Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Στέλιος Μπέλλος: Πέθανε ο σημαντικός ερμηνευτής και δάσκαλος της παραδοσιακής μουσικής

 



Ταξίδεψε το δημοτικό τραγούδι και την παραδοσιακή μουσική στα πέρατα του κόσμου: από την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Φιλανδία μέχρι τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τις Ινδίες. Συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση και διάδοση της ελληνικής μουσικής παράδοσης τόσο ως προικισμένος με μια υπέροχη φωνή ερμηνευτής τόσο και ως δάσκαλος που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην βαθιά έρευνα και την μεταλαμπάδευση των αστείρευτων γνώσεών του στις νεώτερες γενιές. Γι’ αυτό η απώλεια του Στέλιου Μπέλλου, που έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή, αποτελεί μια πολύ μεγάλη απώλεια.



Γέννημα θρέμμα της πλούσιας σε παραδόσεις Ηπείρου, μεγάλωσε μέσα στο ζωντανό περιβάλλον των ελληνικών ηθών και εθίμων. Αγάπησε την παραδοσιακή μουσική και παρότι σπούδασε φιλόλογος επέλεξε, απολύτως συνειδητά, να συνδυάσει το ρόλο του καθηγητή και του τραγουδιστή έχοντας έναν και μόνο στόχο: να μελετήσει σε βάθος τις μουσικές μας ρίζες, να ανακαλύψει τα μυστικά της πλούσιας και ανεκτίμητης ελληνικής παράδοσης και να μεταδώσει τη φλόγα της σε ολόκληρο τον κόσμο.




Και τα κατάφερε περίφημα, κατακτώντας, επάξια, τον τίτλο ενός από τους σημαντικότερους θεματοφύλακες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Ηχογράφησε περισσότερα από 300 τραγούδια, έδωσε αμέτρητες συναυλίες απ’ άκρη σ’ άκρη της γης, αγαλλιάζοντας τις ψυχές του απανταχού Ελληνισμού και ενθουσιάζοντας το ξένο κοινό, ενώ συνεργάστηκε και με τους γνωστότερους μουσικούς και τραγουδιστές του χώρου όπως ο Πετρο - Λούκας Χαλκιάς, ο Τάσος Χαλκιάς, ο Σταύρος και ο Γρηγόρης Καψάλης, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Αλέκος Κιτσάκης, ο Γιώργος Κούρτης.




«Από μικρός γαλουχήθηκα από την οικογένειά μου ώστε να αγαπήσω με πάθος το δημοτικό τραγούδι. Στο χωριό μου, τη Σέλλιανη Θεσπρωτίας, με πήγαιναν στις εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής κι έτσι είχα τη δυνατότητα να ακούω από τους μεγαλύτερους τα δημοτικά μας τραγούδια στην πρωταρχική τους μορφή. Γνήσια κι ανόθευτα, με αποτέλεσμα να εμποτιστώ με το παραδοσιακό χρώμα τους. Από τα φοιτητικά μου χρόνια ασχολήθηκα συστηματικά με τη συγκέντρωση και καταγραφή από διάφορα μέρη της Ηπείρου. Φοίτησα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική Σχολή. Στο μάθημα της Λαογραφίας είχα καθηγητή τον Γεώργιο Μέγα, μια σπουδαία προσωπικότητα του χώρου. Δόθηκε, μάλιστα, η ευκαιρία να με ακούσει κι o Ελβετός λαογράφος Samuel Baud-Bovy, με αποτέλεσμα να με στείλουν στη ραδιοφωνία, όπου ηχογράφησα πολλά τραγούδια και στη συνέχεια τον πρώτο μου δίσκο, την Ασημούλα. Ήταν η περίοδος 1958-59» είχε διηγηθεί ο ίδιος κατά το παρελθόν.



Ακόμη μεγαλύτερη όμως ήταν η εκπαιδευτική προσφορά του καθώς υπήρξε καθηγητής και μετέπειτα Λυκειάρχης σε σχολεία της Ελλάδος αλλά και πολλών χωρών του εξωτερικού μεταξύ των οποίων η Αγγλία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Τουρκία, το Σουδάν, η Λιβύη, το Ζαΐρ κ.α.


Παράλληλα, αφιέρωσε πολύ χρόνο στην έρευνα και τη μελέτη της παραδοσιακής μουσικής ανακαλύπτοντας νέα σημαντικά στοιχεία και πλουτίζοντας τις γνώσεις του σχετικά με το αντικείμενο που αγάπησε περισσότερο απ΄ οτιδήποτε άλλο στη ζωή του, την ελληνική παράδοση.


Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι έχαιρε καθολικής εκτίμησης και θαυμασμού ενώ είχε τιμηθεί επανειλημμένα για την σημαντική προσφορά του. Ανάμεσα στους θαυμαστές του ήταν και επιφανή πολιτικά πρόσωπα όπως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίσης Ηπειρώτης, Κάρολος Παπούλιας, ο Γιώργος Ράλλης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος κ.α. οι οποίοι έσπευδαν να τον απολαύσουν στους χώρους όπου τραγουδούσε κατά καιρούς.



Η κηδεία του Στέλιου Μπέλλου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, στις 13.00, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, από την Ιερά Μονή Παναγιάς Παραμυθιώτισας.






https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου