Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Οι Ηπειρώτες Ροδόπης εόρτασαν τον προστάτη τους Αγίου Γεώργιο ο Εξ Ιωαννίνων





Την ιερά μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις τίμησαν την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016 στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νόμου Ροδόπης χοροστατούντως του Πρωτοσύγγελου Βαρθολομαίου. παρουσία του Πρόεδρου , του Διοικητικού συμβουλίου  και των μελών του συλλόγου.
Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην ζωή του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων που τιμούν ιδιαιτέρως οι Ηπειρώτες αδελφοί μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης τέλεσε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του.
Οι Ηπειρώτες της Ροδόπης τελούν κάθε χρόνο την εορτή αυτή προς τιμή του Πολιούχου των Ιωαννίνων .Οι πρώτοι Ηπειρώτες που βρέθηκαν στην Ροδόπη προσέφεραν  στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στον ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου εικόνα του Νεομάρτυρα Γεωργίου ,η οποία έχει ιστορηθεί το 19ο αιώνα.Τέλος στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής φυλάσσεται απότμημα εκ των ιερών λειψάνων του Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου ,το οποίο τέθηκε σε προσκυνήσει .



Ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος (1808-1838) θεωρείται ένας από τους λιγοστούς που μαρτύρησαν μετά την ανεξαρτησία του πρώτου σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Είχε γεννηθεί στον οικισμό Τσούρχλι στην περιοχή των Γρεβενών και μαρτύρησε στα Ιωάννινα.
Την 12η Ιανουαρίου 1838 μ.Χ., ημέρα Τετάρτη, κάποιος Οθωμανός τον συκοφάντησε ότι δήθεν ήταν προηγουμένως Τούρκος και ξανάγινε χριστιανός. Έτσι συνελήφθη, φυλακίστηκε και με τη βία οι Τούρκοι προσπαθούσαν να τον αλλαξοπιστήσουν. Ο Γεώργιος όμως, παρέμεινε αμετάπειστος, ομολογώντας τον Χριστό. Μάταια λαός και κλήρος προσπαθούσαν να τον πείσουν να δραπετεύσει από τη φυλακή. Αυτός επέμενε να μαρτυρήσει για τον Χριστό. Τρεις φορές που οδηγήθηκε στον κριτή, συνεχώς ομολογούσε την πίστη του.

Έτσι τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 1838 μ.Χ., ο Γεώργιος απαγχονίστηκε στην αγορά. Τρεις ημέρες έμεινε κρεμασμένος στην αγχόνη και στο διάστημα αυτό κάθε βράδυ ένα ουράνιο φως έλαμπε στο κεφάλι του. Από την ώρα δε εκείνη ένας καταιγισμός θαυμάτων πλημμύρισε την πόλη. Πλήθος παραλύτων και πασχόντων από ποικίλες ασθένειες προστρέχοντας στον άγιο λάμβαναν τη θεραπεία τους. Ακόμη και «μια Τούρκα (Τουρκάλα) άρπαξε την κάλτσα από το πόδι του αγίου και έτρεξεν εις μίαν άρρωστη Τούρκα, ήτις εθεραπεύθη αμέσως». Γι’ αυτό και στις εικόνες ο άγιος εικονίζεται κρεμασμένος και φορώντας κάλτσα μόνο στο ένα πόδι, η πρώτη μάλιστα εικόνα του φιλοτεχνήθηκε 13 μόλις ημέρες μετά το μαρτύριό του. Έπειτα, το λείψανο του, δωρήθηκε από τον Μουσταφά πασά στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Ιωακείμ και τάφηκε με τιμές δίπλα στο ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αθανασίου.

Απολυτίκιον  
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Τὸν πανεύφημον Μάρτυν Χριστοῦ Γεώργιον, Ἰωαννίνων τὸ κλέος καὶ πολιοῦχον λαμπρόν, ἐν ᾠδαῖς πνευματικαῖς ἀνευφημήσωμεν· ὅτι ἐνήθλησε στερρῶς, καὶ κατήνεγκεν ἐχθρόν, τοῦ Πνεύματος τῇ δυνάμει· καὶ νῦν ἀπαύστως πρεσβεύει, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου