Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο,τιμά τηνδημοτική μουσική παράδοση






Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 25χρονα της λειτουργίας του, διοργανώνει ένα αφιέρωμα στην ελληνική δημοτική μουσική παράδοση, τιμώντας ορισμένους κορυφαίους εκπροσώπους του χώρου.Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Τελετών του Κεντρικού κτηρίου (Πανεπιστημίου 30) θα τιμηθούν για την προσφορά τους: ο Θρακιώτης τραγουδιστής, ερευνητής και ...δάσκαλος  του δημοτικού τραγουδιού Χρόνης Αηδονίδης (γεν. 1928), οι Ηπειρώτες δεξιοτέχνες του λαϊκού κλαρίνου Γρηγόρης Καψάλης (γεν. 1929) και Πετρολούκας Χαλκιάς (γεν. 1934), ο δεξιοτέχνης στο σαντούρι Νίκος Καρατάσος(γεν. 1931), ο δεξιοτέχνης στο ούτι Νίκος Σαραγούδας (γεν. 1933) με τη σύζυγό του τραγουδίστρια Γιασεμή Κανταρτζόγλου-Σαραγούδα, καθώς και ο δεξιοτέχνης στο λαγούτο Χρήστος Ζώτος (γεν. 1937).Μετά την τελετή, στον αύλειο χώρο του κτηρίου θα πραγματοποιηθεί μουσικο-χορευτική εκδήλωση, όπου θα παίξουν και θα τραγουδήσουν οι τιμώμενοι καθώς και επίλεκτοι παραδοσιακοί μουσικοί, ορισμένοι από τους οποίους είναι απόφοιτοι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλη τη φοιτητική κοινότητα και σε όσους αγαπούν ή επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική δημοτική παράδοση, να πιαστούν και να συν-κινηθούν στον κύκλο του χορού! Τιμώντας τους παλαιούς μεγάλους δεξιοτέχνες (και στο πρόσωπό τους επώνυμους και ανώνυμους εκπροσώπους της ελληνικής δημοτικής μουσικής), το Τμήμα Μουσικών Σπουδών δίνει έμφαση στην έννοια της «παράδοσης» ως συγκρότηση, διαχείριση και μεταβίβαση της συλλογικής ταυτότητας και μνήμης.Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας,διευθυντής του Τομέα Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών..

Γρηγόρης Καψάλης


Ο Γρηγόρης Καψάλης είναι ο κορυφαίος εκπρόσωπος της μουσικής παράδοσης του Ζαγορίου και των Ιωαννίνων και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του λαϊκού κλαρίνου.
Γεννημένος το 1929 στον Ελαφότοπο του Ζαγορίου, μυήθηκε στο κλαρίνο κοντά στον πατέρα και τον παππού του και στην συνέχεια μαθήτευσε στη περίφημη σχολή του Ξηρομέρου κοντά στον Βασίλη Σαλέα.Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους οργανοπαίχτες της ηπειρώτικης μουσικής: τον Φίλιππο Ρούντα, τους Χαλκιάδες, τον Χρόνη Καψάλη και από τις αρχές της δεκαετίας του '60 αξιώθηκε να γίνει μέλος στο συγκρότημα "Τα Τακούτσια", που θεωρείται ο κυριότερος θεματοφύλακας της Ζαγορίσιας παράδοσης.Έχει δώσει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, καθώς και στον Ελληνισμό της διασποράς. Το 1993 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο αφιέρωμα στους κορυφαίους δεξιοτέχνες του λαϊκού κλαρίνου. Έχει αποτυπώσει την τέχνη του σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, σε ταινίες ντοκιμαντέρ και στην πλούσια δισκογραφική του παραγωγή`με την γαλλική ραδιοφωνία, τον πολιτιστικό σύλλογο Ζαγορισίων, το πνευματικό κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και με το Λύκειο Ελληνίδων.Διετέλεσε διδάσκαλος του κλαρίνου στο Μουσικό Γυμνάσιο Δολιανών Ιωαννίνων.Τραγουδιστής και ο ίδιος, ο Γρηγόρης Καψάλης συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στο τραγούδι με τον Γιάννη Παπακώστα από τους Χουλιαράδες, χωριό με πλούσια τραγουδιστική παράδοση, και στο λαούτο με τον Χρήστο Ζώτο.

Πέτρος (Πετρολούκας) Χαλκιάς


Ο Πέτρος (Πετρολούκας) Χαλκιάς (1934 - ...) είναι Έλληνας μουσικός. Γεννήθηκε στην Καστάνιανη της επαρχίας Πωγωνίου του νομού Γιαννίνων το 1934 και ασχολήθηκε με την τέχνη του κλαρίνου.
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς άρχισε την ενασχόλησή του με το κλαρίνο στην ηλικία των 11 ετών, σε πείσμα της άρνησης του πατέρα του Περικλή , ο οποίος ήταν από τους καλύτερους μουσικούς, και μαθήτευσε δίπλα στον Φίλιππα Ρούντα (επονομαζόμενο «το καλύτερο κλαρίνο του Ζαγορίου») με την βοήθεια του οποίου έκανε και την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην ηλικία αυτή.Ύστερα από το γεγονός αυτό πηγαίνει στην Αθήνα όπου παίζει μαζί με τον πατέρα του και κάνει και την πρώτη ραδιοφωνική του εμφάνιση.
Το 1960 μεταναστεύει στην Αμερική όπου παραμένει 20 χρόνια και διαδίδει την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας.
Το 1979 επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Παίζει σε γνωστά μουσικά κέντρα, σε συναυλίες, εμφανίζεται σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και συμμετέχει σε ηχογραφήσεις και δίσκους με γνωστούς καλλιτέχνες.

Χρόνης Αηδονίδης

Γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1928, στην Καρωτή, ένα χωριό κοντά στο Διδυμότειχο. Γιος του ιερέα Χρήστου και της Χρυσάνθης Αηδονίδη, είναι ο δεύτερος από τα πέντε αδέλφια του. Στο χωριό του, στην Καρωτή, πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια κι εκεί έμαθε τα πρώτα του τραγούδια και μυήθηκε στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής, πρώτα από τη μητέρα του, που γνώριζε τα περισσότερα τραγούδια της Θράκης κι έπειτα απ' τους πλανόδιους μουσικούς.Μαθητής ακόμα, διδάσκεται βυζαντινή μουσική, από τον πατέρα του και μετά από τον δάσκαλο Μιχάλη Κεφαλοκόπτη και ολοκλήρωσε αργότερα τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική, στην Αθήνα, στο Ελληνικό Ωδείο, κοντά στον Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου.
Αργότερα διορίστηκε ως κοινοτικός δάσκαλος σε ένα χωριό της βουλγαρικής μεθορίου, τα Πετρωτά. Το 1950 βρίσκεται στην Αθήνα και δουλεύει στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο ως λογιστής.Το 1953 γνώρισε τον λαογράφο Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου, ο οποίος του πρότεινε να συμμετέχει στην εκπομπή του «Θρακικοί Αντίλαλοι», στο κρατικό ραδιόφωνο. Διστακτικός στην αρχή ο Χρόνης Αηδονίδης εντέλει θα αποφασίσει να λάβει μέρος στην προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής μουσικής παράδοσης.
Από τότε και με τη βοήθεια του Πολύδωρου Παπαχριστοδούλου, παίρνει μέρος στις εκπομπές του, συμμετέχοντας πολύ σύντομα ως μονωδός στη Χορωδία του Παντελή Καββακόπουλου. Αργότερα συμμετέχει και στη χορωδία του Σίμωνα Καρά, ενώ από το 1957, αναλαμβάνει τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στο ραδιόφωνο, προβάλλοντας το μουσικό θησαυρό της πατρίδας του, της Θράκης. Ήταν η πρώτη φορά που τα Θρακιώτικα τραγούδια ακούγονταν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας


Νίκος Καρατάσος

Γεννήθηκε το 1931 στον Πειραιά. Κατάγεται από τη Σμύρνη της Μ. Ασίας και από την ηλικία των δώδεκα παίζει σαντούρι.
Από το 1945 έως το 1962 έπαιζε σαντούρι σε κέντρα, γάμους και πανηγύρια. Το 1962 πήγε για ένα χρόνο στην Αμερική με τον Όμιλο Ελληνικών Λαϊκών Χορών «Ελένη Τσαούλη».
Έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες και έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις με συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, σε συναυλίες δημοτικής μουσικής, ενώ έχει παίξει μουσική σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα και στον κινηματογράφο.
Έχει συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αριθμό δίσκων και το 1987 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με όνομα Λαϊκός Οργανοπαίκτης.




Σαραγούδας Νίκος

Εκλεκτός σύγχρονος εκτελεστής-ερμηνευτής της δημοτικής και της λαϊκής μουσικής, με καταγωγή από την Καρυστία. Δεξιοτέχνης στο ούτι και τραγουδιστής-τραγουδοποιός. Έχει μετάσχει στην ηχογράφηση (το λιγότερο) 3.000 τραγουδιών! Πρωτοεμφανίστηκε το 1954 σε ένα γάμο δίπλα στον Παπασιδέρη, που τον πήρε μαζί του σε γάμους και πανηγύρια. Πρωτοδισκογράφησε ως τραγουδιστής το 1966. Ώς τότε, είχε τραγουδήσει στη Ραδιοφωνία (σε «ζωντανή» εκπομπή) το «Πουλιά μου διαβατάρικα» και ένα συρτό του Παπα-σι-δέρη. Κατόπιν μελέτησε ούτι μόνος του για πολλά χρόνια «εν κρυπτώ» (το πρωτόπιασε στα χέρια του το 1968-69, αγοράζοντας όργανο από τον μπαρμπα-Γιάννη Σούλη) ενώ παράλληλα συναναστράφηκε πολλούς δεξιοτέχνες από την Ανατολή (Μουσταφά, Σαφέτ, κ.ά.). Έτσι χορδίζει το ούτι κατά τον παραδοσιακό τρόπο (Re, La, mi, si, la΄, mi΄΄) και θεωρείται ειδικός στα ταξίμια (πήγε πολλές φορές στην Τουρκία, με πρώτο ταξίδι το 1969-70). Εργάστηκε σε ονομαστά Κέντρα του δημοτι-κού και λαϊκού Χώρου («Ελληνικό Γλέντι», «Κάβουρας», «Ζούγκλα» --με τον Ζάχο, «Σκαφίδας», «Πετροκότσυφας», «Ιτιά», «Σουίτα», «Νεράιδα» (της Αθήνας), «Όμορφη Νύχτα», «Νέα Αθηναία», κ.ο.κ. Αλλά και σε μικρές αίθουσες (λόγω ηχητικής ιδιομορφίας του οργάνου του): «Ραβάναστρον», κ.λπ. Πρωτοδισκογράφησε ως ουτίστας με τον "Κόραξ_(Ελληνικό_Συγκρότημα)|Γ. Κόρο" και έχει συνεργαστεί και με τον Χριστόδουλο Χάλαρη. Η γυναίκα του Γιασεμή Κανταρτζόγλου-Σαραγούδα (παντρεύτηκαν το 1959) είναι κι εκείνη τραγουδίστρια.


Χρήστος Ζώτος

Γεννήθηκε το 1937 στην Κανδήλα Αιτωλοακαρνανίας και καταγόταν από οικογένεια μουσικών. Άρχισε να μαθαίνει βιολί στα έντεκά του χρόνια και λίγο αργότερα άρχισε να παίζει λαούτο. Μαθήτευσε κοντά στον Γεράσιμο Λάλο και κατόπιν συνεργάστηκε με τον Βασίλη Σαλέα και το Βασίλη Σούκα, ενώ αργότερα συνέχισε να παίζει κυρίως στην Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Διέκοψε την ενασχόλησή του με τη μουσική από το 1969, όταν έφυγε μετανάστης στον Καναδά, έως το 1982. Με την επιστροφή του ξεκίνησε ξανά τις εμφανίσεις, ενώ ηχογράφησε και για την Ελληνική Ραδιοφωνία και συνεργάστηκε με γνωστούς έλληνες και ξένους καλλιτέχνες παραδοσιακής μουσικής, όπως ο Ιρακινός ουτίστας Μουνίρ Μπασίρ. Ίδρυσε δική του σχολή λαούτου και λαϊκής μουσικής στην Αθήνα, ενώ τελευταία δίδασκε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

ΠΗΓΗ:epirusgate.blogspot.gr
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου