Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

H ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ

Τιμήθηκε και φέτος η θυσία των Σουλιωτών στη Μονή Σέλτσου, με διήμερο εκδηλώσεων στον τόπο της θυσίας, Παρασκευή και Σάββατο 23 και 24 Αυγούστου 2014. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Σουλιώτης, Γιώργος Οικονόμου
Με επισημότητα έγιναν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, για την ιστορική θυσία των Σουλιωτών στην περιοχή Σέλτσο στις Πηγές Άρτας, η οποία θυσία έγινε πριν 210 χρόνια



Το πρωΐ του Σαββάτου εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελέσθηκε ο Όρθρος
και η Θεία Λειτουργία στο καθολικό της ιστορικής Μονής Παναγίας της Σελτσιώτισσας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου κ. Ιγνατίου.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μπροστά στον ιστορικό γκρεμό του Πέτακα, όπου σήμερα στέκει το Ηρώον των πεσόντων Σουλιωτών τελέσθηκε
επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από φορείς της περιοχής.
Στο σημείο αυτό διαδραματίστηκε η τελευταία πράξη του δράματος των διωγμένων, από τις πατρογονικές τους εστίες, Σουλιωτών.
Στο Μοναστήρι κατέφυγαν το 1804 πάνω από χίλιοι Σουλιώτες (αγωνιστές και γυναικόπαιδα) με αρχηγό τον Κίτσο Μπότσαρη, για να γλιτώσουν από τη μανία των Τουρκαλβανών του Αλή Πασά.
Στις 23 Απριλίου, μετά από τρίμηνη πολιορκία από πολλαπλάσιους εχθρούς, κυριεύθηκε το Μοναστήρι με προδοσία. Κατά την ηρωϊκή έξοδο που επιχείρησαν οι Σουλιώτες, σώθηκαν από τη σφαγή μόνο εξήντα πέντε (65), ενώ διακόσιοι (200) περίπου άμαχοι, κυρίως γυναικόπαιδα, για να μην πέσουν στα χέρια των Τουρκαλβανών προτίμησαν να γκρεμισθούν σε βάραθρο τριακοσίων (300) μέτρων, αναδεικνύοντας έτσι το Σέλτσο σε εθνικό θυσιαστήρι ανάλογο ή και υπέρτερο εκείνο του Ζαλόγγου.
Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε όπως η θυσία των Σουλιωτών να εμπνέει τους νεοέλληνες και ιδιαίτερα τα ελληνόπουλα. «Όλοι μας καλούμαστε σήμερα -τόνισε ο Σεβασμιώτατος- να δώσουμε την μαρτυρία και ομολογία της πίστεως μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις, οι οποίες είναι πολλές και προβάλλονται καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης. Και σήμερα υπάρχουν νεομάρτυρες και ομολογητές.
Όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες των απάνθρωπων μέσων που χρησιμοποιούν οπαδοί άλλης θρησκείας, τους οποίους είχαμε για τετρακόσια χρόνια δυνάστες. Προκειμένου να διαδώσουν την πίστη τους σκορπούν διεθνώς την τρομοκρατία, καλώντας ανύποπτους ανθρώπους να αρνηθούν τον Χριστό υπό την απειλή της ζωής τους.
Εμείς οι Έλληνες δείξαμε το σθένος μας, τους αντιμετωπίσαμε, επιβιώσαμε, κρατήσαμε την πίστη μας, τις Εκκλησίες και τα Μοναστήρια μας, καταθέτοντας πολύ αίμα με μπροστάρηδες παπάδες και μοναχούς. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε αν ξαναχρειαστεί, έχοντας προστάτιδα και βοηθό την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Παναγία μας».
Τις επετειακές εκδηλώσεις για τη θυσία του Σέλτσου τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές του Νομού Άρτας κ. Γεώργιος Στύλιος και κα. Όλγα Γεροβασίλη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς, ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη κ. Δημήτριος Γαλλίκας, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Περικλής Μίγδος και λοιποί εκπρόσωποι των διαφόρων φορέων και συλλόγων του Νομού.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Δικηγόρος κ. Γεώργιος Οικονόμου, ο οποίος είναι Σουλιώτικης καταγωγής.
Με Αγώνα δρόμου Θυσίας, λαμπαδηφορία και προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Γκανιάτσα ''Σέλτσο- Οδοιπορικό στον τόπο Θυσίας'', η πρώτη μέρα των εκδήλωσεων στις Πηγές Άρτας.
Σε μια κατάμεστη από κόσμο πλατεία, στις Πηγές Άρτας, έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Γκανιάτσα "ΣΕΛΤΣΟ: Οδοιπορικό στον τόπο της θυσίας την Παρασκευή 23 Αυγούστου, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων"
Η "εμφάνιση" της εικόνας του Β. Καπερώνη -του πρώην Προέδρου της Κοινότητας Πηγών- στο ντοκιμαντέρ, συνοδεύθηκε από ένα αυθόρμητο και παρατεταμένο χειροκρότημα των συμπατριωτών του, οι οποίοι για άλλη μια φορά έδειξαν, το πόσο ακόμα και μετά τον θάνατό του, με αγάπη τον θυμούνται και τον τιμούν.
Γενικότερα, εντυπωσιακά ξεκίνησαν χθες Παρασκευή στις Πηγές Άρτας οι εκδηλώσεις για το καθιερωμένο διήμερο των γιορτών «Σέλτσο 2014».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα στη κεντρική πλατεία "Β. Καπερώνης", πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκατοντάδων κατοίκων του χωριού, την οποία γέμισαν ασφυκτικά, οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί από τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Συγκεκριμένα, έγινε ο καθιερωμένος αγώνας θυσίας, η λαμπαδηφορία και η προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Γκανιάτσα με τίτλο «ΣΕΛΤΣΟ -ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΘΥΣΙΑΣ».
Επίσης εκεί ήταν και ο Σουλιώτης Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Δικηγόρος Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος είναι ο ομιλητής του πανηγυρικού της ημέρας με θέμα "θυσία στο Σέλτσο".
Η προβολή του μοναδικού αυτού ντοκιμαντέρ, ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία του κριτικού βιβλίων Κώστα Τραχανά, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο καταξιωμένος φωτογράφος - κινηματογραφιστής Βασίλης Γκανιάτσας, δημιούργησε με το φακό του μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές και ένα εργαλείο μάθησης της ιστορίας του τόπου μας.
Αυτό το ντοκιμαντέρ διάρκειας 35 λεπτών -τόνισε- ο Βασίλης Γκανιάτσας το δημιούργησε αφού περπάτησε τις χαράδρες του ΝΙΓΚΟΖΙΟΥ και της ΓΚΟΥΡΑΣ, αλλά και τις όχθες του ΑΧΕΛΩΟΥ την ΒΡΕΣΤΕΝΙΤΣΑ την ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ και τα μέρη του ΛΙΑΣΚΟΒΟΥ έχοντας την κινηματογραφική μηχανή ανά χείρας».
Σίγουρα, όπως τονίζεται επίσης και στην ανακοίνωση της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, «το ντοκιμαντέρ είναι πλέον ένα ιστορικό στοιχείο το οποίο χαράσσει ανεξίτηλα στη μνήμη όλων μας το δράμα των Σουλιωτών πριν από 210 χρόνια».
Στην ίδια ανακοίνωση της Αδελφότητας επίσης τονίζεται για το ντοκιμαντέρ αυτό ότι «δίνει για πρώτη φορά μια άλλη οπτική διάσταση του απίστευτου δράματος 1.400 περίπου ψυχών που παίχτηκε στο ΣΕΛΤΣΟ μας βοηθάει να κατανοήσουμε την ανείπωτη θυσία που όπως αναφέρει ο ΠΟΥΚΕΒΙΛ «δεν τη χωρεί ιστορικού νους».
Σκιές άσιτων και σκελετωμένων υπερασπιστών χωρίς εφόδια που προτίμησαν το θάνατο ήρωος αντί της ζωής σκλάβου προσκυνημένου στον τύραννο. Μπροστά σου περνούν τρεις γενιές ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΩΝ που χάθηκαν σε μια μόνο μέρα από τις ορδές 7.000 πάνοπλων υποτακτικών του ΑΛΗ ΠΑΣΑ. Μας καλεί να περπατήσουμε μαζί στην ποτισμένη με αίμα ιερά γη Και αν τυχόν τους λησμονήσουμε πάλι θα μα το θυμίζουν αυτά τα αδούλωτα βράχια» .
Το τέλος της προβολής του ντοκιμαντέρ συνοδεύθηκε από χειροκροτήματα και ο δημιουργός του Βασίλης Γκανιάτσας δέχθηκε τα συγχαρητήρια επισήμων και απλών κατοίκων του χωριού. Μάλιστα πολλοί ήταν εκείνοι που ζητούσαν να πληροφορηθούν αν μπορούν και πως μπορούν να προμηθευτούν αντίγραφο αυτού του έργου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου