Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης και ο Σύλλογος Στέγης, Παράδοσης και Λαογραφίας «Οι Φιλοτέχνες», την Τετάρτη 29 Μαρτίου ώρα 20:30, πραγματοποίησαν βιβλιοπαρουσίαση στον πρώτο όροφο της Λέσχης Κομοτηνής, για το βιβλίο "Δύσβατα Μονοπάτια", του Νικόλαου Βέντζη.
Τον συγγραφέα προλόγισε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Μαρία Παπαγεωργίου, αναφέροντας ποιητικά ότι "ο κόσμος ο μικρός ο μέγας απηχεί το αριστοτελικό όλον, αντιπροσωπεύοντας ταυτόχρονα όλη την Ελλάδα. Οι Ηπειρώτες ταξίδεψαν παντού μεταφέροντας τον πολιτισμό τους και την παράδοση. Άφησαν πίσω τους τα σκληροτράχηλα βουνά, τα πέτρινα γεφύρια και ακολούθησαν ...δύσβατα μονοπάτια, γιατί το ταξίδι τους ήταν πόρος ζωής, φυγή, αναζήτηση του καλύτερου. Η Ήπειρος που όλοι γνωρίζουμε είναι ένας πανέμορφος τόπος που ολόγυρά του υπάρχει μια αγκαλιά βουνά, που σκύβουν πάνω από τα άγρια ποτάμια, τα λίθινα γεφύρια και καθρεφτίζονται στις λίμνες του. Τα ίδια βουνά που αντηχούν παραδοσιακές μελωδίες του αγώνα και συνάμα ένα ταξιδιωτικό οδοιπορικό", αυτό του βιβλίου.
Στη συνέχεια μίλησε ο εκπαιδευτικός, νομικός, συγγραφέας Αλέξανδρος Καζαντζής, τονίζοντας ότι "το περιεχόμενο του βιβλίου δεν ήταν αποτέλεσμα μιας απλής περιγραφής, αλλά αποκύημα μιας κοπιώδους έρευνας, με πολλά στοιχεία και λεπτομέρειες , άγνωστα σε πολλούς , που τα παρουσιάζει ο συγγραφέας με τέτοιο τρόπο σαν να εξελίσσονται μπροστά μας. Το βιβλίο αυτό εντάσσεται ανεπιφύλακτα στα ιστορικά βιβλία και ίσως να αποτελεί το πιο σοβαρό των τελευταίων ετών, αφού αναφέρεται στους ήρωες της επανάστασης και την ψυχή των Ελλήνων" και εξήρε τον συγγραφέα:
"Ο συγγραφέας στις διατυπώσεις του χρησιμοποιεί όλο τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, κοσμητικά επίθετα και κοσμητικές εκφράσεις, που το καθιστούν ευχάριστο στην ανάγνωση και προσιτό για όλες τις ηλικίες. Επίσης, "εμπλουτίζει το βιβλίο με πάρα πολλά πολιτιστικά στοιχεία, που προκύπτουν από διηγήσεις, ντοκουμέντα, ανέκδοτες ιστορίες κλπ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία, στην θρησκεία, στα ήθη και τα έθιμα και τη λαογραφία κάθε περιοχής, καθώς και στα δημοτικά και κλέφτικα τραγούδια και τοπικούς χορούς". Μεταξύ πολλών, έκλεισε με τα ακόλουθα: "Άποψή μου είναι ότι αυτές οι επιμέρους ή αν θέλετε και τοπικές έρευνες και καταγραφές, συνθέτουν το όλον της ιστορίας της επανάστασης και τους αγώνες που δόθηκαν για την ελευθερία του έθνους".
Στην συνέχεια της εκδήλωσης η χορωδία των Φιλοτεχνών έδωσε ...ήχο με το μοιρολόι του Γιαρεμη ενώ στη συνέχεια το τμήμα παραστάσεων των Ηπειρωτών παρουσίασε τέσσερις χορούς(Κατσαντώνης,Βασιλλαρχόντισα, Οσμαντακας, Ξενιτεμένο μου πουλί).
Έπειτα, το λόγο πήρε ο συγγραφέας. "Ασχολούμαι την τοπική ιστορία, αυτή που δεν είναι καταγεγραμμένη στα ...σχολικά εγχειρίδια ιστορίας. Αυτή που είναι αποτέλεσμα ταξιδιών, μαρτυριών, βιωμάτων", εξήγησε, ενώ για τον τίτλο του βιβλίου ανέδειξε πως "είναι κυριολεκτικός και μεταφορικός: κυριολεκτικός, γιατί αυτά τα μέρη είναι δύσκολο να τα προσεγγίσεις, και μεταφορικός γιατί είναι ηθική μας υποχρέωση να ανατρέξουμε σε χώρους σπουδαίας ιστορικής σημασίας".
Ο Νικόλας Βέντζης παρουσίασε το πρώτο του βιβλίο στην Κομοτηνή, μια προσπάθεια που ξεκίνησε μόνος, χωρίς εκδοτικό οίκο, αλλά σιγά-σιγά κερδίζει προβολής, χάρη στην αγάπη του για την ιστορία και τους ανθρώπους της.
Πηγή:xronos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου