Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ :«Γυναίκες της Ηπείρου: Συνομιλούν με το παρελθόν και μας δείχνουν το μέλλον».




Μια εξαιρετική εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποίησε στη Λέσχη Κομοτηναίων , την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 , ο Συλλόγος Ηπειρωτών Νομού Ρόδόπης με θέμα: «Γυναίκες της Ηπείρου: Συνομιλούν με το παρελθόν και μας δείχνουν το μέλλον».
Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική-χορευτική ιστορική παράσταση πολλαπλών μηνυμάτων που είχε ως σημείο αναφοράς επτά προσωπικότητες -γυναίκες της Ηπείρου- που διέγραψαν τη δική τους πορεία στην ελληνική ιστορία, ενέπνευσαν και παραδειγμάτισαν.
Οι ιστορίες των γυναικών αναβιώνουν μέσα από τον αφηγηματικό λόγο που απέδωσε σε πρώτο πρόσωπο η Βάσω Θεολόγη, μέλος του Συλλόγου Ηπειρωτών -που είχε την ιδέα για την υλοποίηση της εκδήλωσης- ενώ η σκηνοθετική επιμέλεια φέρει την υπογραφή της Μυρσίνης Λαντζουράκη.
Την παράσταση «ντύνει» επί σκηνής, το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου Ηπειρωτών (Μαρία Παπαγεωργίου, Τασούλα Παρασκευούδη,Κων/ντινα Νικολάου, Άννα Ζάγκα, Ευαγγελία Πράπα, Βερόνικα ΤιλίγαδαΚατερίνα Σακελαρίου) ενώ τα πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου αναβιώνουν μέσα από τις φωνές του Εφηβικού Φωνητικού Συνόλου του πολιτιστικού Συλλόγου «Διομήδεια» της Ξάνθης, το οποίο εμψυχώνει η Στέλλα Γκρήγκοβιτς.


Η Ηπειρώτισσα γυναίκα, μια διαρκής παρακαταθήκη αξιών
Αν τιμάμε την Ηπειρώτισσα γυναίκα είναι γιατί η ιστορία και το παράδειγμά της, έχει πολλά να μας προσφέρει.Η κοινωνική θέση της Ηπειρώτισσας γνωρίζει μεταβολές στο πέρασμα των αιώνων χωρίς, όμως, να θίγονται ποτέ τα χαρακτηριστικά που απαρτίζουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και την κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες Ελληνίδες. Η μορφή της, σμιλευμένη με την τραγικότητα του τόπου και της ιστορίας του, βίωσε σε όλο της το μεγαλείο το νόστο, τον έρωτα, τον πόνο και το θάνατο, επιβίωσε και γαλούχησε το δικό της κόσμο, τον κόσμο των Γυναικών της Ηπείρου. Ξεκινώντας από τις γυναικείες θεότητες που αναδεικνύουν τη θέση της γυναίκας στην αρχαία Ήπειρο, περνώντας στην Ηπειρώτισσα μάνα του Μ. Αλεξάνδρου και αργότερα στις αρχόντισσες του Σουλίου και του Ζαλόγγου, τις γυναίκες της Πίνδου και φτάνοντας στις σημερινές Ηπειρώτισσες, διακρίνουμε πάντα το ίδιο πάθος, την ίδια φλόγα, την ίδια πίστη, την ίδια αγωνιστικότητα.Γυναίκες αδούλωτες, ασκλάβωτες, ελεύθερες! Ξεδίπλωσε όλες τις δυνάμεις της και ρίχτηκε στον αγώνα για τη ζωή, τη λευτεριά.
Ηπειρώτισσα μάνα, λεβέντισσα που καβάλ’σε τη φτώχια, την ορφάνια, την ξενιτιά.Που αμπήδ’σε βάσανα πίκρες και στενοχώριες.Που πάλεψε και νίκησε τον φασισμό και τον έστειλε στα γκρεμοτσακίδια.Που πίστεψε στον τόπο της και μεγάλωσε τη φαμπλιά της με αξιοπρέπεια ήθος και φιλότιμο.Που το πλατύ σαν ήλιος χαμόγελό της και η φεγγαροστόλιστη ματιά της δεν μπορεί να συγκριθεί με όλο το χρυσάφι του ντουνιά.

"Η Ηπειρώτισσα γυναίκα μια διαρκής παρακαταθήκη αξιών".Αυτός ο κακόπαθος αλλά περήφανος τόπος, η Ήπειρος, κρατάει στον κόρφο του μια αληθινή και ατόφια παράδοση. Την παράδοση αυτή έχουμε χρέος να τη διατηρήσουμε και να την κληροδοτήσουμε ακέραια στις ερχόμενες γενιές.



Ευχαριστηρια επιστολή 

O Σύλλογος Ηπειρωτών Ν.Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων» αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει θερμά την κυρία Βάσω Θεολόγη, την κυρία  Μυρσίνη Λαντζουράκη,το Εφηβικό Φωνητικό Σύνολο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Διομήδεια» της Ξάνθης , την κύρια Στέλλα Γκρήγκοβιτς , τα παιδιά του  Χορευτικού Τμήματος  του Συλλόγου Ηπειρωτών, το χοροδιδάσκαλο κύριο Χαρίση Ντούρο Γεώργιο  προκειμένου να πραγματοποιηθει αυτή η υπέροχη εκδήλωση .

 Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης ως ο παλαιότερος μεταξύ των Συλλόγων της περιοχής της Ροδόπης , ιδρυθείς την 14η Μαΐου 1928, αλλά και ως ο φυσικός φορέας και συν  εχιστής της μακράς και μεγάλης προσφοράς της ιστορικής Ηπειρωτικής παροικίας του Νομού Ροδόπης, δύναται να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην ευρύτερης πολιτιστικής προσφοράς του τόπου και της προβολής της Ηπείρου.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτιστικής προσφοράς του συλλόγου σας, αξίζει να υπογραμμιστεί η διάσταση της κοινωνικής συνεργασίας, που προσφέρετε αφειδώς κάθε φορά που χρειάζεται, εξαίροντας, με τον τρόπο αυτόν, τις ιδιαίτερες αξίες της εθελοντικής προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Σας ευχαριστούμε 























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου