Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ " ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΚΟΥΤΕΡΗ " ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ Ν ΡΟΔΟΠΗΣ



Ο ιστορικότερος και αρχαιότερος σύλλογος της Κομοτηνής με ημερομηνία ίδρυσης το 1926, απέκτησε νέα στέγη, σε έναν χώρο σύμβολο για την πόλη μας, το Μουσείο Σκουτέρη – Μουσείο Αστικού Πολιτισμού. Η ομόφωνη απόφαση για την παραχώρηση της χρήσης τμήματος του Μουσείου στον σύλλογο, που ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής στη συνεδρίασή του το βράδυ της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου. «Μπορεί για εσάς να είναι μία απλή παραχώρηση, αλλά για εμάς είναι μία πολύ σημαντική στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τζαμπάζης πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος εξ’ Ιωαννίνων», ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση μαζί με άλλα μέλη του συλλόγου. Τόνισε δε πως «ο Κωνσταντίνος και Λύσσανδρος Σκουτέρης ήταν μερικά από τα φωτεινά παραδείγματα Ηπειρωτών πατριωτών που με το έργο τους έγραψαν χρυσές σελίδες. Οι Ηπειρώτες έχουν συμβάλλει πολύ στην πολιτισμική ζωή του τόπου, αλλά και στην οικονομική και την πολιτική». 


«Μπορεί για εσάς να είναι μία απλή παραχώρηση, αλλά για εμάς είναι μία πολύ σημαντική στιγμή», ανέφερε ο Γιάννης Τζαμπάζης πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος εξ’ Ιωαννίνων», ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου μαζί με άλλα μέλη του συλλόγου.









Μεταξύ των επιφανών οικογενειών της ιστορικής Ηπειρωτικής παροικίας της Κομοτηνής συγκαταλέγεται και η οικογένεια του Κωνσταντίνου Σκουτέρη





Ο Κωνσταντίνος Σκουτέρης απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ο γιος του Λύσσανδρος αναδείχθηκε σε σημαντικό οικονομικό παράγοντα της Κομοτηνής και του Ν. Ροδόπης.  Ο ίδιος επί σειρά ετών τιμήθηκε με την ψήφο των Κομοτηναίων και διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής. Η μόνη απόγονος του Ηπειρώτου Λύσσανδρου Σκουτέρη, Κική Σκουτέρη Δίντσογλου, προσέφερε στον Δήμο Κομοτηνής επί εποχής του αείμνηστου δημάρχου Γεωργίου Παπαδριέλλη, την ιστορική οικία της οικογένειας της, όπου σήμερα στεγάζεται το «Μουσείο Αστικού Πολιτισμού» και γι’ αυτό ο τότε δήμαρχος Κομοτηνής, την ανακήρυξε επισήμως ως «Τοπική Ευεργέτιδα του Δήμου Κομοτηνής» (1997).



Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, στη συνεδρίαση της 28ης Σεπτεμβρίου, έκριναν ομόφωνα ότι ο σύλλογος Ηπειρωτών του Ν. Ροδόπης, ως ο παλαιότερος μεταξύ των συλλόγων του τόπου και φυσικός συνεχιστής της ιστορίας των Ηπειρωτών στην περιοχή μας, μπορεί να στεγαστεί στο Μουσείο Σκουτέρη. «Ο χώρος αυτός δε θα μπορούσε να παραχωρηθεί στον οποιονδήποτε και δεν είναι ελιτίστικο αυτό που λέω. Αν γινόταν παραχώρηση, θα γινόταν σε έναν σύλλογο που έχει αποδείξει ότι μπορεί να σεβαστεί καταρχήν τον χώρο και οι Ηπειρώτες το έχουν αποδείξει αυτό», ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης. Να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του Μουσείου, ζήτησε η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς…η πόλη» Φελίνα Καζάκου.


Με τον δήμαρχο Κομοτηνής στο δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος Γιάννης Τζαμπάζης και μέλη του συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης


Το γραφείο διοίκησης, τμήμα του ισογείου και ο αύλειος χώρος, για τη διενέργεια πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων που αφορούν τον σύλλογο και τους κατοίκους της πόλης, παραχωρείται στον σύλλογο. Σύμφωνα με το συμφωνητικό παραχώρησης, που θα υπογράψουν Δήμος και Ηπειρώτες, ο τυχόν εμπλουτισμός του Μουσείου με στολές ή άλλα εκθέματα, καθώς και πραγματοποίηση εκδηλώσεων, θα γίνεται πάντα με συνεννόηση με τη δημοτική επιχείρηση πολιτισμού, παιδείας και αθλητισμού. Επίσης πριν την στέγαση του συλλόγου στο Μουσείο θα γίνει απογραφή των εκθεμάτων και των κινητών αντικειμένων. Η παραχώρηση ισχύει για τρία χρόνια από τη στιγμή υπογραφής του συμφώνου συνεργασίας. 




Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=99309

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου