Σάββατο 29 Απριλίου 2017

ΟΙ ΜΕΡΑΚΛΗΔΕΣ ΑΡΤΑΣ ΣΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ

Για δεύτερη χρονιά οι Μερακλήδες Άρτας θα συμμετέχουν στα Ελευθερία Θράκης .



Ποιοι είναι οι Μερακλήδες Άρτας και ποια η σχέση τους με την Ροδόπη;


Οι Μερακλήδες Περιφέρειας Αρτας εκπροσωπούν απογόνους των κατοίκων της Κομοτηνής (Γκουμουτζίνα) . Το 1361, 90 χρόνια πριν την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως η Κομοτηνή(Κουμουτζίνα) κυριεύτηκε από τους Τούρκους. Οι Κουμουτζαίοι μην αντέχοντας την υποταγή στον σκληρό Εβρενό Γαζή πασά, ήλθαν στην Άρτα και έκτισαν το νέο τους χωριό Κουμουτζάδες, σημερινό Αμμότοπο. Αργότερα, πολλοί από αυτούς έφυγαν και πήγαν στα Τρόπαια Γορτυνίας



Οι Μερακλήδες Περιφέρειας Αρτας


Δημιουργήθηκαν πριν 12 χρόνια.Έδρα την Άρτα αλλά τα ηλικιωμένα μέλη κατάγονται από όλα τα χωριά της Περιφέρειας Άρτας.Σκοπός τους να διατηρήσουν τις παραδόσεις ,ήθη και έθιμα στα χωριά που ερημώνουν .Γρήγορα το χορευτικό τους έγινε γνωστό με τα δρώμενα και τις παραστάσεις σ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.Πολλές τρίωρες παραστάσεις στα «Μονοπάτια της Παράδοσης» με το ART TV και τους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ηπείρου .Πολλές συμμετοχές στην «Κυριακή στο χωριό» της ΕΡΤ- 3.


Με πολλούς άλλους Συλλόγους της Ηπείρου παρουσιάζουν το Ηπειρωτικό Έθιμο «Καγκελάρι» σ’όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος. Το παρουσίασαν το 2009 μετά την Θεσσαλονίκη στην Κομοτηνή. Η παράσταση έγινε στο Θέατρο και μετά χόρεψαν στην πλατεία (300 χορευτές).
Άλλο ‘έθιμο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν είναι τα τραγούδια της Παρασκευής του Λαζάρου και πολλά άλλα.




Βέβαια οι Μερακλήδες που θα συνοδεύονται από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδημητρίου και τον Αντιδήμαρχο κ. Χαρακλιά, έχουν στόχο να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον για την συγκινητική ιστορία που συνδέει την Κομοτηνή με τον Αμμότοπο Άρτας και τα Τρόπαια Αρκαδίας. 


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης νοιώθει ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση με την παρουσία των πατριωτών τους στις εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια και ανυπομονεί για την άφιξη τους.Σας περιμένουμε για να γλεντήσουμε όπως εμείς οι Ηπειρώτες γνωρίζουμε .








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου