Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Παρέλαση 28 Οκτωβρίου 2013


Ο σύλλογος μας ακόμα μία φορά συμμετείχε στην παρέλαση που έγινε στην πόλη μας εν όψη της εθνικής μας εορτής της επετείου του ΟΧΙ (28ης Οκτοβρίου 1940).

Οι Ηπειρώτες το έφερε πάλι η μοίρα να πρωταγωνιστήσουν εκείνες τις ημέρες και με την ανδρεία τους να δείξουν στον κατακτητή πως η Ελλάδα δεν είναι εύκολος στόχος. Η περίφημη 8η Μεραρχία Ιωαννίνων
αποτελούμενη κυρίως και στην πλειοψηφία της από Ηπειρώτες (ντόπιους) έμελλε να είναι αυτή που αντιμετώπισε επιτυχώς τις πρώτες κρίσιμες ημέρες τις Ιταλικές δυνάμεις εισβολής. Απέκρουσε γενναία το εχθρό στεκόμενη στο ύψος των περιστάσεων και απέδειξε πως το γενναίο πνεύμα του λαού μας ήταν ακόμα ζωντανό.

Κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940 η VIII Μεραρχία, με Διοικητή  τον Υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο, έγραψε στην Ιστορία της σελίδες άφθαστου μεγαλείου και δόξας.

Είχε διαταχθεί στην περιοχή Καλπακίου και αρχικά ανέκοψε την
προέλαση του εχθρού, ενώ στη συνέχεια έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην επιθετική επιστροφή. Απώθησε τον εχθρό και έφθασε μέχρι της γραμμής ΕΠΙΣΚΟΠΗ - ΓΚΛΙΝΑ - ΝΤΕΜΠΡΑΒΙΤΣΑ

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που προέβαλε ουσιαστική αντίσταση στον Άξονα και έδειξε στην παγκόσμια κοινότητα πως ο εχθρός δεν είναι ανίκητος.

Την μνήμη όσων πολέμησαν και των αγόνων τους τιμήσαμε και σήμερα με την παρουσία μας στην παρέλαση της Κομοτηνής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου