοιπόν μόνο τρεις μήνες και έμελλε να αργήσει άλλα έξι χρόνια. Η Βουλγαρική κατοχή κατέστρεψε στα χρόνια που ακολούθησαν τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της τοπικής κοινωνίας. Σταμάτησε τον πολιτισμό και ερήμωσε όλη την περιοχή. 250.000 Έλληνες της Θράκης οδηγήθηκαν στην προσφυγιά. Δεκάδες χιλιάδες σφαγιάσθηκαν.
Το τέλος του Α’ Παγκόσμιου πολέμου βρίσκει την Τουρκία ηττημένη. Η Ελλάδα διεκδικεί ξανά όλη τη Θράκη. Τότε η Γαλλία, για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, δια του αρχιστράτηγου των συμμαχικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής Γάλλου Φρανσουά ντ Εσπεραί διατάσσει τα συμμαχικά στρατεύματα να καταλάβουν τη Δυτική Θράκη, επίσημα, για λογαριασμό της συμμαχίας, ουσιαστικά όμως για την επίτευξη των δικών της βλέψεων. Το πρωινό της 4ης Οκτωβρίου 1919 τα συμμαχικά στρατεύματα με επικεφαλής τον στρατηγό Λεοναρδόπουλο μπαίνουν στην Ξάνθη και στη συνέχεια ελευθερώνουν όλη τη Δυτική Θράκη από τους Βούλγαρους.
Οι συμμαχικές δυνάμεις επέβαλαν στη Θράκη καθεστώς διασυμμαχικής κατοχής, ονομάζοντάς την “Χώρα της Θράκης”. Επίσημη γλώσσα ήταν η Γαλλική. Τη Διοίκηση της Θράκης ανέλαβε κατ΄ εξουσιοδότηση του Αρχιστράτηγου ο Στρατηγός Σαρπύ.
Φτάνουμε έτσι στην 14η Μαΐου του 1920, ημέρα που ο Ελληνικός Στρατός διατάσσεται να αναλάβει εξ ονόματος των συμμάχων την κατάληψη και διοίκηση της Δυτικής Θράκης, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.
Οι Θρακιώτες μαθαίνουν το πολυπόθητο γεγονός στις 30 Ιουλίου 1920 από το εξής τηλεγράφημα του ίδιου του Βενιζέλου προς τον κυβερνητικό αντιπρόσωπο της Θράκης: «Χαίρω μεγάλως αγγέλων υμίν ότι σήμερον εβδόμην επέτειον Συνθήκης Βουκουρεστίου υπεγράφη συνθήκη ειρήνης μετά Τουρκίας, δι' ης αι κυριότεραι σύμμαχοι δυνάμεις μεταβίβασαν ημίν Δυτικήν Θράκην».ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΪΟΥ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 2015


 Οι ομάδες χόρεψαν χορούς από την Ήπειρο ξεκινώντας με το παιδικό του τμήμα χορεύοντας τους εξής χορούς:
1.Ασπρο Τριαντάφυλλο,2.Μενούσης ,3.ΝερατζιαΠαίρνοντας την σκυτάλη το τμήμα παραστάσεων και  μέσα σε χειροκροτηματα από το πάθος που έδειξαν οι  μικροί χορευτές και χορεύτριες παρουσίασαν τα παρακάτω τραγούδια
1. Στης Πάργας τον ανήφορος
2. Τώρα είναι Μάης και Άνοιξη
3. Τζουμέρκα μου περήφανα
4. Βαλισαρχόντισα
5. Φεζοδερβέναγας
6. Μπεράτια 


 Για το Σύλλογο έπαιξαν η  ορχήστρα Λαλητάδες με τον Βαγγέλη Παπαναστασίου στο κλαρίνο  και στο τραγούδι ο Κωστάς Μπάνιωτης .


ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 2015


Με κάθε επισημότητα τελέσθηκαν το πρωί της Πέμπτης οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 95 χρόνια Ελευθερίας, στη Θράκη που ολοκληρώθηκε στις 14 Μαΐου του 1920. 
Στην παρέλαση  έδωσαν το παρών πλήθος κόσμου, η θρησκευτικοί και πολιτική ηγεσία της περιοχής .Ο Πρόεδρος και το ΔΣ του Συλλόγου ευχαριστεί όλους τους χορευτές για την συμμετοχή τους και για την άψογη παρουσία τους .Χρόνια πολλά και του χρόνου!


1 σχόλιο: