Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Διήμερο Προβολής της Παραδοσης και του Πολιτισμου της Ηπειρου





Δύο ημέρες προβολής της παράδοσης,της θρησκείας και του πολιτισμού της Ηπείρου διοργάνωσε ο Συλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης. Ο σκοπός των   συλλόγων είναι η ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του, η διαφύλαξη στοιχείων σχετικών με τα ήθη και τα έθιμα , ο εξωραϊσμός αυτού, η προβολή των λαϊκών παραδόσεων .Ο Συλλογοε Ηπειρωτων Νομού Ροδόπης  με τις εκδηλώσεις του βάζει στο επίκεντρο την παράδοση, την ιστορία της Ηπείρου αλλά κυρίως τις μνήμες των  Ηπειρωτών που μένουν στην περιοχή, τις δυσκολίες που βρήκαν στην ξενιτιά αλλά και τα συναισθήματα και επιθυμίες που θα ήθελαν να υλοποιήσουν.



Ένας εκ των παλαιότερων και σίγουρα ένας εκ των πιο δραστήριων και κοινωνικά ενεργών συλλόγων της περιοχής, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης έκοψε Σαββάτου 19/1 την ετήσια πίτα του, με γλέντι στο κέντρο Αστραία στον Ίασμο Ροδόπης.

Θέλοντας να προβάλει στην κοινωνία της πόλης μας και την περιφέρειά μας την πολύχρονη συμμετοχή στην πολιτική, πολιτιστική, οικονομική ζωή του τόπου από το 1920 μέχρι και σήμερα με τέσσερις δημάρχους επί δεκαετίες ευεργέτες, δωρητές, συνδρομητές σε έργα, ο σύλλογος διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία τον χορό του. Γλέντι, παράδοση και πολλές παρουσίες περιελάμβανε ο χορός του Συλλόγου. Απόντος του δραστήριου προέδρου του συλλόγου Γιάννη Τζαμπάζη, που απουσίασε λόγω ανωτέρας βίας, η αντιπρόεδρος του συλλόγου Μαρία Παπαγεωργίου υποδέχθηκε τους καλεσμένους και απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό εν είδει καλωσορίσματος και ευχαριστηρίου για την πολλές παρουσίες και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας




Την πίτα ευλόγησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, ο οποίος μετέφερε τις πατρικές του ευχές. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο ταξίαρχος Λάζαρος Καμπουρίδης, ο τ. υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τάκης Χαρίτου, υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Αντώνης Γραβάνης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Κομοτηνής Φελίνα Καζάκου, η επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Κομοτηνής Ελένη Λαφτσή, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής Νίκος Παπακωνσταντίνου.


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκε η Ελευθερία Αντωνακοπούλου, η οποία πήρε χρυσό μετάλλιο στην Μόσχα, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Παγκρατίου. Δέχθηκε το θερμό χειροκρότημα όλων για την επιτυχία της.

Για την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης ο σύλλογος προσκάλεσε μουσικούς από την Ήπειρο. Κλαρίνο Νίκος Τασσής, τραγούδι Βαγγέλης Νούσης, λαούτο Τάσος Τζιοβάρας, βιολί Λάμπρος Τσόγκας και κρουστά Χρήστος Λώλης. Οι χοροί του συλλόγου Ηπειρωτών έχουν πάντα επιτυχία και όσοι παρευρέθηκαν φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις κλείνοντας ραντεβού για το επόμενο γλέντι των Ηπειρωτών. Στον χορό υπήρξε αγορά με πολλά πλούσια δώρα και δυο μεγάλα δώρα από αυτά είναι προσφορά του Ξενοδοχείου ΑΝΑΞ στο Μέτσοβο και επιπλοποιεία Δουλγέρη (αξίας 500 ευρώ).















Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης τέλεσε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του τιμώντας την ιερά μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις προεορτάζοντας την γιορτή του Αγίου Γεωργίου ο Εξ Ιωαννίνων στις 17 Ιανουαρίου χοροστατούντως του Πρωτοσύγγελου Βαρθολομαίου παρουσία του Διοικητικού συμβουλίου και των μελών του συλλόγου



 Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην ζωή του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων που τιμούν ιδιαιτέρως οι Ηπειρώτες αδελφοί μας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τις αρχές του 19ου αιώνα οι Ηπειρώτες που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή της Ροδόπης έφεραν από την πατρίδα τους την Ήπειρο εικόνες του Αγίου Γεώργιου Εξ Ιωαννίνων όπου τις προσέφεραν στις εκκλησιές της Κομοτηνής .Μια εικόνα βρίσκεται στην εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου αναπαριστά τα θαύματα του Αγίου Γεωργίου και μια στην εκκλησία του Άγιου Γεώργιου Κομοτηνής μαζί με ιερό τμήμα λειψάνου του Αγίου 




Τέλος το απόγευμα της Κυριακής 20 Ιαν 2019 πραγματοποιηθηκε στην Λέσχη Κομοτηνής (υπόγειο)  η βιβλιοπαρουσίαση ενός εξαιρετικού βιβλίου του Σπύρου Ευσταθίου με τίτλο «Λόγοι» για τις μετοικεσίες Ηπειρωτών στην περιοχή του Βόρειου Έβρου-Μια διεπιστημονική προσέγγιση»
.

«Λόγοι» για τις μετοικεσίες Ηπειρωτών στην περιοχή του Βόρειου Έβρου-Μια διεπιστημονική προσέγγιση», είναι ο τίτλος ενός εξαιρετικού βιβλίου του Σπύρου Ευσταθίου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Focus”, πριν μερικούς μήνες κι έρχεται να εμπλουτίσει την τοπική ιστοριογραφία και βιβλιογραφία, καθώς το φαινόμενο των μετακινήσεων πληθυσμών υπαγορεύθηκε πρωτίστως από τις ανάγκες των τριών αυτοκρατοριών, της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής.


Στον πρόλογο του ο Σπύρος Ευσταθίου γράφει: «Με την άφιξη μου στην περιοχή του Βόρειου Έβρου και συγκεκριμένα στο Διδυμότειχο το 2009 ένοιωσα από την πρώτη στιγμή την εντυπωσιακή απλότητα και φιλοξενία των ντόπιων Θρακιωτών. Κατά την πάροδο του χρόνου, μέσα από την παρουσία μου στην κοινωνική ζωή των εκεί φίλων μου αλλά και με την ενεργή συμμετοχή μου σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή άρχισα να διακρίνω ομοιότητες μεταξύ των στοιχείων της παράδοσης, των ηθών και εθίμων της περιοχής με τα αντίστοιχα της πατρίδας μου της Ηπείρου. Όμως αφορμή για την σε βάθος ενασχόληση μου με τα κοινά, όχι μόνο, πολιτιστικά αλλά και ιστορικά στοιχεία των δύο περιοχών μου έδωσαν οι, μεταξύ αστείου και σοβαρού, πρώτες αναφορές δυο φίλων, ενός Μεταξαδιώτη γείτονα και ενός Ελληνοχωρίτη συναδέλφου, για την ύπαρξη προφορικής παράδοσης στα χωριά τους σχετικά με την εξ Ηπείρου καταγωγή τους.

»Η επερχόμενη προσωπική συλλογή στοιχείων και ενδείξεων, μετατράπηκε σε μια ορθολογική αλληλουχία και επιστημονική καταγραφή της ιστορίας με την είσοδο και φοίτηση μου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Σπουδές στην Τοπική Ιστορία-Διεπιστημονικές προσεγγίσεις» του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπό αξιολογότατων καθηγητών που μου εμφύτευσαν την ορθή επιστημονική έρευνα και καταγραφή της Τοπικής Ιστορίας».

Το βιβλίο προλογίζουν οι:
Σαλασίδης Αβραάμ-Δημοσιογράφος – Ιστορικός
Παπαγεωργίου Μαρία- Εκπαιδευτικός
Την παρουσίαση συντονίζει ο
Μπίστας Αργύρης-Γ. Γραμματέας Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης


Ως εκπρόσωποι του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης  είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και συγκινημένοι μπορώ να πω, για την αποψινή παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο '' Λόγοι'' για τις μετοικεσίες Ηπειρωτών στην περιοχή του Βορείου Έβρου ,του συμπατριώτη και φίλου από την Ελεούσα Ιωαννίνων, ιδρυτή και προέδρου του Συλλόγου Ηπειρωτών Βορείου Έβρου και Φίλων , Σπυρίδωνος Ευσταθίου, εν ενεργεία Αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων  , γιατί θα μας δοθεί η δυνατότητα να ανακαλέσουμε στην μνήμη μας τον ατέρμονα δρόμο της ξενιτιάς του λαού της Ηπείρου και μάλιστα μέσα από μια ιστορική και επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα
Ο Σπυρίδων Ευσταθίου κατάγεται από την Ελεούσα Ιωαννίνων, γεννηθείς εκεί το 1978.
Είναι εν ενεργεία Αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων το έτος 2001. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στην Αθήνα, στη Σάμο, στα Ιωάννινα, στο Σουφλί και στο Διδυμότειχο. Στην περιοχή του βορείου Έβρου υπηρετεί και δραστηριοποιείται από το 2009 έως και σήμερα. Είναι παντρεμένος με της Ειρήνη Δελήμπαλτα και έχουν 2 υιούς.
Από το 2018 είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών ¨Τοπική Ιστορία – Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις¨ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ παράλληλα είναι εκ των ιδρυτών και πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Βορείου Έβρου και Φίλων ¨ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ¨, με έδρα την Ορεστιάδα.


Στην βιβλιοπαρουσίαση παρουσιάστηκαν δυο φορεσιές από την περιοχή της Ηπείρου και μάλιστα από την περιοχή Μαστοροχωρίων  Κονίτσης. Οι  φορεσιές ανήκουν στην  οικογένεια Παπανότη από το χωρίο Πληκάτι Μαστροχωρίων Κόνιτσας και η κατασκευή τους είναι από το 1920.Τα μαντήλια και οι ποδιές είναι προσφορά της προέδρου του Συλλόγου Μαστοροχωριων Ιωαννίνων κυρίας Βαρβάρας Σακουλη
Η φορεσιά της Θράκης ανήκει στο Σύλλογο Θρακών Ροδόπης και ευχαριστώ πολύ τον κύριο Γιάννη Τσερνικουδη για την προσφορά του και την στήριξη στην προσπάθεια μας
Δείτε τες και πραγματικά θα εντυπωσιαστείτε από τις ομοιότητες




























Ευχαριστούμε για την στήριξη όλων των εκδηλώσεων  που είχαμε από τον Χορευτικό Σύλλογο Θρακών, Σύλλογο Σαρακατσάνων Ροδόπης,Σύλλογο Αν. Ρωμυλιας Ροδόπης,τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής ,Σύλλογο Εβριτων ,το Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου Ροδόπης το Ξενοδοχείο ΑΝΑΞ (Μέτσοβο) και την οικογένεια Τοδη, την Επιπλοποιεία Δουλγέρη, τον κύριο Τσικοπουλο,τον κύριο Κουτρούμπα και την κυρία Πανωρέα ,την Χαρά Ανδρικοπουλου και την Βερόνικα Τσιλιγαδα,την οικογένεια Παπανοτη από το Πληκάτι Κονίτσης,την πρόεδρο του Συλλόγου Μαστοροχωρίων κυρία Βαρβάρα Σακουλη, τον κύριο Ράπτη Βασίλη , το Σύλλογο Κατσικάς Ιωαννίνων και το κύριο Χρήστο Σαρηγιανίδη ,και όλους όσους βρέθηκαν και διασκέδασαν μαζί μας .Άντε και του χρόνου με υγεία ...

Αντί επιλόγου, αξίζει να εστιάσουμε στη δική του, πολύ προσωπική και αυθόρμητη άποψη για το Ηπειρώτικο παραδοσιακό τραγούδι. «Είναι το πάθος! Αναβλύζει εκ βαθέων... έπεσε σαν τη δροσιά του Μάη κι έκατσε μέσα μου. Ό,τι και να κάνεις αυτό το πάθος δεν φεύγει μετά. Άμα μικρομάθεις, δεν μεγαλοξεχνάς»!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου