Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΙ ΠΑΡΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ


Στις 20 Σεπ 2013 μια σπουδαίες διαχρονικά εκδήλωση έγινε στην αίθουσα της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης και διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης «Ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων», για τα εκατό χρόνια της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και την ιστορική μνημοσύνη του Ηπειρώτη Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα Α΄ (1948-1972).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μήνυμα – χαιρετισμό, δια μέσου του Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, που απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, διάδοχος του τιμωμένου αειδήμου προκατόχου του Αθηναγόρα Α΄.
Ευχαριστήριο μήνυμα – χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλε και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ,ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανιδης , ο πρώην βουλευτής Γεώργιος Πεταλωτής ,ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλλιπας Φίλιος και ο πρόεδρος της Πανειπηρωτικης Ελλάδος Γεώργιος Οικονόμου.


Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Τσαμπάζης , ο οποίος μίλησε για την ιστορία του συλλόγου η οποία ξεκίνησε το 1928 ως «Αδελφότητα Λαϊστινών ,έγινε αδελφότητα Ηπειρωτών και κατέληξε στην σημερινή της μορφής ως Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης «Ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων». Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης χαρακτήρισε τη Θράκη και την Ήπειρο «Αδελφές περιοχές».
«Οι παροικούντες Ηπειρώτες του Ν. Ροδόπης (19ος-20ος αι.) – Πρόσωπα και Γεγονότα», ήταν το θέμα της ομιλίας του Θεολόγου, Εκκλησιαστικού Ιστορικού και Νομικού, κ. Ιωάννη Σιδηρά, του οποίου η έρευνα με τη συνέργεια του Συλλόγου Ηπειρωτών, ανέφερε αναλυτικά πρόσωπα και γεγονότα του 19ου και 20ου αιώνα που είχαν έντονη την παρουσία των
Ηπειρωτών στην περιοχή της Ροδόπης.Αναφέρει ότι οι Ηπειρώτες μεγαλούργησαν στην περιοχή και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάδειξή της , απέδωσε στοιχεία πέραν του αναμενόμενου που θα πάρουν τον δρόμο της αποτύπωσης τους σε σχετική έκδοση λευκώματος .Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι τριακόσιες τουλάχιστον σελίδες αριθμεί η έρευνα του κ. Σιδηρά για την παρουσία των Ηπειρωτών στη Ροδόπη.

Για ηθική υποχρέωση του Δήμου να υποστηρίξει την έκδοση του λευκώματος, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος, Ηπειρώτης γαρ στην καταγωγή (από το Σκαμνέλι) , συγκινήθηκε ιδιαιτέρως διακρίνοντας στις φωτογραφίες ντοκουμέντα της έκθεσης, τον πατέρα του, φημισμένο ψυχίατρο της περιοχής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας Αθλητισμού Κομοτηνής, η Πρόεδρος της οποίας κ. Νατάσσα Λιβεριάδου υπογράμμισε την αυτονόητη υποχρέωση της αυτοδιοίκησης να στηρίζει το έργο των πολιτιστικών σωματείων.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από έκθεση ιστορικών φωτογραφιών, και ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή μουσική και χορό.

  

 
Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν να γίνει αυτή η εκδήλωση ,το Δήμο Ιωαννίνων για το υλικό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων,τον Δήμαρχο Κομοτηνής και την Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας Αθλητισμού Κομοτηνής, κ. Νατάσσα Λιβεριάδου .Και ο χορός μας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου